top of page

מטה הפלאים (מטה משה) - שרביטו של מלך

תמונה1.jpg

ה ק ד  מ  ה

מאמר זה חושף בפני הקורא היבטים בעלי מאפיינים ניסיים של מטה משה בפרספקטיבה של חז"ל כפי משתקפת במדרשים העמוסים והגדושים בסיפורי אגדה מרתקים ועלומים המתייחסים למטה ככלי על-טבעי בידי מנהיגי עם ישראל בכל דורות. הקורא, ישקע בים סוער של מדרשים מרתקים אשר צבעו את סיפורי המקרא בצבעים עזים שהביאו לידי ביטוי את החשיבה היצירתית והחדשנית של חז"ל אשר בנתה מסורת משלימה לסיפורי המקרא. יש ומוצאים במדרשים הללו קסם מסתורי עלום, שתחילתו בין השמשות בששת ימי הבריאה ובהמשך, ימצאו טלטלות עזות שבסיסם בסיפורי המקרא השונים כשמדרשי חז"ל מצפים אותם בעטיפה מרתקת של תילי תילים של סיפורים בעלי ניחוחות מסתוריים השואבים את הקורא לעומק אין סופי של קסם. שיאם של המדרשים הללו באגדות אחרית הימים בעידן בוא המשיח שם נועד למטה תפקיד בגאולת עם ישראל שיהיה נתון בידי אישה בשם חפצי בה אשר לפי בעלי האגדה האפוקליפטיים היא אימו של המשיח העתיד לגאול את גאולת ישראל. אין במאמר זה יומרה להקיף את כל מדרשי חז"ל כפי שנדרשו במרוצת הדורות, משום שקצרו שולי הדף מלהכילם אולם, צבר המדרשים המובאים כאן  מאפשרי לנתח את תפיסת המטה  לפי המדרשים, ככלי מסתורי בעל יכולות אנרגטיות עצמאיות וגם כחפץ דומם שהקב"ה הקנה לו כוחות לבצע אותות ומופתים.
הקורא יזכה ל"איתערותא דלעילא" בעת השוטטות במרחבי ספרות חז"ל העשירה והתקווה היא, שעלה בידי מאמר זה לבטא היטב את תפיסתם ביחס למטה כפי שמשתקפת מהמדרשים.

 

סדר הדברים

המטה ככלי בעל כוחות מיסטיים בפרספקטיבה של  חז"ל – רקע , סדר הדברים, המטה בסיפורי המקרא ובמדרשי חז"ל,  המקל הרודה את פרעה הוא שרביטו של מלך, מקורו של המטה , גלגולו וייחודו של המטה , המטה כחפץ על-טבעי כעושה נס , מטה משה ומטה אהרון  , המטה כעושה נס בתוך נס , פלא המטה במדבר , מכות מצרים  תיאור חלוקה למקבצי מכות, הוצאה לפועל של מכות מצרים, אופי השימוש במטה, ההבדלים בין סדרת המכות הראשונה והשלישית, הזיקה בין המכות לבין המטה , מסר המכות המועבר באמצעות המטה , מסר מקבץ המכות הראשון וההקשר למטה, מסר מקבץ המכות השני וההקשר למטה , מסר מקבץ המכות השלישי וההקשר למטה, מדוע נפסק השימוש במטה לאחר המכה השלישית  , נס המטה בארמונו של פרעה, ניתוח קריעת ים סוף, המטה בסיפור מי מריבה, מלחמת עמלק, המטה בסיפור מותו של משה, המטה של משיח הצדק בגאולת ישראל לפי ספר זרובבל, תפקידו של המטה באחרית הימים , אגדת ארמילוס, החזון על גאולה ומשיח לפי ספר זרובבל, המטה כאמצעי בעל עוצמה, תפיסת חז"ל את המטה – דיון, סיכום 

 

המטה ככלי בעל יכולות ניסיות בפרספקטיבה של  חז"ל – רקע
תחילתו של המטה לפי מדרשי חז"ל בששת ימי הבריאה וקורותיו נמשכים עד אחרית הימים ועטורים הם בסיפורים מרתקים השזורים באותות ובמופתים והם מורכבים מפרטים הבונים תהליכים המונעים והפועלים ברציפות כאשר למטה משקל משמעותי בכל עלילה כפי שהוא בא לידי ביטוי במדרשי חז"ל השונים, שהם כשלעצמם מוסיפים מימד מסתורי בכל מדרש.
המקרא מקדיש משקל רב ואזכורים חוזרים ונשנים ובהבלטה לתיאור תפקידו של המטה  באשכולות שונים של סיפורים, בסיפור עשרת מכות מצרים, בסיפור יציאת מצרים, בסיפור התנהלות עם ישראל במדבר ובסיפור האפוקליפטי אודות אחרית הימים ובכל הסיפורים המטה מופעל בצורות שונות עליהן אעמוד במאמר זה . 
סוגיית תפקודו של משה עם ובלי המטה הופכת לסוגיה מרכזית ועל מנת להבין התהליכים הללו, אבחן התייחסותם של מדרשי חז"ל השונים ואנסה לעמוד על הקשר בין המדרשים לבין אופני  השימוש במטה בכל סיפור על מנת לעמוד על עמדת חז"ל ביחס אליו.

 

מתודולוגיה

אבחן את הסוגיה הנדונה על בסיס הנקודות הבאות:

זיהוי המקורות העומדים לרשותי המתארים באופנים שונים את המטה, מאפייניו, השימוש בו וייעודו באחרית הימים. המקורות הם המקרא באשכולות הסיפורים השונים, מדרשי חז"ל ובמקור מחוץ לקנון החזל"י - ספר זרובבל.

אשרטט את מקורו, החומר ממנו הוא עשוי והמשמעויות הנגזרות מכך, אעמוד על דגשים שונים הניתנים במקורות מהן ניתן ללמוד על אופני חשיבתם של חז"ל בהקשר הניסי של המטה.

יבחנו אופני הפעלת המטה, השוואה בין ציווי הקב"ה לאופן הפעלתו, האם השימוש במטה מוזכר במפורש או ברמז וכיו"ב, כשמדרשי חז"ל יהיו שזורים ברקע ההשוואה על מנת ליצור בסיס לבחינת עמדתם ביחס למטה.

אצביע על היבטים שונים במישור הפנומנאלי, ההשוואתי והפולקלוריסטי של ההיבטים העל-טבעיים העולים מאשכולות הסיפורים אודות המטה.

אופני האבחנה יהיו בראייה משווה בכל הסיפורים בהם יש שימוש במטה מבלי לפסוח על סיפורים בהם למטה לא היה תפקיד כאשר לכאורה צפוי היה שיופעל. מדרשי חז"ל המתייחסים למטה יהיו שזורים בניתוח זה מתוך ראיה השוואתית לבחינת עמדת חז"ל ביחס למטה. 

