top of page

אגדת אלכסנדר מוקדון והמפגש עם הכהן הגדול

ספרות האגדה

 

אלכסנדר מוקדון והכהן הגדול – המפגש באנטיפטרוס
 

נפתח בסקירה הסטורית קצרה - הכיבוש של אלכנסדרוס והעימות בין היהודים לשומרונים

הרקע ההסטורי של סיפורי המפגש בין אלכסנדרוס ליהודים נבחנים בשני הקשרים שונים, התמורות ההסטוריות העולמיות כתוצא מכיבושיו והיריבות הדתית בין היהודים לשומרונים כשבהיבט של האימפריות הגדולות של העולם העתיק מדובר בשתי קבוצות קטנות במספר השוכנות בספר המערבי של האימפריה הפרסית.

לאחר עליותו לשלטון בקיץ 336 לפנה"ס עמד לרשות אלכסנדרוס צבא מאומן ומצוין והוא רק בן 19 שנים. התכנית השאפתנית שלו היתה לצאת למסע כיבושים מזרחה. הוא חצה את ההלפונטוס (הדרדנלים – Ελλήσποντος) ומיד נערך הקרב הראשון עם הצבא הפרסי ליד נהר הגרינקוס (מאי 344 לפנה"ס) שם הביס אלכסנדרוס את הכח הפרסי ומשם השתלט על חלקים של אסיה הקטנה. בכדי להביס באופן מוחלט את הפרסים נערך אלכסנדרוס במשך כשנה ואכן, ההתנגשות הצבאית הגדולה נערכה בשפך נהר האיסוס בנוב' 333 לפנה"ס ונצחונו היה מוחץ ומוחלט. עקב תבוסה זו נסוגו הפרסים מחופי הים התיכון וכל השטח מסוריה, ארץ ישראל ומצרים היה פנוי לתנועת צבאו, ובנקודה זו מתחיל סיפור המפגש של אלכסנדרוס עם היהודים.

קרב גרינקוס.jpg
נהר הגרינקוס.jpg

אלכסנדרוס הפסיק את המרדף אחר הצבא הפרסי ופנה בתנועה על ציר החוף עד מצרים כשהוא שולח גנרל בשם פרמניון לבסס את ההמרכז הלוגיסטי הצבאי בדמשק. ערי החוף הבינו לאשורו את המצב הצבאי שנוצר ונכנעו ללא קרב בפני אלכסנדרוס ופתחו בפני צבאו את שערי הערים פרט לעיר צור שם נתקל בהתנגדות, הם הסכימו לקבל מרותו אולם סרבו לדרישתו להקרבת קרבן במקדש הרקולס-מלקרת השוכן בתוך העיר דבר שהתפרש כחוסר נאמנות והוא פתח במצור על צור כשהוא מגייס את כוחות מהערים שנכנעו לו וקיבלו את מרותו וכאן מוזכרים לראשונה אצל יוספוס היהודים והשומרונים. סנבלט או סנבלט החורני (סַנְבַלַּט הַחֹרֹנִי) שהיה הפחה מטעם ממלכת פרס בתקופת שיבת ומנהיג השומרונים אשר ישבו בשומרוןושהיה עויין מאוד ליהודים, מיהר להתייצב בראש צבא בן 8,000 לוחמים אותם העמיד לרשותו של אלכסנדרוס. לעומתו, הכהן הגדול של היהודים סירב לבקשת אלכסנדרוס לסייע בכיבוש צור והסיבה הייתה, מחוייבותו לבשבועת אמונים לדריוש מלך פרס. לאחר 7 חודשים  כבש אלכסנדרוס את צור והמשיך במסעו לאורל ציר החוף לכיוון מצרים. בעזה הוא נתקל בהתנגדות ורק לאחר חודשיים של מצור הוא הכניע את עזה.
עתה, כל לפי יוספוס התפנה אלכסנדרוס לעלות לירושלים ולהיפרע מהיהודים משום סירובם להתגייס למענו בכיבוש העיר צור.
כאן מתחיל הסיפור המופלא על המפגש בינו לבין הכהן הגדול ונתאר מפגש זה בראיה השוואתית בין כתבי יוספוס לבין מקורות חז"ל.

