top of page

הברכות על בבל החרבה: בין התלמוד הירושלמי והתלמוד הבבלי 
"המדריך למבקר בבבל העתיקה" (הדף היומי מסכת ברכות – מזוית אחרת)

פרפראות 

בבל0.png

מסע ליטורגי בבבל החרבה 

העיר בבל העתיקה, הייתה אחת הערים החשובות והמפורסמות ביותר בהיסטוריה הקדומה של המזרח הקרוב. בתקופת בבל התלמודית (מן המאה השלישית לספירה ואילך), היא כבר הייתה ברובה הרוסה ונטושה אך שרידיה הקדומים ניכרו בשטח. גם הקיסרים הרומיים דוגמת טריאנוס וספטימיוס סוורוס, במסגרת מסעות המלחמה שלהם באימפריה הפרתית, ערכו ביקורים בעיר העתיקה הנודעת למרות שבימיהם היא הייתה חרבה ברובה.

אבל, מסתבר שגם חז"ל, בוודאי אלו שישבו בדרום בבל שבין שתי הנהרות (הפרת והחידקל), הכירו את השרידים הארכאולוגיים שהתקיימו שם. הם ידעו "לזהות" את ארמונו של נבוכדנצר, את גוב האריות שאליו הושלך דניאל ואת כבשן האש שאליו נזרקו חנניה מישאל ועזריה וגם את בית הכנסת הקדום שאותו הם ייחסו לדניאל. אותה בבל קדומה הייתה "בבל הרשעה" שהחריבה את הבית הראשון והגלתה את החברה היהודית לבבל ושאר ערי מסופוטמיה. המבקר היהודי הבבלי היה רואה את העיר הקדומה החרבה ומברך בקול

"ברוך שהחריב בבל הרשעה". אחרי כן ברוך שהחריב ביתו של נבוכנדנצר הרשע, היה צופה לעבר שרידיו הדוממים של הארמון המפואר של המלך הבבלי הרשע ומברך.

בבל 3.jpg

משם, היה יכול לראות את גוב האריות או את כבשן האש שאליו הושלכו הגיבורים המקראיים דניאל מחד וחנניה מישאל ועזריה- בוודאי היו מדריכים מקומיים מוסמכים שציינו בוודאות שזה ממש אותו כבשן או גוב אריות ואז הוא היה מברך בכוונה עמוקה "ברוך שעשה נסים לאבותינו  (או: לצדיקים) במקום הזה". ומיד שהיה מסיים את הביקור המרגש, אי אפשר היה לסיים בלי נטילת עפר סמלית של עפר העיר החרבה וזורק אותה בהפגנתיות כלפי חוץ כפי שעשה אחד החכמים לקיים את נבואת ישעיה על גורלה האפל של בבל "וטאטאתיה במטאטא השמד" (ישעיהו יד כג). וכך, גם יהודי וחכמי בבל, לא נזקקו לעלות לארץ ישראל כדי לחוות בעצמם את המפגש הויזואלי עם אירועי העבר הקדום ולראות בקיום המשגשג של הקהילה היהודית שם על ישיבותיה וחכמיה את הנקמה היהודית באותה "בבל הרשעה".

בבל4.jpg
מרקוליס.jpg
בבל5.jpg

הברכות על בבל החרבה
 

בתלמוד הבבלי מסכת ברכות נז ע"ב, על רקע הדיון בברכה על המרקוליס ועבודה זרה שנעקרה, הובאה פסקה בשם רב המנונא שבה אדם הרואה את חורבות העיר בבל מברך חמישה ברכות ובהמשך אף סופר על המנהג לקחת מעפר העיר החרבה. לפי נוסח כ"י מינכן, סדרת הברכות היא כדלהלן:
"דרש רב המנונא הרואה בבל הרשעה צריך לברך [חמש] ברכות
ראה בבל או' ברוך שהחריב (מלכות) בבל הרשעה
 ראה ביתו של אותו רשע (בדפוס: נבוכדנצר) או' ברוך שהחריב ביתו של נבוכ' הרשע
 ראה גוב אריות או כבשן אש אומ' ברוך שעשה ניסים לצדיקים (בדפוס: לאבותינו) במקום הזה
ראה מרקוליס או' ברוך שנתן ארך אפים לעוברי רצונו
ראה מקום שנטל ממנו עפר או' ברוך אומר ועושה גוזר ומקיים"
מה שמעניין הוא שלסדרת הברכות הזו יש מקבילה בירושלמי (ט א יב ע"ד) אולם היא מוסבת דווקא על תחילת המשנה בפרק העוסקת בברכת הניסים. כזכור, בבבלי קיימת ברייתא המפרטת מקומות שבהם נעשו נסים לבני ישראל בדרכם לארץ ישראל אולם בירושלמי רשימה זו אינה מוזכרת אלא דווקא לבבל:

 

"הָרוֹאֶה בָּבֶל, צָרִיךְ לְבָרֵךְ חָמֵשׁ בְּרָכוֹת:

רָאָה פְּרָת, אוֹמֵר "בָּרוּךְ עוֹשֶׂה בְרֵאשִׁית".

רָאָה מֶרְקוּלִיס, אוֹמֵר "בָּרוּךְ אֶרֶךְ אַפַּיִם".

רָאָה בֵּיתוֹ שֶׁלִּנְבוּכַדְנֶצַּר, אוֹמֵר: "בָּרוּךְ שֶׁהֶחֱרִיב בֵּיתוֹ שֶׁלְּאוֹתוֹ רָשָׁע".

רָאָה מְקוֹם כִּבְשַׁן הָאֵשׁ וְגוֹב אֲרָיוֹת, אוֹמֵר: "בָּרוּךְ שֶׁעָשָׂה נִסִּים לַאֲבוֹתֵינוּ בַּמָּקוֹם הַזֶּה".

רָאָה מָקוֹם שֶׁנּוֹטְלִין מִמֶּנּוּ עָפָר, אוֹמֵר: "בָּרוּךְ אוֹמֵר וְעוֹשֶׂה, בָּרוּךְ גּוֹזֵר וּמְקַיֵּם".

רָאָה בָּבֶל, אוֹמֵר: (ישעיה יד כג) "וְטֵאטֵאתִיהָ בְּמַטְאֲטֵא הַשְׁמֵד"."

המשפט בסוף ("ראה בבל אומר...") חורג מסדר מניין הברכות. באופן פשוט מדובר באמירה נוספת הקשורה למראה של בבל אלא שאין בה לשון ברכה או שהיא המשך של הברכה החמישית (ראה - מקום שנוטלין ממנו עפר) כפי שעולה מהאזכור של הפסוק בבבלי במעשה שעשה מר בריה דרבינא: "מר בריה דרבינא כי הוה מטי לבבל הוה שקיל עפרא בסודריה ושדי לברא (נטל עפר מבבל ופיזר מחוץ לעיר) לקיים מה שנא' וטאטאתיה במטאטא השמד".

בכל אופן, כבר ממבט ראשון, בצד המכנה המשותף הבסיסי (חמש ברכות, ארבע ברכות כמעט זהות לגמרי), יש כמה הבדלים בולטים- התלמוד הירושלמי אינו מציין את מקור ההיגד (לא ברייתא ולא שם של אמורא נקוב אלא סתם "הרואה וכו'") בעוד התלמוד הבבלי מייחס זאת לדרשת רב המנונא (דור שלישי של אמוראי בבל) ובהמשך אף רב אשי מציין שגם בלי דרשת רב המנונא הוא היה מברך את הברכות הנ"ל. שנית, סדר הברכות הוא שונה- התלמוד הירושלמי מתחיל עם ברכה על הפרת (עושה בראשית), ממשיך עם המרקוליס ורק שלושת הברכות האחרונות הן ברכות על בבל החרבה. נראה שסדר הברכות הוא מההווה (הפרת והמרקוליס- כינוי נפוץ של עבודה זרה בספרות התלמודית) אל העבר. לעומת זאת, בדרשת רב המנונא בתלמוד הבבלי, הברכה על הפרת אינה חלק מסדרת הברכות (היא תופיע בתור ברכה עצמאית בדף נט ע"ב כאשר אדם רואה את הפרת מהגשר של בבל). במקומה, מופיעה ברכה כללית של "הרואה בבל הרשעה" שהיא אולי הברכה ה-"שישית" בתלמוד הירושלמי אלא שכאן היא מופיעה בלשון ברכה "שהחריב בבל הרשעה". המוטיב "הרשעה" או "הרשע" (ביחס לנבוכנדנצר) מובלט יותר בבבלי- הברכות כמעט אינן מתייחסות להווה (המרקוליס הוא החריג) ומלכתחילה כל סדרת הברכות אינה על בבל הנוכחית אלא על בבל הרשעה של פעם, זאת ששרידיה ההרוסים ניכרים.