תמונה2.jpg
תמונה3.jpg

המטה בסיפורי המקרא ובמדרשי חז"ל

בתורה אנו מתוועדים לראשונה למילה מטה בסיפור יהודה ותמר [בראשית לח']. תמר שהייתה עדיין בבגדי אלמנותה, מתחפשת בצורה נועזת לקדשה על מנת להתעבר מיהודה שסר מהדרך וביקש לבוא עליה. תשלום אין לו, לכן מפקיד הוא בידיה את מטהו, פתילו וחותמו כערבות. מסיפור זה עולה, ששלושת החפצים שהופקדו על ידי יהודה כערבות מהווים מעין תעודת זהות סמלית לאדם חשוב. ומנין שיהודה חשוב היה על אף שלא היה בכור האחים, שנאמר במדרש: "אמר יהודה שהוא מלך יושב בראש, ראובן שהוא בכור ישב שני לו, וכן כולם",["בראשית רבה", פרשת צב'].

למדים אם כן, שדרכם של אנשים חשובים ללכת עם מטה, פתיל וחותם אולם בעוד שלפתיל ולחותם שימושים מעשיים הרי שלמטה תפקיד סימבולי המייצג מעמדו של אדם חשוב.

קורותיו של המטה מתוארים במדרש: "מטה זה היה עד יהודה שנא' ומטך ופתילך, והיה בידי משה שנא' והמטה אשר בידך, וכן היה בידי אהרון וביד דוד שנא' ויקח מקלו בידו, והיה ביד כל מלך ומלך ועתיד יהיה ביד מלך המשיח שנא' מטה עוזך ישלח מציון (מ' ילקוט תהילים) [מדרש ילק"ר , פרשת וישלח  נו'].

ממדרש זה למדים שמטה יהודה שימש במרוצת הדורות נביאים ומנהיגים של עם ישראל ונועד לו תפקיד גם בבוא המשיח.

הפעם השנייה בה מופיעה המלה "מטה" במקרא הוא בסיפור משה והסנה הבוער, סיפור בעל היבטים דרמטיים לכשעצמם. משה מצטווה לקחת עימו את המטה למצרים ואליו מצטרף אהרון. מהמקרא מתברר שבשעה זו שניהם אנשים זקנים: "ומשה בן שמונים שנה ואהרון בן שמונים ושלוש בדברם אל פרעה"[שמות, ז' ז']. היות והמטה מהווה סימבול לאדם חשוב, ומשה משמש כמנהיג ונביא ואהרון משמש בתפקיד הכהן הגדול, עולה השאלה האם היה מטה אחד ששימש את משה ואת אהרון או היו ששני מטות, אחד למשה ואחד לאהרון. על כך בהמשך.

תמונה4.jpg

 

המקל הרודה את פרעה הוא שרביטו של מלך 
בפרשת שמות מסופר שמשה מצווה לקחת בידו את המטה במטרה מפורשת לעשות בו אותות: "וְאֶת-הַמַּטֶּה הַזֶּה תִּקַּח בְּיָדֶךָ אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה-בּוֹ אֶת-הָאֹתֹת"[שם, ד' יז'].

דורש המדרש: "ואמרת לא איש דברים אנכי (משלי כט) בדברים לא יוסר עבד מה עושין לעבד רודין אותו במקל, כך אתה קח את המטה שתייסרנו בו הה"ד ואת המטה הזה תקח בידך אשר תעשה בו את האותות" [שמות רבה,  פרשה ג, ד"ה יז].

המדרש מציין ציווי מפורש של הקב"ה לרדות בפרעה באמצעות המטה וכך גם דורש מדרש שמות רבה (שנאו):

"אמרת: לא איש דברים אנכי (/שמות/ ד')..."אמר ליה הקב"ה בטכסיס הזה הבא עליו את המכות"[שם,וארא, ח']

לאמור, המטה מהווה אמצעי בידי הקב"ה לרדות בפרעה וממשיך מדרש זה:

"מהו כל המופתים אשר שמתי בידך זה המטה שהיו כתובין עליו י' מכות שהיה כתוב עליו נוטריקון דצ"ך עד"ש באח"ב, אמר לו הקב"ה אלו המכות אשר שמתי בידך עשה אותם לפני פרעה על ידי המטה הזה"[שם,  ה ד"ה ו. ראה גם מדרש תהלים (בובר), שמות פרק ד'].

משה ואהרון מצטווים ע"י הקב"ה, לעמוד בפני פרעה ולתת בפניו אותות. המטה שנעשה בו שימוש קודם לכן אצל יתרו במדיין, לאחר מכן בקריעת ים-סוף, בבקיעת הצור, בהחלשת עמלק ובהרג סיחון מלך האמורי ועוג עד שנלקח ממנו, הוא שרביטו של מלך שנמסר למשה להשתמש בו:

"מלך ב"ו (בשר ודם) אין משתמשין בשרביטו והקב"ה מסר שרביטו למשה שנאמר ויקח משה את מטה האלהים בידו"[שמות רבה, פרשת וארא, פרשה ג' וגם פרשה ח]: וכן, "נתן את שרביטו למשה שנא' (במדבר כ) ויקח משה את המטה מלפני ה'"[במדבר רבה,  פרשת נשא, יד], כך גם במדרש תנחומא בובר: "מהו (מי הוא זה) [ויבא] מלך הכבוד (תהלים כד ט) , שהוא חולק מכבודו ליראיו, זה הקב"ה, מלך בשר ודם אין משתמשין בשרביטו, והקב"ה נתן שרביטו"[שם, פרשת נשא סימן לד'], וכן: "מלך ב"ו (בשר ודם) אין משתמשין בשרביטו ומשה ואהרן נטלו שרביטו"[תנחומא (ורשא), פרשת נשא סימן ל'. ראה גם במדרש תנחומא (בובר) פרשת בהעלותך סימן טו'].

מהמדרשים עולה הדגש, שמדובר בשרביטו של הקב"ה שנמסר למשה והמקרא מדגיש לשם מה נמסר שרביטו של מלך לבשר ודם, למען: "אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה-בּוֹ אֶת-הָאֹתֹת"[ שמות, ד' יז'] ולמדים אנו ששרביט מהווה כלי המייצג אדם חשוב ואין אחר משתמש בו. אבל הקב"ה, מסר שרביטו למשה על מנת שישתמש בו. מכאן, תפקידו של המטה לפי ציווי הקב"ה, להכות בפרעה ובכך להעצים את משה כמנהיג רב עוצמה על אף מגבלותיו הפיסיות, אדם זקן, כבד פה וכבד לשון.
תמונה5.jpg

מקורו של המטה 

המדרשים מספרים שהמטה בו השתמש משה נברא בששת ימי הבריאה ולא ברור מתי בדיוק נברא. מהמכילתא דר' שמעון ומאבות דרבי נתן וממדרשים נוספים עולה, שהמטה נברא בערב שבת בין השמשות. מדרש אחר מספר שהמטה נברא ביום השני לבריאת העולם:

"ושמונה (נבראו) ביום השני, ואלו הן: הבאר והמן והמטה והקשת והכתב והמכתב והכתונת והמזיקין"[פרקי דרבי אליעזר, פ"ג], והיה חקוק בו השם המפורש [ראה גם מדרש ויושע, ע' ז', בבתי מדרשות בחלק א'].