המפגש לפי יוסף בן מתתיהו. קדמוניות יא' 302-347

יוספוס מתאר את המפגש הדרמטי בו היהודים בירושלים החוששים מצבא אלכסנדרוס העולה לירושלים בעקבות מזימותיו של סנבלט השומרוני יוצאים בתהלוכה מירושלים ופוגשים באלכסנדרוס ובצבאו. במפגש, מתאר יוספוס שאלכסנדרוס יורד מסוסו ומשתחווה לכהן הגדול ומסביר לאנשי צבאו המופתעים את הסיבה לכך. תיאור המפגש מודגש בצבע שונה.

קדמוניות יא.jpg

מרבית ספר קדמוניות היהודים פרק יא המתאר את התקופה הפרסית, מבוסס על סיפורי המקרא או גרסאות שונות של סיפורים אלה. שני עניינים עומדים במוקד תשומת ליבו של יוספוס כאשר הוא מתאר את תקופת שיבת ציון, בעיית הנשים הנוכריות והיריבות בין השומרונים ליהודים. בעיות אלה עולות מבין שולי קטע זה, סנבלט מציע את בתו למנשה אחיו של הכוהן הגדול מתוך תקוה לרכוש את לב היהודים. תקווה זו נגוזה, היהודים מגרשים את מנשה בשל נישואין אלה לנוכריה ובעקבות זאת נרקמת המזימה להקים מקדש בהר גריזים שבראשו יעמוד מנשה והוא ישרת כהנים וישראלים שעמדו בקשרי נישואין עם השומרונים.

סיפור זה ממחיש את שתי הבעיות העיקריות של שבי ציון בתקופה זו, נישואי התערובת ועימות ביניהם לבין השומרונים. יוספוס הועיד לאלכסנדר מוקדון את הפתרון לבעיות אלה. מתן הרישיון לבניית מקדש בהר גריזים גרם לפיצול סופי בין יהודים לשומרונים וחיסל את העניין שגילו השומרוני במקדש בירושלים.

לפי יוספוס, המפגש בין אלכסנדרוס לבין הכהן הגדול המלווה בתהלוכה של כהנים ואזרחים, אירע במקום הנקרא צופים משום ניתן לצפות על ירושלים והמקדש. הציפייה ממלוויו של אלכסנדרוס הייתה שהוא יתיר להם להרוג את הכהן הגדול ומלוויו אולם ההפך הוא שאירע. הוא יורד מסוסו, משתחווה וכורע לפני הכהן ומספר למלוויו שהוא הדמות המופיע בחלומו והמנבא את ניצחונותיו במסעותיו הצבאיים.
עיקרו של סיפור המפגש לפי יוספוס, הוא הביטויים השונים לרצונו של האל בעליית אלכסנדר וההכרה שהיכיר אלכסנדר באלוהי ישראל ובעמו. את הזיקה בין העולם המקראי להיסטוריה ההלניסטית טווה יוספוס באמצעות רמיזות לספר דניאל. כידוע, בחזיונו של דניאל ארבעה מלכויות שהאחת תפיל את רעותה. לפי החזיון, מלך הלניסטי יפיל ויביס את האימפריה הפרסית. הדרכים בהן השתמש יוספוס בספר דניאל בכדי לרמוז שאלכסנדרוס הוא המלך שיביס את הממלכה הפרסית הן מרתקות.
בלב סיפור המפגש בין אלכסנדרנרוס לכהן הגדול היא ההשתחוות שלו לפני הכהן. מתברר שאלכסנדר עשה זאת משום שזיהה את הכוהן הגדול עם הדמות שנגלתה אליו בדיון שבמוקדון ערב צאתו למסע נגד פרס. ההקבלה לכתוב בספר דניאל ברורה וזהה. לאחר שדניאל פתר לנבוכדנאצר את חלומו, מסופר: "
באדין מלכא נבוכדנצר נפל על אנפוהי ולדניאל סגד ומנחה וניחחין אמר לנסכה לה'".  והתרגום מארמית: "אז המלך נבוכדנצר נפל על פניו והשתחוה לדניאל, הוא הביא מנחה ויין לנסכים ולנחת רוח, ואמר לנסך". דניאל ב' מו'. אקט ההשתחוות בשני האירועים השונים באה לאחר ששני המלכים קיבלו מידע מהאיש שלפניהם על העתיד המדיני. יתכן, כי יוספוס בנה את סיפור המפגש בין הכהן הגדול  לאלכסנדר על פי ספר דניאל ב. בשני המקרים מתואר חלום, לאחר מכן מתעוררת סכנה ליהודים ולבסוף הנציג היהודי פותר את החלום (דניאל, הכהן הגדול) ובשלב האחרון המלך מכיר בגדולת אלוהי היהודים ונציגו ומשתחווה לו.   
ספר דניאל מספק לא רק מסגרת או דגם ספרותי ליוספוס, אלא יש לו תפקיד מרכזי בהערכה של יוספוס לאלכסנדר. אלכסנדר שומע שבספר דניאל יש נבואה שאחד מההלנים יהרוס את מלכות הפרסים (
"וכשהראו לו את ספר דניאל, בו אמר (הנביא) שאחד מההלנים יהרוס את מלכות הפרסים, אמר בלבו שהוא האיש המיועד ושמח ושילח אותה שעה את העם") לעומת נבוכדנאצר, שנזקק לדניאל שיפתור לו את חלומו, החלום של אלכסנדר נפתר אמנם רק לאחר שנים מספר, אבל אלכסנדר הוא שפותר את הנבואה על עצמו. אפיזודה זו שונה מהמפגש בין אלכסנדר לכהן הגדול בכך שהיא נטולת מילים. היהודים מראים לאלכסנדר את נבואת דניאל, אך אינם אומרים לו דבר, ואילו אלכסנדר אף הוא אינו אומר דבר ליהודים.
ספר דניאל נתפס בעיני יוספוס כמפתח להבנת ההיסטוריה העולמית הבתר־מקראית. הספר, כאשר הוא מתפרש נכון, מציג מפה של חילופי הממלכות, וגלומה בו תקווה לעידן המשיחי.