שרידי העיר בבל הקדומה (85 קילומטר מדרום לבגדאד, ממערב לפרת) ההרוסים מקדמת דנא מתוארים גם במקורות לא יהודיים (כמו סטראבון וקסיוס דיו) המתארים בין השאר את הביקור של קיסרים כמו טריאנוס וספטימיוס סוורוס שביקרו בחורבות העיר שירדה מגדולתה בתקופת האימפריה הפרתית (הבירה עברה לקטסיפון על גדות החידקל). לפיכך, אפשר והידע על מצבה השמם של בבל (לפחות בבל העתיקה המפורסמת) היה מוכר לא רק בסמיכות מקום אלא הגיע גם לארץ ישראל גם בלי לבקר פיזית במקום. סביר יותר לשער שהברכות על בבל החרבה והנוהג ללקט עפר מחורבותיה מקורו בביקור של יהודים ואף חכמים בבבל הסמוכה למרכזי היישוב היהודי בדרום בבל (בעיקר סורא) ואף בבבל עצמה בסמיכות לתל החרב (כפי שעולה משרידי קערות השבעה התגלו בחפירות של בבל הקדומה)ומשם זה הגיע גם לארץ ישראל. בתלמוד הבבלי מסכת עירובין כא ע"ב מוזכרת הליכה בשבת  "מברנש (חאן בירנוש-שם מקום) לבי כנישתא דדניאל (לבית הכנסת של דניאל)" בעיר בבל. אפשר לציין כי מאות שנים מאוחר יותר, בנימין מטודלה שביקר בעיר בבל במאה ה-12, ציין  את ארמון נבוכדנצר החרב שבו מסתובבים נחשים ועקרבים ואת בית הכנסת של דניאל עשוי מאבני גזית ולבנים שבו מתפללים שלושת אלפים ובין לבין גם את המקום שבו הושלכו חנניה מישאל ועזריה לכבשן האש.

בבל7.jpg
בבל2.jpg
נבוכדנצאר.jpg

מה שעוד בולט הוא שסדרת הברכות הזאת אינה הולמת לחלוטין את התשתית התנאית של ברכות הראייה- אין כאן ברכה מפורשת על עקירת עבודה זרה אלא על חורבן העיר ומאידך גיסא, יש בה אמנם ברכת ניסים אחת (ולפי הנוסח בכתבי היד הטובים היא שונה מהנוסח התנאי: לצדיקים במקום לאבותינו) אולם היא רק אחת מתוך הברכות ולא עוד אלא שיש בה ברכות "פרטניות" על חורבן בבל הרשעה או ביתו של נבוכדנצר שוודאי אינן מבוססות על ברכה תנאית כלשהי. נראה אפוא שמאחורי סדרת הברכות אין רק "לקט ברכות" סתמי אלא זה מעין "מדריך ליטורגי למבקר בחורבות בבל" שכולל מבט על הארמון החרב של נבוכדנצר, מקום כבשן האש וגוב האריות וכנראה גם ביקור בבית כנסת "היסטורי" (כמו זה של בית הכנסת שף ויתיב אשר שכן ליד נהרדעא) המיוחס לדניאל וכלל גם לקיטת עפר טקסית כחלק מקיום "ריטואלי" של משא בבל בישעיהו יד כג. ייתכן שזה היה חלק מביקורים שהיו נהוגים בקרב יהודי בבל ובמיוחד אלו שגרו בסמוך אך גם אם לא בכך מדובר אלא ב-"מסע ליטורגי", זה לא היה אוסף מקרי. יש הרואים במסורת הזו חלק ממהלך רחב יותר של התעצמות התודעה הלוקאלית של בני בבל וייחוס אירועים מקראיים שהתרחשו בתחומם, אולי כנגד אותה ברייתא של המקומות שבהם נעשו נסים לישראל הקשורים לארץ ישראל.

ארכיאולוגיה תלמודית.

ראו עוד :  

שלח משוב

bottom of page