רמז אפשרי שבנוסף, היה למשה מקל נוסף אנו מוצאים במדרש בסידור רבה:

"בין השמשות נבראו עשרה דברים ואלו הן: פי הארץ, פי הבאר ופי האתון והקשת והמן והמטה.. ...ויש אומרים אף מקלו של משה" [בראשית רבה].

תיתכן אפשרות אחרת שהיו שני מקלות, האחד למשה והשני לאהרון ובו נעשו המופתים. המדרשים מציירים אם כן, תמונה קדמונית לפיה המטה נברא בששת ימי הבריאה יחד עם עוד ברואים הקשורים לסיפורים מרתקים, פי הבאר, פי האתון, הכותונת וכו'. במקרא זוכה המטה לכינוי:"מטה האלוהים"

[שמות, ד' כ'], כינוי משמעותי לניתוח תפיסת המטה בראיית חז"ל. 

בנוסף לחילוקי הדעות לגבי המועד בו נברא המטה, חלוקים חז"ל גם בגישתם ביחס לחומר ממנו הוא עשוי. גישה אחת טוענת שהמטה עשוי היה מסנפירינון שהיא, אבן חן מקראית קשה מאוד וממנה עשויים היו לפי המסורת גם לוחות הברית והיא האבן שהייתה משובצת בטור השני, בשורה השנייה בחושן של הכהן הגדול. גישה אחרת במדרשים קושרת את החומר ממנו עשוי היה המטה, לעץ הדעת טוב ורע, הלא הוא עץ הדעת שהיה נטוע בגן העדן. עוד מספרים המדרשים שהיו חקוקים עליו השם המפורש, שמות האבות והאמהות, שמות שנים עשר השבטים ומכות מצרים בר"ת.

הזוהר כותב [שם, בשלח ל']: "אמר ר' יהושע אותו המטה של סנפירינון היה. ר' יהודה אומר של עץ היה. מאן דאמר של סנפירינון היה דכתיב כמראה אבן ספיר דמות כיסא וכתיב מטה האלוהים. ומאן דאמר של עץ היה דכתיב ויורהו ה' עץ וגו, שם שם לו חוק ומשפט ושם ניסהו. אמר הקב"ה, מכאן הרי חוק ומשפט לעשות ניסים".

ילק"ר(מדרש ילקוט ראובני) דורש שהמטה: "היה עץ יבש"[ שם, פרשת וארא]  ומוסיף:"דהיה המטה מעץ הדעת טוב ורע"[שם, פרשת חקת].

שתי הגישות, קושרות את המטה להיבטים בעלי אופי ניסי ולתופעות לא רציונאליות של תשמישי קודש וחפצים שהיו עשויים מאותו חומר. מאבן ספיר מממנו היו עשויים כאמור הלוחות ששכנו בארון הברית שהיה מונח בקודש הקודשים בבית המקדש. על פי המסופר במקרא, ארון הברית היה כרוך במספר מעשי נסים. הראשון שבהם היה בקיעת מי נהר הירדן בכניסת עם ישראל לארץ כנען כפי שמספר המקרא: "וְהָיָה כְּנוֹחַ כַּפּוֹת רַגְלֵי הַכֹּהֲנִים נֹשְׂאֵי אֲרוֹן ה' אֲדוֹן כָּל הָאָרֶץ בְּמֵי הַיַּרְדֵּן, מֵי הַיַּרְדֵּן יִכָּרֵתוּן, הַמַּיִם הַיֹּרְדִים מִלְמָעְלָה וְיַעַמְדוּ נֵד אֶחָד" [יהושע, ג יג]. 

מעשי ניסים נוספים הקשורים לארון הברית מסופרים בספר שמואל, נפילתו של פסל דגון באשדוד לפני הארון ומגפות בגת ועקרון בעת שנפל בשבי הפלשתים [שמואל א, ו יט], מגפה באנשי בית שמש שלא נהגו מספיק כבוד [שמואל א, ה ד-יב] והריגתו של עוזה בשל נגיעתו בארון בעת עלייתו של הארון לירושלים [שמואל א, ה ד-יב].  עץ הדעת טוב ורע, הוא עץ הדעת הפלאי שהיה נטוע בגן העדן ומפריו אכל האדם הראשון ונפקחו עיניו. לפי הלוגיקה של חז"ל, אך טבעי יהיה שהמטה, שלפי המדרשים היה בנוי מאותו החומר ממנוי היו עשויים ארון הברית ועץ הדעת, יחולל מעשי ניסים כמותם. הסיבה כפי שכותב החת"ם סופר היא:

"ובאותות, זה המטה". צ"ל היה לכתוב "ובאותות, אילו שנעשו ע"י המטה", אלא שבחר הקב"ה בדומם, בבול עץ או בסנפירינון לקדש שמו בין כל יושבי תבל" [החת"ם סופר להגדה של פסח],

לאמור, קידוש ה' ברבים. אלא שבעיני מתבונן מהצד, נראה לעיתם שמדובר בכלי בעל יכולות מאגיות כישופיות עצמאיות ולפיכך, אופני השימוש במטה היו לעיתים כאלה שנועדו להזים מחשבות מסוג זה ועל כך בהמשך.

גילגולו וייחודו של המטה

מספרים המדרשים [מדרש פדר"א (היגר) "חורב", פרק לט'. ראה גם תנא דבי אליהו, פרקי הירידות (איש שלום), פרשה ב' וכן בבראשית רבתי, פרשת ויחי, וגם באוצר המדרשים (אייזנשטיין) השכם, וגם באוצר המדרשים (אייזנטיין), ויושע, וגם אוצר המדרשים (אייזנשטיין) משה, וכן גם ילקוט שמעוני פרשת שמות, וגם מדרש פסיקא זוטרא לקח טוב פרשת שמות ד.] "שהיה המטה מונח בגן העדן. וכשגירש הקב"ה את האדם הראשון מן הגן לקח המטה בידו ומסרו לחנוך וחנוך מסרו לנח ונח לשם ושם מסרו לאברהם ואברהם ליצחק, ויצחק ליעקב ויעקב הוריד אותו למצרים ומסרו ליוסף בנו, כשמת יוסף ושללו ביתו נתנה בפלטרין (ארמון) של פרעה. אחד מחרטומי מצרים היה יתרו כהן מדיין. כשראה יתרו את המטה ואת האותות אשר עליו וחמד אותו בלבו ולקחו והביאו ונטעו בתוך הגן של ביתו ולא היה אדם יכול לקרב אליו על אף שהכריז יתרו שייתן בתו לאישה למי שיעקרו ממקומו. כשבא משה לתוך ביתו נכנס לגן בית יתרו וראה את המטה וקרא את האותות אשר עליו ושלף ידו ולקחו בידו והפך למטה בכפו. כשראה יתרו למשה ואמר זה עתיד לגאול את ישראל ממצרים, לפיכך נתן לו את צפורה בתו לאישה, שנאמר: "ויואל משה לשבת את האיש" [שמות ב' כא'].