פסיפס ביהכ בחוקוק.jpg
תיאור המפגש כפי שמספר התלמוד הבבלי
יומא סט עא.jpg

התלמוד, אינו ספר הסטוריה. הסיפור שהתלמוד מספר, מובא כטענה בשקלא וטריא בבית המדרש לפיה, האם מותר לכהן הגדול ללבוש ביום חול את הבגדים המשמשים אותו ביום הכיפורים וסיפור זה מובא כהוכחה. הדמיון בין הגרסה בתלמודית לסין זו שבקדמוניות היהודים, בשניהם מתואר המפגש הדרמטי בו משתחווה אלכסנדרוס בפני הכהן הגדול. בפרטים יש שוני, יוספוס מתאר את הכהן הגדול מבלי לנקוב בשמו בעוד שהתלמוד נוקב בשמו, שמעון הצדיק. המפגש לפי יוספוס נערך במקום הצופה לירושלים ולמקדש, בצופים ואילו התלמוד נוקב במקום המפגש כאנטיפטרוס הממוקם בשפלה. סיום המפגש לפי התלמוד, שהיהודים מספרים לאלכסנדרוס שהם מתפללים להצלחותיו במקדש בירושלים והשומרונים המכונים כותים הטעו אותו. אלכסנדרוס מוסר את השומרונים בידי היהודים העולים להר גריזים ומחריבים את המקדש בהר זה. תיאור המפגש מוזכר להלן גם בסכוליון ובמדרשים:

הסכוליון:

סְכוֹלְיָה (ביחיד: סכוֹליוֹן, מיוונית עתיקה: σχόλιον‏, הוא כינוי למקבצי הערות, פירושים וגלוסות (אנ') שנכתבו בשולי כתבי היד של יצירות קלאסיות, או כתוספת להן, בידי מדקדקים ומפרשים מהתקופה הקלאסיתבמדעי היהדות מקובל לכנות בשם "סכולהיון" את הפירוש היהודי העתיק למגילת תענית, שזמנו ככל הנראה משלהי תקופת התלמוד, אם כי הן זמנו והן מקורו שנויים במחלוקת.
להלן המקבילות לסיפור המפגש בין אלכסנדרוס לבין הכהן הגדול בכתבי היד של הסכוליון:
78.jpg
79.jpg

