מבוא
המאמר מרכז לקט מקורות מהמשנה, התלמוד ומדרשי חז"ל המתייחסים למגפות, תיאורן, הסיבות להתפרצותן, התסמינים, דרכי המדידה שלהם והדרכים למניעתם ומשפרצו המגפות, הדרכים לבלום ולעצור אותם כליל. ראיית הדברים צריכה להיות בפרספקטיבה לתקופה בראייתם של חז"ל את המוטיב של "שכר ועונש" או של "מידה כנגד מידה" כפי שיובא להלן. עיון במקורות מעלה, שיש דמיון רב מאוד בין ההתייחסות למגפות בתקופה קדומה זו לבין תפיסת המגפות כיום מבחינת זיהוי התסמינים, הצורך לקבוע מדדים להגדרת מחלה כמגפה, דרכי מניעה ובריאות הציבור, ומשפרצה המגפה הדרכים לבלימתה ועצירתה שבדומה לתקופה זו בה אנו חיים, הצעדים דומים, היגיינה, ריחוק חברתי והטלת סגר והכל בשילוב התפילות והחזרה בתשובה.
בפתיח, רקע קצרצר על הגדרת מחלה כמגפה וההסטוריה של המגפות במרוצת הדורות בעולם ובהמשך הרחבה לספרות חז"ל.
רקע
המגפה, היא התפשטות מהירה של מחלה כלשהיא בקרב אוכלוסייה. בדרך כלל מדובר בפרץ פתאומי של זיהום בקרב בני אדם.
בלועזית המגפה נקראת אפידמיה, מילה שמקורה בשפה היוונית אפידמוס - ἐπίδῆμος ומכאן השתרש המונח אפידמיה – επιδημία. האפידמיה היא בעלת אופי אזורי/מדינתי. ברגע שהמגפה משתוללת ללא שליטה ובקרה היא נקראת פנדמיה ( Πανδημία )היינו, מגפה בעלת היקף נרחב מאוד וכאמור ללא שליטה.
משחר ההיסטוריה פרצו מגפות בעולם והמפורסמות והמתועדות הן:
א. המגפה היוסטיניאנית: תמותה יומית של 16 אלף איש. בשנת 541 לספירה מגפת דבר נוראית תקפה את האוכלוסייה הרבה והמגוונת, שהתגוררה באזור הים התיכון. המגפה האכזרית החלה במצרים, ולאחר שתקפה את אוכלוסיית העיר פלוסיום בדלתא של הנילוס, היא התפשטה גם לעזה ומשם לארץ ישראל. באביב 542 הגיעה המגפה לבירה של האימפריה הביזנטית - קונסטנטינופול.
ב. המוות השחור: הייתה זו מגפת דבר בתחילתה במאה ה 14 ביבשת אסיה והתפשטה עד ארצות הים התיכון ונמשכה כ 6 שנים. מפה זו הפילה כ 20 מליון בני אדם באירופה.
ג. מגפת אמאוס: מים מזוהמים בפארק איילון: זמן קצר לאחר כיבוש הארץ על ידי צבאותיו המוסלמים של מוחמד, בשנת 639 לסה"נ תקפה מגפה קטלנית את הכוחות הכובשים שחנו באזור אמאוס-ניקופוליס, עיר מן התקופה הרומית המזוהה בתחומי פארק איילון ליד צומת לטרון. המגפה התפשטה משם לסוריה, עיראק ולמצרים וגרמה לתמותה רבה בקרב האוכלוסייה. ההערכה המדעית כיום היא כי מדובר בהתפרצות נוספת ומאוחרת של אותה מגפת הדבר, 'המגפה היוסטיניאנית'. בהתאם למסורת המוסלמית מקור המגפה היה במים המזוהמים של בארות אמאוס. בארות אמאוס מזוהים כיום בתחומי פארק איילון (קנדה), ליד מחלף לטרון, אף כי אין ודאות מדעית שאלו אותם בארות שזוהו כמקור המגפה בתקופה המוסלמית".
ד. מגפות הכולרה – 7 מגפות ידועות שפגעו באסיה ובאירופה החל מ 1815 עד 1924.
ה. השפעת הספרדית – מגפה שנמשכה שנתיים (1918-1919 ), התפשטה בכל העולם והפילה כ 100 מליון חללים.
ו. מגפת האבולה – שפרצה באפריקה (זאיר) ופורצת לסירוגין ביבשת זו מדי מספר שנים.
ז. מגפת האיידס – מגפה בעלת אופי עולמי בה לקו עשרות מליוני בני אדם בעולם.
ח. מגפת הסארס – מגפה עולמית ממשפחת נגיפי הקורונה הנושאת אופי של קשיי נשימה חזקים מאוד.
ט. מגפת הקורונה – שפרצה בסוף שנת 2019 בהוואן בסין ושמקורה עד כמה שידוע בעולם המדע, באכילת בעלי חיים.