המטה היה כה נורא עד שהיה קושי להסתכל בו משום שמות הקב"ה שהיו חקוקות בו כפי שכותב הילקוט מעם לועז: "ומטהו של משה שהיה נורא להסתכל בו, כי אותיות השם המפורש היו חקוקים בו" [מדרש ויושע ע' ז'.שם, פרשת שמות ה', א' (כ')].

מכאן, שכבר מתחילתו של המטה שנברא בששת ימי בראשית בין השמשות ומקורותיו בבית יתרו ניכר, שהקב"ה ייעד למטה מעשים שישוו לו מראה של כלי דומם וברצון הקב"ה יהפוך לבעל יכולות על טבעיות.

 

המטה כחפץ על-טבעי כעושה נס

כשהיה המטה בידי משה, היה הולך איתו תמיד והיה רועה את צאן יתרו ובזכות המטה נעשו לו פלאים.. וכך מספר המדרש:

תמונה6.jpg

"והיה משה רועה ומנהיג באותו מטה את צאנו של יתרו ארבעים שנה ולא שכלה אותה חית השדה והיו פרים ורבים הרבה מאוד ועליהם הכתוב אומר כצאן קדושים. והיה מנהיג את הצאן עד שבא להר חורב ושם נגלה הקב"ה מתוך הסנה" [ילקוט שמעוני, פרשת בשלח, פרק ד' רמז קע"ג. ראה גם מדרש פדר"א פמ'].

במעמד זה שואל משה את הקב"ה: "וְהֵן לֹא יַאֲמִינוּ לִי וְלֹא יִשְׁמְעוּ בְּקֹלִי כִּי יֹאמְרוּ לֹא נִרְאָה אֵלֶיךָ ה'" [שמות, ד, א]. עונה לו הקב"ה תשובה המתייחסת למטה:"וַיֹּאמֶר אֵלָיו ה' מזה (קרי; מַה זֶּה) בְיָדֶךָ וַיֹּאמֶר מַטֶּה" [שמות, ד, ב]. רש"י מסביר את תשובת ה': "נכנס עימו בדברים", אבל ההמשך משמעותי יותר. הקב"ה מצווה את משה: שְׁלַח יָדְךָ, וֶאֱחֹז בִּזְנָבוֹ" [שמות, ד, ד]. משה מגלה, שאחיזת המטה בזנבו של הנחש מביאה את המטה למצבו הטבעי כמטה. היינו, אחיזת היד מגלה שאין כאן כישוף סתם או מאגיה , אלא שליטה מוחלטת והכוונה של הקב"ה וכן, המטה מופעל באמצעות ידו של משה המשליכה והאוחזת. מהמקרא עולה, שהקב"ה מרמז למשה, שתפקידו של המטה יהיה בעל משמעות סמלית בשיח עם העם ולפיכך, מכונה המטה: "מַטֵּה הָאֱלֹקִים" [שמות, בשלח  יז' ט'] לאמור, המטה פועל בשמו של הקב"ה ובשליחותו. המשמעות היא כפי שכתוב בהמשך: "וְהוּא יִהְיֶה לְּךָ לְפֶה וְאַתָּה תִּהְיֶה לּוֹ לֵאלֹקִים" [שמות, ד, טז'], כלומר, הפניה היא למנהיג, תיאור אופן השליטה המוחלטת במטה.

המדרשים מרחיבים גישה זו: "ויקח משה את מטה האלוהים בידו, א"ל הקב"ה טול המטה הזה בידך. וכל הנסים שאתה מבקש לעשות בו עשה בו, הכה בו את היאור שנאמר ומטך אשר היכית בו את היאור. פעמים שהוא קורא אותו מטה האלוהים ופעמים שהוא קורא אותו, מטך" [מדרש תנחומא פרשת שמות, סימן כג'. ראה גם מדרש תנחומא (בובר), פרשת שמות סימן כ' וגם פרשת וארא, סימן ח'].

לפי מדרש זה, מובטח למשה שכל אשר יבקש לעשות, יעשה באמצעות המטה.

ממשיך מדרש ילק"ר: "שזה המטה שהיה לו שם גבריאל כתוב עליו והיה נותן כח לסיטרא אחרא להתהפך מנחש למטה וממטה לנחש ולבלוע מטותם של החרטומים....וגבריאל הוא אחד ממחנה השכינה שהיה ממונה על הנחש שהפך למטה וממטה לנחש'" [שם, פרשת שמות].

מכאן, נדרשים מעורבותו הישירה של המלאך גבריאל בהפיכת הנחש למטה ולהפך, הקשר בין המטה לנחש: "והן לא יאמינו לי. אמר לו הקב"ה מזה בידך. וכי לא היה יודע הקב"ה מה היה בידו ועוד, למה נהפך לנחש, אלא אמר לו הקב"ה תפסת בידך מידת נחש הקדמוני שהוציא דיבה ונלקה בצרעת, אף אתה, שאמרת והם לא יאמינו לי.....אף אתה תלקה בצרעת" [מדרש אגדה, שמות פרק ד'].

לפי מדרש זה, קדמוניות הנחש וערמומיותו נקשרים במישרין להיותו בעל חי בעל היבטים שליליים. מוסיף מדרש תנחומא (בובר) ומספר, שעל אף שהמטה היה כבד, היה המטה נושא עצמו ונראה כאילו משה נושאו בקלות בכף ידו: "אמר ר' יהודה בר אמי המטה משקל ארבעים סאה היה ואף על פי כן היה משה לוקח אותו בידו אחת, והיה עשה נס, שנשא עצמו ונראה כנישא בידי משה" [שם, שמות פרק ד. ראה גם מדרש שכל טוב, שמות ה'], וממשיכים המדרשים ומספרים שהמטה נמסר למשה על מנת לזכותו במעשים:"אמר הקב"ה למשה, אם אין אתה רוצה לעשות שליחותי, מקל זה עושה שליחותי, אלא אני רוצה לזכותך וניסים הרבה אני נותן על ידך, והמן ובאר, והשבת, וענני הכבוד, והתורה" [ילקוט שמעוני תורה פרשת שמות].