הסכוליון ומגילת תענית   

כשם שבקרב האומות היה אלכסנדר דמות מופת ומקור השראה לסיפורי מעשיות ולספרות היסטורית, כך גם בקרב היהודים.אלכסנדר הוא השליט הנכרי הפופולארי ביותר בספרות חז"ל ומופיע בהקשרים שונים, לרוב חיוביים. חלק מסיפורי האגדה מתארים את אלכסנדר כשליט נבון וכובש כול יכול המגיע עד קצות הארץ. בסיפורים אחרים הוא מתואר כשופט בין ישראל לאומות. סיפור המפגש עם הכוהן הגדול מופיע לראשונה בספרות חז"ל בסכוליון למגילת תענית לכ"א בכסלו, הקרוי "יום הר גריזים". בשונה ממרבית מועדי המגילה, המציינים פעולה כלשהי שהתרחשה בתאריך, נוסח המגילה מציין את השם ולא את הפעולה. ייתכן שיש בכך כדי לרמוז שהמועד כבר נתקבע בציבור והוא זכה לשם משלו, דוגמת "יומי פוריא". כבר באמצע המאה הי"ט הוסכם במידה רבה שהמועד במגילה נקבע לציון חורבן המקדש השומרוני בידי יוחנן הורקנוס לקראת סוף המאה השניה' לפה"ס.  קביעה זו תרמה להבחנה ראשונית בין המגילה לסכוליו. אולם הנתק בין המגילה לסכוליון אינו חד־משמעי, שהרי על אף שהסכוליון נסוב על ימי אלכסנדר,  נזכר בו חורבן הר גריזים. אמנם הסכוליון כפי שהוא לפנינו אינו מכיר כלל בהבחנה כזאת ולדידו מדובר באירוע אחד, אבל יש מקום לחשוד שמא ביסוד הסכוליון נמצאים אירועים שונים או דמיון למסורות שונות כפי שנראה להלן.

בשני גרסאות הסכוליה יש פער בין הרישא לסיפא, בחינת 'פתח בכד וסיים בחבית'. בקשת הכותים לקבל, באופן זה או אחר, את המקדש או את מקום המקדש היהודי מידי אלכסנדר רומזת שהנחת המוצא של הסיפור היא שהיהודים והכותים מסכימים על קדושת הר המוריה, וכל צד רוצה את המקום הקדוש לעצמו. הסיפור מסתיים בכיבוש הר גריזים והשמדתו בידי היהודים. סיום זה רומז על היכרות עם המסורת השומרונית על קדושתו הבלעדית, ומכל מקום חשיבותו העליונה של הר גריזים בעבור השומרונים, גם אם לא נאמר במפורש שהמקדש השומרוני הוחרב בידי היהודים. נראה שבעל הביאור, שמגמתו הייתה לפרש את 'יום הר גריזים', נטל סיפור על עימות שומרוני־יהודי על המקדש בירושלים, שהסתיים בפגיעה בשומרונים, וקישר אותו למסורת אחרת על השמדת הר גריזים.

הכותים אומרים לאלכסנדרוס 'הם הם יהודאין שמרד בך'. נקל לראות שמשפט זה אינו חלק אורגני מהסיפור. ראשית, הביטוי עצמו מוכר מהאגדה על חורבן בית הכנסת באלכסנדריה בידי טריינוס: 'עד שאת מכבש את הברבריים בוא וכביש את היהודים שמרדו בך' (ירושלמי, סוכה ה). באגדת טריינוס משפט זה מעוגן היטב בדימוי של היהודים שנוצר אצל המלכה בראותה אותם מתענים כשנולד בן הקיסר בט' באב, ומדליקים נרות (ביטוי לשמחה) כשמת הבן בחנוכה. המלכה הסיקה שהיהודים אינם נאמנים למלכות, מה שבמקרה זה עולה בקנה אחד עם הרקע ההיסטורי לאגדה - מרד התפוצות ובראשם יהודי אלכסנדריה בימי טריינוס . לעומת זאת, בהקשר הנוכחי האשמת היהודים במרד אינה מובנת. אדרבא, דווקא לדידו של סכוליון שוויתר על תמונת בני ירושלים הרודפים אחר הכותים במקלות, איננו יודעים מה פשעם של היהודים. נראה שהמסורות' הוכנסו כדי לקשור את הכותים שנזכרו בתחילת הסכוליון לאפיזודת המפגש. לאחר שאלכסנדר משתחווה לפני הכוהן הגדול ומסביר למלוויו הנדהמים את מעשהו, ממשיך הסכוליון   ומביא דו־שיח בין אלכסנדר לשמעון, שבמהלכו מגלה הכוהן הגדול לאלכסנדר שלמעשה הכותים הם אלו שמרדו בו.
ניכר עיצוב האגדה על פי הדגם של מגילת אסתר. שאלת המלך בסכוליון פ 'מה אתה מבקש' מקבילה לשאלת אחשוורוש 'מה שאלתך אסתר המלכה' (מגילת אסתר ז 2). תשובת שמעון: 'הטעוך גוים ונתתו להם', דומה לתשובת אסתר: 'כי נמכרנו אני ועמי'. בשני המקרים המוקד הוא העברת היהודים או מקדשם לידי הגוים.    מכאן אפשר להצביע על דמיון רב בין מגילת אסתר לאגדת אלכסנדר:  בסכוליון, מי הטעוני? אמ' לו: הן הן כותיים. אמ' לו: הרי נתונים לך, ובמגילת אסתר  ויאמר המלך אחשורוש ויאמר לאסתר המלכה מי הוא זה ואי זה הוא (מגילת אסתר ז 5) ותאמר אסתר איש צר ואויב המן הרע הזה (מגילת אסתר ז 6)  ביום ההוא נתן המלך אחשורוש לאסתר המלכה את בית המן (אסתר ח ).

