"ברית יצחק" שערכו זיו ונטלי ביטון הי"ו לבנם לפני ברית המילה - יז' אייר תשע"ז 22/5/19
ביום שלישי ט"ז אייר תשע"ט 21/5/19 התבקשנו לערוך טקס "ברית יצחק" לבנם של זיו ונטלי ביטון. המועד הנדרש, למחרת היום היינו, רביעי יז' אייר 22/5/19.
כמובן שלא הססנו ןמיד פתחנו בהכנות אינטנסיביות. גייסנו לשם כך את חברינו מהכולל בבית הכנסת הגדול "זכר שלמה" לרב שרון שינהל את הטקס ואכן, למחרת היום נערך בביה"כ טקס מרשים ומרגש לכבוד בנם של זיו ונטלי, ערב הכנסתו לבריתו של אברהם אבינו.
מהי בדיוק ברית יצחק ומדוע נוהגים לעשות דווקא בערב האחרון לפני היום הברית?
ברית יצחק – ערב לפני ברית מילה
רבים מבני ישראל נוהגים להתכנס בלילה לפני הברית וללמוד להצלחה ולשמירה של הרך הנולד. יהדות ספרד מכנים את האירוע 'ברית יצחק'
מה מקור המנהג?
נראה שהמנהג הוא קדום מאוד כפי שמובא בזוהר, שר' אבא ובנו ר' יעקב הזדמנו לאכסניה אחת ובעל הפונדק ביקש מהם להישאר למחר לברית. הזוהר מספר שבאותו לילה כינס בעל האכסניה את אוהביו ועסקו בדבקות בתורה ואף אחד לא ישן כל הלילה. עוד מובא רמז לברית יצחק בתלמוד במסכת סנהדרין לב', שם מסופר שבלילה לפני הברית, היו מדליקים הרבה נרות ואז כולם היו יודעים שלמחרת יש ברית (לא היו מכריזים כיון שהגויים גזרו איסור על המילה). מפה נהגו חלק מעדות ישראל להרבות בנרות ובדברי תורה בלילה זה כפי שהעיד השל"ה הקדוש.
רצוי שיהיה מניין שכן כל מקום שנמצאים עשרה מישראל שורה השכינה שנאמר 'אלוקים נצב בעדת אל'. יחד עם זאת, אין חיוב לעשות סעודה ומספיק להגיש כיבוד קל למשתתפים.
הטעם למצווה
במעמד ברית המילה שורה קדושה גדולה ולכן כוחות הטומאה מנסים לפגוע בתינוק לפני הברית. לימוד התורה של המשתתפים שומר על התינוק מפני המזיקים ומכין את הרך הנולד להיכנס בבריתו של אברהם אבינו מתוך בריאות קדושה ושמחה. יש נוהגים לקרוא פסוקים מיוחדים מעין תפילה לברית מילה 'המלאך הגואל אותי מכל רע יברך את הנערים'. גם הילדים הקטנים, הבל שאין בו חטא, מצטרפים לשמחה וקוראים את שמע ישראל.
עיקר הלימוד אצל עדות המזרח הוא מתוך הזוהר הקדוש שעל פי המקובלים הקריאה בו מועילה מאוד ונקרא זוהר לברית יצחק לטהרת הנפש וסילוק כוחות הטומאה. במידה ויש שמה עשרה אנשים גדולים, תעמוד היולדת בפתח ותברך ברכת 'הגומל'. אם לא ברכה בלילה זה יכולה לברך גם למחרת בברית.
מדוע לא נקרא הלילה על שם אביו של יצחק הלוא הוא אברהם אבינו?
על אף שאברהם אבינו היה הנימול הראשון בהיסטוריה, לא קוראים את הלילה על שמו כי הוא נצטווה למול והזדרז למול בו יום שנאמר 'בעצם היום הזה נימול'. לעומת זאת, בבנו יצחק נצטווה למול לשמונה ולכן היה שייך לערוך מסיבת 'ברית יצחק' בלילה שלפני הברית.