לשון אחרת, רצה הקב"ה לתת מתנות למשה: "אשר תעשה בו את האותות. אמר לו הקב"ה מתנות הרבה יש לי ליתן על ידיך. השבת, המן, והבאר, וענני כבוד, ועל ידיך אני נותן שש מאות ושלשה עשר מצות, וכשם שהושיע הקב"ה את אבותינו במצרים על ידי אותות ומופתים על ידי נביאו ובמטה עזו, וכן יושיע שאריתו באותות ובמופתים, כענין שנאמר ונתתי מופתים בשמים ובארץ (יואל ג ג), ואומר מטה עזך ישלח ה' מציון (תהלים קי ב) [פסיקא זוטרא (לקח טוב) שמות פרק ד'. ראה גם ילקוט שמעוני, תורה פרשת שמות]. 

ממדרשים אלה למדים, שהמטה הוא כלי דומם ומקבל תכונות על-טבעיות מתוקף רצון הקב"ה או רצון שליחו המלאך גבריאל ועושה הוא ניסים. בעיני מתבונן זר (חרטומי מצרים למשל), נראות התופעות הניסיות הללו כמעשי מגיה וכישוף אולם אין הדבר כך בראיית חז"ל אשר לשיטתם, הקב"ה מקנה כוח על-טבעי למטה כפי שדורש המדרש דרשה מפורשת: "והקב"ה אמר לו, היתפאר הגרזן על חוצבו וגו'- אין את דומה לקרדום זה שאם אין אתה מבקע בו אינו עושה מעצמו כלום וכמטה הזה שאם אין אדם מכה בו אינו מתגאה" [ילקוט שמעוני, שמות פרק ג' רמז ק"ע]

מטה משה ומטה אהרון

מהמקרא ומהמדרשים אין תשובה חד- משמעית לשאלה, האם היה מטה אחד למשה ואהרון או לכל אחד היה מטה משלו. שתי גישות עולות מהמדרשים, האחת, שמדובר בשני מטות והשנייה שמדובר במטה אחד.

ההיגיון העומד בבסיס הגישה הטוענת שמדובר בשני מטות הוא ההיקש ממטה יהודה, שדרכו של אדם חשוב ללכת עם מטה. לכן, סביר שגם למשה וגם לאהרון היה מטה. כמו כן, בסיפורי מכות מצרים בחלק מהמכות אהרון מצווה להשתמש במטה ובחלק מהמכות משה משתמש במטה. בסיפור הסנה הבוער, מטה משה הופך לנחש שנאמר: "וישליכהו ארצה ויהי לנחש, וינס משה מפניו" [שמות ד', ג],  ובמצרים, אהרון הופך מטהו לתנין שנאמר: "וישלך אהרון את מטהו לפני פרעה ולפני עבדיו ויהי לתנין" [שם, ז', י']. לאחר מכן, מצטווה משה לקחת את המטה שנהפך לנחש שנאמר: "והמטה אשר נהפך לנחש תיקח בידך" [שמות ז', טו'], ומדוע מודגש במקרא שעל משה לקחת את המטה שנהפך לנחש דווקא? משום שרצה המקרא להבדילו מהמטה שנהפך לתנין. לאמור, המקרא עורך אבחנה בין שני מטות.

תמונה7.jpg

במטה, שהמקרא מדגיש שהוא של אהרון, פוגשים אנו במשכן, במקום בו רצה הקב"ה להראות שאהרון הוא הכהן הנבחר: "ויהי ממחרת ויבא משה אל אוהל העדות והנה פרח מטה אהרון לבית לוי ויצא פרח ויצץ ציץ ויגמול שקדים" [במדבר יז'], ומהתלמוד עולה, שהמטה המוזכר בששת ימי הבריאה אינו של משה אלא של אהרון:

תָּנוּ רַבָּנָן, עֲשָׂרָה דְּבָרִים נִבְרְאוּ בְּעֶרֶב שַׁבָּת בֵּין הַשְּׁמָשׁוֹת, וְאֵלּוּ הֵן: בְּאֵר, וּמָן, וְקֶשֶׁת, כְּתָב, וּמִכְתָּב, וְלוּחוֹת, וְקִבְרוֹ שֶׁל מֹשֶׁה, וּמְעָרָה שֶׁעָמַד בָּהּ מֹשֶׁה וְאֵלִיָּהוּ, וּפְתִיחַת פִּי הָאָתוֹן, וּפְתִיחַת פִּי הָאָרֶץ לִבְלֹעַ אֶת הָרְשָׁעִים, וְיֵשׁ אוֹמְרִים: אַף מַקְלוֹ שֶׁל אַהֲרֹן, שְׁקֵדֶיהָ וּפְרָחֶיהָ, וְיֵשׁ אוֹמְרִים: אַף הַמַּזִּיקִים, וְיֵשׁ אוֹמְרִים: אַף בְּגָדָיו שֶׁל אָדָם הָרִאשׁוֹן" [בבלי פסחים, נד עא'. ראה גם מדרש פסיקא זוטרא , לקח טוב פרשת בשלח טז'].

המקל המוזכר הוא של אהרון ולא של משה, וממשיך הזוהר וכותב, "ואמרת אל אהרון קח מטך, מאי טעמא מטה אהרון ולא מטה משה, אלא ההוא דמשה איהו קדישא יתיר דאתגליף בגנתא עלאה בשמא קדישא, ולא בעי קודש אבריך הוא לסאבא ליה באינון חוטרין דחרשיא" [שם, כרך ב', פרשת וארא, דף כח']

ובתרגום מארמית, מה טעם ההדגשה מטה אהרון ולא מטה משה, אלא של משה היה קדוש יותר משום שחקוק בו השם המפורש בגן העדן העליון ולא רצה הקב"ה לטמאו באלו של מטות חרטומי מצרים. לפי גישה זו עולה אם כן התמונה לפיה היו שני מטות, האחד נהפך לנחש והשני לתנין, האחד של משה והשני של אהרון.

תמונה9.jpg

הגישה השנייה העולה ממדרשים אחרים היא שמדובר במטה אחד. דורש הילקוט שמעוני:

"קח את המטה, זה שאמר הכתוב מטה עוזך ישלח ה' מציון זה המטה שהיה ביד יעקב אבינו שנאמר כי במקלי עברתי, והוא המטה שהיה ביד יהודה שנאמר חותמך ופתילך ומטך אשר בידך, והוא היה ביד משה שנאמר ואת המטה הזה תקח בידך, הוא היה ביד אהרן שנאמר וישלך אהרן את מטהו, והוא היה ביד דוד שנאמר ויקח מקלו בידו, והוא היה ביד כל מלך ומלך עד שחרב בית המקדש, וכן עתיד אותו המטה לימסר למלך המשיח" [שם, פרשת בשלח, וגם בתהלים רמז תתסט].