יכולתו של בעל סכוליון פ באה לידי ביטוי בשבצו לתוך התיאור התמציתי והנכרי של עינויי הגרירה, רמיזה מקראית: 'וגררום על הקוצים ועל הברקנים', בדומה לגדעון שדש את בשרם של זקני סוכות בקוצי המדבר ובברקנים (שופטים ח 16 ). הסכוליון מסיים את תיאור המועד כך: 'כיון שהגיעו שם להר גריזים חרשוהו וזרעוהו כדרך שחשבו לעשות לבית המקדש'. נראה שחלקו האחרון של המשפט, 'כדרך שחשבו לעשות לבית המקדש', יצא מידו של בעל סכוליון פ, שחש בחוסר האיזון בין המסורת הפותחת העוסקת בבית המקדש למסורת המסיימת העוסקת בחורבן הר גריזים. התוספת נועדה להסיט את תשומת הלב מהר גריזים ומהפער בין המסורות באמצעות חתימה הרומזת לפתיח, והדגשת הגמול האלוהי 'מידה כנגד מידה.

ויקרא רבה או הגדת ויקרא או הגדה של ויקרא

הוא מדרש אגדה דרשני על ספר ויקרא, שנכתב בארץ ישראל במאה החמישית  או במאה השישית  או באמצע המאה השביעית, השערה הרווחת היא כי המונח 'רבה' ניתן לו בעת קיבוצו עם שאר ההגדות על התורה והמגילות בידי המעתיקים, כיוון שהיו אחר הספר בראשית רבה, וששמו הקדום יותר היה הגדת ויקרא.
פסיקתא דרב כהנא
היא מדרש ארץ ישראלי קדום על הקריאות בתורה ובהפטרות במועדים ובשבתות מיוחדות, כגון שבת של פסח וסוכות, שבת חנוכה ועוד. מדרש זה קדום יחסית, והוא מתוארך למאה ה-5, תקופתם של המדרשים הקדומים בראשית רבה וויקרא רבה. להלן המקבילות לסיפור המפגש כפי שדורשים מדרשים אלה.
90.jpg
ויקרא רבה יג' א.jpg
ויקרא רבה יג' א2.jpg

במדרשים - בריך אלהיה שלשמעון הצדיק

דברי ההסבר של אלכסנדרוס בפני קציניו לכריעתו לפני הכוהן הגדול, מובאים בנוסח דומה מאוד בנוסחי עדי המדרשים ואצל יוספוס. לדעת חוקרים, הן הסכוליון והן יוספוס נשענו על גרסה ארמית של מעשה אלכסנדר והכהן שנשתמרה בשלמותה במדרש פסיקתא דרב כהנא:"כד אנא נחית לקרבא בדמותיה אנא חמי ונצח". נוסח זה מופיע גם במדרש ויקרא רבה, אבל בסמוך לכך מופיע נוסח שונה של דברי אלכסנדרוס. בדרשה על פרשת החיות הטמאות נאמר: "ואת הארנבת זו יוון כי מעלת גרה היא  שמקלסת להקב"ה. אלכסנדרוס כד הוה חמי לשמעון הצדיק אמר: בריך אלהיה שלשמעון הצדיק". הסברה היא, שהיות ולפי המדרש יש כאן התגלות, אזי מקור זה היה צריך להסתיים כדרכם של מדרשים דומים, בהכרה מפורשת בגדולתו של הקב"ה. יש חוקרים הטוענים שגילגולה הראשון של אגדת המפגש לפי יוספוס בין אלכסנדר לכוהן הגדול כללה הודאה בנוסח דומה לזה שבמדרש ויקרא רבה, אבל יוספוס חשש ככל הנראה מקהל הקוראים הנכרי שלו והשמיט את הודאתו של אלכסנדר כדי למנוע את הרושם שאלכסנדר התגייר, ושיוספוס עצמו מעודד גיור.