המגפה במקרא
ה. כאשר הטיל סנחריב מצור על ירושלים, כפי שמסופר בספר מלכים ב' יט', פרצה מגפה במחנות צבאו, דבר שגרם לו לסגת מבלי לבצע כיבוש כלשהו. סנחריב שילם בתבוסה צבאית משום שקרא תיגר על אלוהי ישאל ולכן הוכה במוות מהיר ובשונה ממה שהכרנו עד כה, המוות במחנות צבאו מגרמו על ידי מלאך ולא בצורת מגפת הדבר.
מופעי המגפות וסיבותיהם בספרות חז"ל
"בשעה שבני אדם חוטאין מעבירות חמורות, הוא שולח מגיפה לבני אדם, ובשעה שבני אדם חוטאין מעבירות קלות, הוא מכה את פירות הארץ בעבור עוונות בני אדם, שנאמר (בראשית ג, יז) 'ארורה האדמה בעבורך'". מדרש פדר"א יד' .
מדרש קהלת (קהלת רבה פרשה יב): "אמר ר' לוי למה קורין אותו דֶבֶר, דדביר טבין עם בישין. מבואר מדברי חז"ל שעיקר הַדֶבֶר בא לכלות את הרשעים, אך כדי שלא יהיה הדבר גלוי ומפורסם שהרשעים מתים, שהרי אז תתבטל הבחירה, הַדֶבֶר מכלה גם כשרים. מדרש קהלת רבה יב'.
אין הקב"ה רוצה שנדע את כל החשבונות. רק יש לדעת לפי המדרש שהכל הוא בא בחשבון מדוקדק ולכן נלקחים גם הכשרים.
סוגי המגפה בספרות חז"ל, במשנה ובתלמוד
סיבה נוספת אותה מונים חז"ל כסיבה לפרוץ מגפת האסכרה היא ביטול תורה כפי שדורש התלמוד.
"תא שמע (תא שמע - "בא, שמע"- זהו פתיח בדיון הבא להוכיח או לדחות טיעון מסויים, מבברייתא, משנה או תוספתא. פתיח אחר הוא, מיתיבי, או מאי), כשנכנסו רבותינו לכרם ביבנה היה שם רבי יהודה ורבי אלעזר ברבי יוסי ורבי שמעון. נשאלה שאלה זו בפניהם: מכה זו (האסכרה) מפני מה מתחלת בבני מעיים וגומרת בפה? נענה רבי יהודה ברבי אלעאי ראש המדברים בכל מקום ואמר: אף על פי שכליות יועצות, ולב מבין, ולשון מחתך - פה גומר (ולכן העונש מוטל בפה). נענה רבי אלעזר ברבי יוסי ואמר: מפני שאוכלין בה דברים טמאין. דברים טמאים סלקא דעתך? (וכי יעלה על דעתך שיאכלו מאכלים טמאים?) אלא: שאוכלין בה דברים שאינן מתוקנים (מעשר, ערלה וכיו"ב). נענה רבי שמעון ואמר: בעון ביטול תורה". בבלי, שבת ל"ג עב'.
לאחר חורבן הבית (בתקופת המשנה) התרבו החטאים בין היתר בתחום המוסר, בתחום היחסים שבין אדם לחברו וכן בתחום לימוד התורה. חז"ל נאבקו בתופעות הללו וקשרו בין העבירות לבין האסכרה שהיא כאמור מחלה קשה מאוד הפוגעת בדרך כלל בפרט ולא בכלל. העונש, הוא לא בידי אדם אלא בידי שמיים.
החטאים הגדולים בציבור החלו עוד בשלהי תקופת הבית השני כפי שמתארת המשנה. "משרבו הרצחנים, בטלה עגלה ערופה... משרבו המנאפים, פסקו המים המרים, ורבן יוחנן בן זכאי הפסיקן...". סוטה ט' ט'
לאור התנהלות קלוקלת של הציבור, הרבה מהריטואלים הדתיים בשהתנהלו במקדש הופסקו.
יוצא אם כן, שרווחו המסורות להתגוננות ומניעת האסכרה על ידי אכילת העדשים אחת לשלושים יום וצריכת מלח ושתיית המים. מקורם של מסורות אלה באמוראי ארץ ישראל בראשית תקופת האמוראים ולאחר מכן בתקופות מאוחרות יותר הועברו ונטמעו בבבל על ידי "הנחותי, מהכא להתם ומהתם להכא". (על ידי השליחים שנדדו מארץ ישראל לבבל ומבבל לארץ ישראל).
הדֶ בֶ ר
המונח דֶ בֶ ר בספרות חז"ל מתאר מגפה מבלי לתאר את מאפייני המגפה וזאת בשונה מהאסכרה בה התלמוד מתאר את המחלה. מילה נרדפת בתלמוד למגפת הדבר אנו מוצאים במונח "מותנא".