מרחיב מדרש רבה: "ומטה אהרן יש אומרים הוא המטה שהיה ביד יהודה שנא' ומטך אשר בידך וי"א הוא המטה שהיה ביד משה ומעצמו פרח שנא' והנה ... ואותו המטה היה ביד כל מלך ומלך עד שחרב ביהמ"ק נגנז ואותו המטה עתיד להיות ביד מלך המשיח במהרה בימינו שנאמר (תהלים קי) מטה עוזך ישלח ה' מציון רדה בקרב אויביך" [במדבר רבה (וילנא), פרשת קרח, פרשה יח'.]. עולה מכאן התמונה שמדובר במטה אחד העובר מיד ליד, ואותו הגיון נמצא במדרש נוסף: "מָחָר אָנֹכִי נִצָּב עַל רֹאשׁ הַגִּבְעָה וּמַטֵּה הָאֱלֹהִים בְּיָדִי, כשעשה בו אהרן נסים נקרא על שמו שנאמר "מטה אהרן" ובזמן שעשיתי אני בו נסים נקרא על שמי ובזמן שהקדוש ברוך הוא עושה נסים נקרא על שמו שנאמר - ומטה האלהים" [שמות רבה, פרשת בשלח, פרשה כו'].

לאמור, מדובר במטה אחד ששייכותו נקבעת לפי המשתמש. ממשיך המדרש ואומר: "המטה, הוא מקלו של אהרן שהציץ ציץ ויגמול שקדים (במדבר יז, כג), להראות שהש"י ברר לו לכהן, והוא מטה של משה שעשה בו האותות" [מדרש תנחומא (בובר), פרשת אחרי מות סימן יא]

וכן בליקוטי מהרי"ל (יהודה ליב, מזקילקוב): "אך המטה שעשה אהרן המופתים לפני פרעה והכה בו את היאור הוא מטה של משה שהיה לו מכבר, ונתנו לאהרן" [שם, בפרשת שמות]. 

מהמדרשים הללו נמצאנו למדים, שיש מקורות בספרות חז"ל מהם עולה שמטה אחד היה ושימש את משה ואת אהרון, פעמים נקרא מטה משה ופעמים נקרא מטה אהרון כפי שדורש מדרש שכל טוב (בובר): "ויט משה  את מטהו. דהיינו המטה שהביא ממדין, שנאמר ואת המטה הזה תקח בידך אשר תעשה בו את האותות (שמות ד יז), ובמקצת המכות נתנוהו לאהרן ונטה בו, ולכך נקרא על שם אהרן באותן המכות, ופעמים נקרא על שם משה, דכתיב ומטך אשר הכית בו (שמות יז ה) ופעמים נקרא מטה אלהים (שמות יז ט)[שם, שמות פרק ט'].

לפי גישה זו לעיתים נקרא המטה ע"ש משה ולעיתים ע"ש אהרון.

המטה כעושה נס בתוך נס

"ויבלע מטה אהרון את מטותם" [שמות, ז' יב']. ומדוע נס תנין דווקא? לפי שפרעה נמשל לתנין.

כך במדרש שמות רבה: "כשהיה משה יוצא מאצל פרעה, היה אומר: 'אם יבוא אליי בן עמרם אני הורגו ואני צולבו ואני שורפו!' וכשהיה משה נכנס, מייד נעשה פרעה מַטֶּה"[שמות רבה, ט' ב]. "באותה השעה אמר הקב"ה אם יבלע תנין את תניניהם של מצרים מנהגו של עולם הוא – נחש בולע נחש. "מהו ויבלע מטה אהרון את מטותם, א"ר אליעזר נס בתוך נס, מלמד שחזר המטה מטה כברייתו ובלע אותם....נס גדול נעשה במטה שאע"פ שבלע כל אותם המטות שהשליכו שהיו רבים לעשות מהם י' עומרים (עמודים) ולא הועבה כדרכו של עולם" [שמות רבה, ט' ה'. ראה גם במדרש אגדה, שמות ז' וגם מדרש אגדה (בובר), שמות פרק ז' וגם מדרש לקח טוב ,פסיקתא זוטרא, שמות וארא ז'].

ממדרש זה למדים שהתרחש נס תוך כדי נס שמטה אהרון שהפך לתנין, בלע את מטות החרטומים שהפכו לתנינים והנס הנוסף הוא, שלפני שבלע אותם חזר הפך למטה ורק אז בלע את תניני החרטומים ולא הועבה. וזאת, על מנת  שלא יאמרו זו דרכו של עולם [ראה גם מדרש ילקוט מעם לועז, פרשת שמות ד' ח', קכא וגם מדרש פסיקא זוטרא לקח טוב, פרשת שמות ז'].

על כך נכתב: "כי זה פלא גדול שעץ יבלע דבר חי" [ילקוט מעם לועז, פרשת שמות ז' יא, (יד')]. מוסיף מדרש רבה: "אמר רבי יוסי בר רבי חנינא: נס גדול נעשה במטה, שאף על פי שבלע כל אותן המטות שהשליכו, שהיו רבים לעשות מהן עשרה עומרים, ולא הועבה, וכל מי שרואה אותו אומר: זה מטה אהרן, מכאן, שהיה מטה אהרן סימן טוב לעשות בו נסים ונפלאות לדורות" [שם, פרשת וארא], לאמור, המדרש מסכם שעל מנת למנוע טענה לפיה "זו דרך העולם", נהפך התנין למטה והמטה בלע את מטותם ולא הועבה ובכך, מעוגנת תפיסת חז"ל שבמטה אהרון היה מוטבע סימן לעתיד שיעשה בו ניסים ונפלאות.  למדים אנו שגם לפי תפיסת הנס של חז"ל, הניסים שעשו היו חריגים והוגדרו על ידם כ"נס בתוך נס" לאמור, שני מעגלי נס, האחד בתוך השני.   

 

פלא המטה המדבר

המדרש מציין פלא נוסף, שהמטה היה מדבר לפני ישראל: "והיה אם לא יאמינו לקול האות הראשון".

דורשים חז"ל: "מה תלמוד לומר לקול? אמר ריש לקיש: שהיה המטה מדבר לפני ישראל עם משה: הייתי במדין ונהפכתי לנחש ואחר כך נעשיתי מטה ואף (היד) מרימה קולה: טהורה הייתי ונטמאתי וחזרתי ונטהרתי. וכן במצרים להודיע גדולתו של הקב"ה" [מדרש אבכי"ר, בילקוט שמעוני, שמות רמז קע"א]

וכן במדרש ילקוט מעם לועז המספר שגם המטה דיבר וגם ידו של משה דברה: "(יא) ויש אומרים שהמטה עצמו של משה דיבר בפני בני ישראל ואמר להם: בהיותי במדין נהפכתי והייתי לנחש ואח"כ שוב נהפכתי למטה וכן גם ידו של משה דברה בפניהם ואמרה להם, אני הייתי טהורה ואח"כ נהפכתי לצרעת ושוב נתרפאתי. (יב) ולמה היה צורך שהמטה והיד ידברו בעצמם? אלא שבשעה שהקב"ה הראה למשה את האותות הראשונים בהר סיני, לקתה ידו בצרעת כי דיבר לשון הרע, ושם לא היה איש, והקב"ה לא רצה שמשה ילקה עוד פעם בצרעת לעיני כולם ולכן סיבב שהמטה והיד ידברו מעצמן...יש לשאול למה נאמר בקול, אלא מכאן שהמטה והיד דברו. ומה שנאמר ויעש האותות לעיני העם, אין הכוונה עשיה ממש, אלא המטה והיד ספרו מה שאירע בהר סיני " [ילקוט מעם לועז, פרשת שמות ד לא' . ראה גם פסיקא זוטרא (לקח טוב), שמות פרק ד' וכן מדרש שכל טוב, שמות פרק ד'].