המקור לברכת אלכסנדרוס לאחר שכרע ברך בפני הכהן הגדול הוא דברי נבוכדנצר כפי שמופיע בספר דניאל. כזכור, נבוכדנצר השליך את חנניה מישאל ועזריה לכבשן האש משום שעמדו בסירובם להשתחוות לצלם  ולאחר שנוכח ששלושתם ניצלו מכבשן האש קרא: "בריך אלההון די שדרך מישך ועבד נגו" {ברוך האלוהים של שדרך, מישדך ועבד נגו_שמותיהם של חנניה מישאל ועזריה)},דניאל ג 28.

 הקריאה 'בריך אלהיה' נמצאת גם בסיפורים נוספים בתלמוד הירושלמי, וגם שם נוסח הברכה דומה, 'בריך אלההון דיהודאי, ירושלמי, בבא מציעא ב, ה, וככל הנראה הושפעו מספר דניאל.

ובהתייחס למדרש ויקרא רבה, נראה שההליך הדרשני שהוליד את ברכת אלכסנדרוס מעניין מאוד. במדרש ויקרא רבה מובאות דרשות המתארות את ארבע המלכויות (המתוארות בספר דניאל) בדמות חיות טמאות, הגמל, זו בבל; השפן זו מדי; הארנבת זו יון; החזיר זו אדום (זו רומא המזוהה עם הנצרות). כל אחת משלוש החיות המלכויות הראשונות מקלסת את הקב"ה: "אֶת הַגָּמָל, זוֹ בָּבֶל, (ויקרא י"א:ד'): כִּי מַעֲלֶה גֵרָה הוּא, שֶׁמְקַלֶּסֶת לְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא... וְאֶת הַשָּׁפָן, זוֹ מָדַי, (ויקרא י״א:ה׳): כִּי מַעֲלֵה גֵרָה הוּא, שֶׁמְקַלֶּסֶת לְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, שֶׁנֶּאֱמַר (עזרא א׳:ב׳): כֹּה אָמַר כֹּרֶשׁ מֶלֶךְ פָּרַס. (ויקרא י״א:ו׳): וְאֶת הָאַרְנֶבֶת, זוֹ יָוָן, (ויקרא י״א:ו׳): כִּי מַעֲלַת גֵּרָה הִוא, שֶׁמְּקַלֶּסֶת לְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא..." ואילו החזיר המזוהה עם אדום הנצרות, מגדף, "וְאֶת הַחֲזִיר, זֶה אֱדוֹם, (ויקרא י״א:ז׳): וְהוּא גֵרָה לֹא יִגָּר, שֶׁאֵינָהּ מְקַלֶּסֶת לְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, וְלֹא דַּיָּן שֶׁאֵינָהּ מְקַלֶּסֶת אֶלָּא מְחָרֶפֶת וּמְגַדֶּפֶת וְאוֹמֶרֶת (תהלים ע״ג:כ״ה): מִי לִי בַשָּׁמָיִם". ויקרא רבה ג' ה'.
הואיל והדרשה מציעה גרסות אחדות לקילוס הקב"ה, נאלץ הדרשן לחפש דרך נוספת לקילוס מפי אלכסנדר, המזוהה עם מלכות יוון, נוסף על הנוסח שנמצא בבבסיס הסכוליון ויוספוס ולכן, דרש דרשה בנוסח בנוסחה המוכר של ספר דניאל והתלמוד הירושלמי ובהקשרים שונים " אֲלֶכְּסַנְדְּרוֹס מוֹקְדוֹן כַּד הֲוָה חָמֵי לְרַבִּי שִׁמְעוֹן הַצַּדִּיק, אוֹמֵר בָּרוּךְ ה׳ אֱלֹהֵי שֶׁל שִׁמְעוֹן הַצַּדִּיק".

 

ועם שימת לב נוספת ניווכח שבתלמוד הירושלמי, מיד לאחר שורת האגדות בהם מופיע נוסח זה, מופיעה האגדה על הליכתו של אלכסנדר מוקדון למלך קצייא וסביר שגם הקשר זה השפיע על בעל המדרש.