סוגיה מעניינת ומרתקת בתלמוד בה מתעורר דיון, האם הדבר הוא בבחינת מלחמה. התלמוד מתאר סוגיה הדנה בעדות של אישה שבעלה מת במגפת הדבר. השאלה על סדר היום הייתה, האם מגפת הדבר מוגדרת כמלחמה.
סיפור אחר בתלמוד מעניין משום שהוא מציג תפיסה שהסיבה לפרוץ מגפה היא מעבר של נגיפים מבעלי חיים לבעלי חיים ומבעלי חיים לבני אדם. תפיסה זו רווחה כבר בתקופה הקדומה כפי שמספר התלמוד:
והתרגום: אמרו לו לרב יהודה, שפרצה מגפה בקרב החזירים בעיר. מיד גזר תענית. התלמוד מציע סיבה לצעד זה, משום שהוא סבר שקיימת אפשרות הדבקה ומעבר נגיפים בין בעלי חיים ממינים שונים ובין בעלי חיים ובני אדם. ומסבירה הגמרא שהדבר בהחלט אפשרי דווקא בין חזירים לבני אדם משום הדמיון במעיים ביניהם.
התפיסה מאוד פרגמטית, בדומה לתפיסה היום, שגורמי המגפה הם בעלי חיים המשמשים כנשאי הנגיפים.
"ר' עקיבא אומר: אם היו לך תלמידים בנערותך, עשה לך תלמידים בזקנותך, שאין אתה יודע איזה מהם מתקיים לך, זה או זה, ואם שניהם כאחד טובים. י"ב אלף תלמידים היו לר"ע מעכו ועד אנטפריס וכולם בפרק אחד מתו. למה? שהיתה עיניהם צרה אלו באלו ובסוף העמיד שבעה (תלמידים): רבי מאיר, ורבי יהודה, רבי יוסי, ור' שמעון, ורבי אלעזר בן שמוע, ורבי יוחנן הסנדלר, ור' אליעזר בן יעקב. ואית דאמרי (ויש אומרים): ר' יהודה, ור' נחמיה, ורבי מאיר, רבי יוסי, ורבי שמעון בר יוחאי, ור' חנינא בן חכינאי, ורבי יוחנן הסנדלר. אמר להם (ר' עקיבא לתלמידיו): בניי, הראשונים לא מתו, אלא שהייתה עיניהם צרה אלו לאלו, תנו דעתכם שלא תעשו כמעשיהם. עמדו ומלאו כל ארץ ישראל תורה". בראשית רבה לפרשת חיי שרה ס"א ג'.
ניתוח של מקור מקביל מתקופה מאוחרת יותר עשוי לספק את הרמז הדרוש לפתרון תעלומת מותם.
"דֶ בֶ ר שיש בו הפסק, אפי' שלשה מתים ביום אחד זה אחר זה - אין זה דֶ בֶ ר. שאין בו הפסק. אפי' שלשה מתים בשלשה ימים זה אחר זה - הרי זה דֶ בֶ ר... ". תענית, ב' ט'.
התלמוד הירושלמי מתריע גם על סכנה של התפרצות חוזרת ונשנית של המגפה.
יוצא, שחכמים מבדילים בין מגפת הדבר לבין מגפת האסכרה שהיא מסוכנת יותר ומדבקת יותר.
עצירת מגפות
דרכי המניעה, בריאות הציבור
המלצת חז"ל כדרך מניעה וכדרך חיים ברורה: "אחר כל אכילתך אכול מלח, ואחר כל שתייתך שתה מים".
המלצה נוספת של חכמים היא הבידוד.
"מכריז רבי יוחנן: הזהרו מזבובי של בעלי ראתן. רבי זירא לא הוה יתיב בזיקיה. רבי אלעזר לא עייל באהליה. רבי אמי ורבי אסי לא הוו אכלי מביעי דההיא מבואה. ר׳ יהושע בן לוי מיכרך בהו ועסיק בתורה. אמר אילת אהבים ויעלת חן (משלי ה, יט), אם חן מעלה על לומדיה אגוני לא מגנא?" בבלי כתובות ע"ז עב'
מאה ברכות כסגולה לעצירת מגפות
המסורת הנתונה מאבותינו למשה בסיני היא שעלינו לברך מאה ברכות בכל יום ולמדים זאת מן התורה, ומן הנביאים ומן הכתובים.
לשיטת חז"ל, מגפות פורצות כצעד ענישה הבא עקב חטא. ולפיכך הצעד הראשון שיש לנקוט הוא החזרה בתשובה והתפילה והתחנונים לבורא עולם. בהמשך, מגדירים חז"ל מדדים להגדרת המגפה וכן צעדים פרקטיים שיש לנקוט למניעת מגפות ומשפרצה, לבלימתה ועצירתה.
המלצת חז"ל כדרך מניעה וכדרך חיים למניעת מחלות ברורה: "אחר כל אכילתך אכול מלח, ואחר כל שתייתך שתה מים".