תמונה10.jpg

המטה מוצג כאן על ידי חז"ל, לא רק כאמצעי העושה נס פיסי כמצוותו של ה', אלא ככלי בעל יכולות דיבור המספר על אירוע מכונן שאירע לעם ישראל, על מעמד הר סיני וההדגש הוא, על מנת להודיע גדולתו של הקב"ה.

תמונה11.jpg

מכות מצרים

"אֵלּוּ עֶשֶׂר מַכּוֹת שֶׁהֵבִיא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא עַל הַמִּצְרִים, בְּמִצְרַיִם וְאֵלוּ הֵן: דָּם, צְפַרְדֵּעַ, כִּנִּים, עָרוֹב, דֶּבֶר, שְׁחִין, בָּרָד, אַרְבֶּה, חֹשֶׁךְ, מַכַּת בְּכוֹרוֹת.  רַבִּי יְהוּדָה הָיָה נוֹתֵן בָּהֶם סִמָּנִים: דְּצַ"ךְ עֲדַ"שׁ בְּאַחַ"ב"[ הגדה של פסח]. 
 

תיאור וניתוח עשרת המכות במקרא

חלוקה למקבצי מכות

ניתן לחלק את מכות מצרים לשלושה מקבצים כשכל מקבץ מכיל שלוש מכות. המכה העשירית, מכת בכורות לא נמנית במניין סדר המקבצים שכן היא עונש שבמובן המקראי המדויק מוגדרת כמדה כנגד מדה כפי שנאמר במקרא: "כֹּה אָמַר ה' בְּנִי בְכֹרִי יִשְׂרָאֵל. וָאֹמַר אֵלֶיךָ שַׁלַּח אֶת בְּנִי וְיַעַבְדֵנִי וַתְּמָאֵן לְשַׁלְּחוֹ הִנֵּה אָנֹכִי הֹרֵג אֶת בִּנְךָ בְּכֹרֶךָ" [שמות, ד, כב-כג]. הנימוק לחלוקה למקבצי מכות, ספרותי בעיקרו משום שכל מכה ראשונה בכל מקבץ, (הראשונה דם, הרביעית ערוב והשביעית ברד) באה עם התראה לפרעה על היאור שיש עימה הצהרה חגיגית על העתיד לקרות ונאום הנושא אופי אידיאולוגי של משה רבנו.  כל מכה שנייה בסדרה (השנייה צפרדע, הרביעית דבר, השמינית ארבה) באה עם התראה קצרה וכל מכה שלישית בסדרה (השלישית כינים, השישית שחין והתשיעית חושך) באה ללא התראה. ההיגיון המסתתר מאחרי סדר הדברים הוא, משום שמטרת המכות אינה הענשה אלא תכליתן להבאת המצרים להכרה בעוצמתו של הקב"ה.

הוצאה לפועל של מכות מצרים

פרמטר נוסף לאבחנה בין סדרות המכות הוא שאלת מי המוציאן אל הפועל.

 

סדרת המכות הראשונה מבוצעת על ידי אהרון, השנייה מבוצעת ישירות ע"י הקב"ה ואילו הסדרה השלישית מבוצעת על ידי משה.
 

אופי השימוש במטה

בספר שמות מתוארת חלוקת המכות למקבצים בני שלוש מכות כל אחד המבחינה בין טכניקת ביצועם ולאופי השימוש במטה.

הנה תיאור ביצוען של המכות בסדרה הראשונה: 

בדם:"קַח מַטְּךָ וּנְטֵה יָדְךָ" [שם, ז' יט'],  "וַיַּעֲשׂוּ כֵן... וַיָּרֶם בַּמַּטֶּה וַיַּךְ אֶת הַמַּיִם" [שם, ז' כ'].

בצפרדע: "נְטֵה אֶת יָדְךָ בְּמַטֶּךָ עַל הַנְּהָרות" [שם, ח' א], "וַיֵּט אַהֲרֹן אֶת יָדוֹ עַל מֵימֵי מִצְרָיִם וַתַּעַל הַצְּפַרְדֵּעַ" [שם, ח' ב'].

בכינים : "נְטֵה אֶת מַטְּךָ וְהַךְ אֶת עֲפַר הָאָרֶץ" [שם,ז'  יב'], "וַיֵּט אַהֲרֹן אֶת יָדוֹ בְמַטֵּהוּ וַיַּךְ אֶת עֲפַר הָאָרֶץ" [שם, ז' יג'].

הבה נשווה תיאור אופן ביצוען לסדרת המכות השלישית (סדרת המכות השנייה בוצע ע"י הקב"ה)

בברד: "נְטֵה אֶת יָדְךָ עַל הַשָּׁמַיִם" [שם, ט' כב'], "וַיֵּט מֹשֶׁה אֶת מַטֵּהוּ עַל הַשָּׁמַיִם וַ-ה נָתַן קֹלֹת וּבָרָד" [שם, ט' כג'].

בארבה:"נְטֵה יָדְךָ עַל אֶרֶץ מִצְרַיִם בָּאַרְבֶּה וְיַעַל עַל אֶרֶץ מִצְרָיִם וְיֹאכַל אֶת כָּל עֵשֶׂב הָאָרֶץ אֵת כָּל אֲשֶׁר הִשְׁאִיר הַבָּרָד" [שם,י' ב'],

"וַיֵּט מֹשֶׁה אֶת מַטֵּהוּ עַל אֶרֶץ מִצְרַיִם וַ-ה' נִהַג רוּחַ קָדִים בָּאָרֶץ" [שם,י' יג'].

בחשך: "נְטֵה יָדְךָ עַל הַשָּׁמַיִם"[שם, י' כא'], "וַיֵּט משֶׁה אֶת יָדוֹ עַל הַשָּׁמָיִם וַיְהִי חֹשֶׁךְ אֲפֵלָה בכל ארץ מִצְרַיִם שְׁלֹשֶׁת יָמִים" [שם,י' כב]
 

ההבדלים בין סדרת המכות הראשונה והשלישית

אופני הביצוע:

במקבץ המכות הראשון, המטה מונף כלפי מטה. בשתי מכות (דם וכינים) המקרא מספר על הכאה ממש.

במקבץ המכות השלישי, ידו, או היד עם המטה מופנית או לכיוון השמים או כלפי ארץ מצרים ולא  כלפי אובייקט מסוים (במכת  החושך הוא אינו מוזכר. כזכור, המכות הראשונות מופעלות על המים או על העפר – כינים).