 

מדרש פסיקתא דרב כהנא מייצג את השלב הבא בהתפתחות המסורת בה שולבו שני ההיגדים של אלכסנדר מוקדון ("בדמותו אני רואה ונוצח, ברוך אלהי שמעון הצדיק") ודרשו אותם לאגדה אחת.
תענית.jpg

סיכום 

 

מבחינה היסטורית, במהלך מסעו אלכסנדרוס, נפגשו ראשי היהודים ובהם הכוהן הגדול עם מצביאים מצבאו ונפגשו עם אלכסנדר עצמו, כדרך שעשו מנהיגים מקומיים אחרים.
האגדה על המפגש היא קדם־חשמונאית ואין אפשרות לקבוע עד כמה היא קדומה. כמאה שנה לפני אנטיוכוס השלישי הייתה ארץ־ישראל זירת מערכה לקרבות בין יורשי אלכסנדר. על פי המסופר אצל יוספוס, תלמי בן לגוס הלא הוא תלמי הראשון, כבש את ירושלים בערמה: הוא נכנס לירושלים בשבת בטענה שהוא רוצה להקריב קרבנות, וכך כבש את העיר. היהודים חששו מתלמי אך לא יכלו להתגונן מפניו, שהרי הוא נכנס בשבת, והם נאלצו להיכנע לו (קדמ' יב 4-10  ).   לכאורה, עשויה האגדה על אלכסנדר והמפגש עם הכהן הגדול להוות מעין היסטוריה שכנגד כלפי ביקורו האלים של תלמי בירושלים, אלא שריבוי המקרים והסיפורים על כניסת שליטים נכרים למקדש מלמדים בעיקר על האווירה שחיו בה יהודי ארץ־ישראל. לשון אחר: סיפור פגישת אלכסנדר עם הכוהן הגדול לא נוצר בהכרח כתגובה על אירוע מסוים. ככל הנראה, הסיפור משקף חששות ותחושת פחד אצל היהודים מפני חילול קדושת המקדש על ידי כניסת זרים אל הקודש פנימה, אם מסקרנות, ואם בכוונה לבזוז את המקדש.
חילופי ממלכות ששלטו בארץ ישראל ומעבר שליטים נכרים בדרכם למלחמות ותמורות היסטוריות יכלו רק להעצים חששות אלה. אגדה זו שייכת אפוא למחזור אגדות המקדש הכוהניות, שנמסרו בחוגי הכהונה ותיארו אפיזודות בהיסטוריה של המקדש. רבות מהן תיארו איום על המקדש מידי גורם נכרי, שהסתיים בהצלה פלאית והוא מגלה משהו על עולמם של חכמים הדורשים דרשות אלה.  המפגש הראשון עם העולם ההלניסטי על אדמת ארץ־ישראל נתפס כמפגש דו־משמעי: היה בו פוטנציאל אלים לפגיעה ולחילול הדברים הקדושים ביותר במקדש ומאידך, הייתה טמונה בו גם האפשרות לקידוש שמו של הקב"ה וחשיפת גדולתו כמנהיג העולם כולו ולעיני הגויים.
במרוצת מאות השנים שבהם חיו היהודים במחיצתם של נוכרים, יצרו ופעלו בעולם ההלניסטי והרומי באו לידי ביטוי מדי פעם בפעם ובמקומות שונים שני ההיבטים הללו ושניהם נטמנו בסיפור המפגש בין אלכסנדר מוקדון לכהן הגדול.
תמונה1.jpg
מקורות, לקריאה מעמיקה נוספת:
ורד נעם וטל אילן. הכהן הגדול ואלכסנדר, בתוך "בין יוספוס לחז"ל א  האגדות האבודות של ימי הבית השני". כרך א. האגדות האבודות של ימי הבית השני. עמודים 91-144. יד יצחק בן צבי. ירושלים. 2017.
אריה כשר. מסעות אלכסנדר הגדול בארץ ישראל. בית מקרא סב' א'. טבת-אדר, תשל"ה.
יוסף בן מתתיהו. קדמוניות היהודים. יא 302-347.
סכוליון א', פ, למגילת תענית.
תלמוד בבלי. מסכת יומא. ס"ט ע"א.
מדרש ויקרא רבה, יג' ה'.
פסיקתא דרב כהנא, ד' ט'.
להעברת הערות/משוב
bottom of page