על כך דורש המדרש:"ויט משה את מטהו על השמים...המכות האלו, ג' על ידי אהרן ושלש על - ידי משה וג' על ידי הקב"ה ואחת על ידי כולן. דם, צפרדע, כנים - על ידי אהרן, לפי שהם בארץ. ברד, ארבה, חשך - על ידי משה, לפי שהם באויר, שכן שלט משה בשמים ובארץ. ערוב, דבר, מכת בכורות - על ידי הקב"ה, שחין  על ידי כולם" [שמות רבה (שנאן), פרשת וארא פרשה יב].

ציווי הקב"ה: במקבץ המכות הראשון יש ציווי של הקב"ה  להשתמש במטה בכל שלוש המכות. במקבץ המכות  השלישי הקב"ה מצווה על משה להשתמש בידו  ולא במטה.

הזיקה בין המכות לבין המטה

בסדרת המכות הראשונה, המכה נובעת באופן ישיר מפעולת המטה. למשל: "ויט... את מטהו ויך את עפר הארץ" ומיד "ותהי הכנם". בסדרה השלישית בולט הניתוק בין פעולת המטה לבין התרחשות המכה. המכה היא פעולה של הקב"ה ולא של המטה (במיוחד במכות הברד והארבה). החשך, כמכה שלישית, תיאורה מקוצר ויש לראותה כאמור כמכה בפטיש בלבד, וכך התיאור: "וַיֵּט מֹשֶׁה אֶת מַטֵּהוּ עַל אֶרֶץ מִצְרַיִם וַ-ה' נִהַג רוּחַ", או בברד: "וַיֵּט מֹשֶׁה אֶת מַטֵּהוּ עַל הַשָּׁמַיִם וַ-ה' נָתַן קֹלֹת וּבָרָד" לאמור, ה' מכה ולא המטה. לאמיתו של דבר, מעוררת הקבלה זו שאלה על תפקודו של משה בסדרה השלישית: מדוע הוא משתמש במטה אף על פי שלא נצטווה? דומני שהתשובה לשאלה זו טמונה בהבנת ההבדלים הבולטים האחרים בין תפקודי המטה בשתי הסדרות בם דנתי.  

ברור אם כן, כי למטה שביד אהרן במכות דם, צפרדע וכנים יש תפקיד דומיננטי. הוא מצטווה להשתמש בו והשימוש נושא אופי מדויק וקונקרטי והמכה, היא תוצאה ישירה של פעולת המטה. תפקידו של המטה בסדרה השלישית משני ונראה לכאורה כמיותר. אם כן נשאלת השאלה: מדוע באמת משה משתמש בו? להערכתי התשובה היא לצורך העברת מסרים.

 

מסר המכות המועבר באמצעות המטה 

בכל מקבץ מכות מועבר מסר לפרעה, מסר אותו ניתן לקבל ישירות מהמקרא בספר שמות: 

המסר במקבץ הראשון הוא :"בְּזֹאת תֵּדַע כִּי אֲנִי ה'" [שם, ז  יז]

המסר במקבץ השני  הוא:"לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי ה' בְּקֶרֶב הָאָרֶץ [שם, ח  יח].

המסר במקבץ השלישי הוא :"בַּעֲבוּר תֵּדַע כִּי אֵין כָּמֹנִי בְּכָל הָאָרֶץ [שם, ט' יד'], "בַּעֲבוּר הַרְאֹתְךָ אֶת כֹּחִי וּלְמַעַן סַפֵּר שְׁמִי בְּכָל הָאָרֶץ" [שם, ט' טז]. 

 

מסר מקבץ המכות הראשון וההקשר למטה

תשובת פרעה לדרישת משה לשחרור עם ישראל:"לֹא יָדַעְתִּי אֶת ה' וְגַם אֶת יִשְׂרָאֵל לֹא אֲשַׁלֵּחַ" [שם, ה' ב']. תגובת הקב"ה בשלב הראשון, הפעלת מקבץ המכות הראשונות הניתנים לחיקוי על ידי החרטומים. מקבץ זה מופעל ע"י מטה אהרון המקביל למטות החרטומים, בבחינת פרקטיקה מאגית המוכרת להם והמכות הראשונות מופעלות על ידי המטה השואב כוחו העל טבעי מברכת הקב"ה הגלומה בציווי לפעול בו. לכן, המטה מופעל על ידי הכאה או על ידי הטלתו, פרקטיקה היוצרת את ההתרחשות. ביצוע המקבץ מוטל על אהרון שהוא כהן דת ולא על משה הנביא שלוחו של ה', והוא הפועל כאן באמצעות כלי שיש לו למראה עיני הרואים כוח מאגי לכאורה.

 

מסר מקבץ המכות השני וההקשר למטה

מקבץ המכות השני מופעל ישירות על ידי הקב"ה ובכך מוכח שהוא אינו זקוק לפרקטיקה מאגית על מנת לפעול. ה' פועל בעצמו וללא שום אמצעי. מכאן ההוכחה שאותות ומופתים אינם מותנים בכוח המטה ומאידך, כוח המטה בא מכוח המוקנה לו על ידי הקב"ה.

 

מסר מקבץ המכות השלישי וההקשר למטה

הסדרה השלישית מבססת את שלטון האל, שליטה מלאה על הטבע וזאת במטרה להראות:"כִּי אֵין כָּמֹנִי בְּכָל הָאָרֶץ" [שם, ט' יד'] וכפי שיתרו אומר: "עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי גָדוֹל ה' מִכָּל הָאֱלֹקִים כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם" [שם, יח' יא'] אלא שבמקבץ זה מתלווה עיקרון נוסף, שהנהגת האל נמסרת בידי  נביא, משה. בשונה ממקבץ המכות הראשון שם יש ציווי להשתמש במטה, במקבץ המכות השלישי האל אינו מצווה את משה להשתמש במטה אלא להשתמש בנטיית היד בבחינת הצבעה שמשמעותה, אות לתחילת האירוע ולמטה אין תפקיד פרקטי במכה אלא בבחינת "ידא אריכתא" לאמור, במקבץ המכות השלישי  נחשף אופן פעולתו של הקב"ה דרך משה. משה מתזמן והקב"ה מכה ואילו כאשר אהרון משתמש במטהו הוא מכה בו או נוטה אותו על המקום ממנו באה המכה, והמכה כאילו יוצאת מאליה. 

 

מדוע נפסק השימוש במטה לאחר המכה השלישית 

המסקנה העולה והמתבקשת היא, שהמטה הוא כלי שהקב"ה הקנה לו כוחות על טבעיים ומטרתו, להוכיח את יכולותיהם של משה ואהרן להתחרות בהצלחה עם החרטומים. אך כשמטרה זו הושגה, כמעט ואינו מופיע. המסר החשוב, האמיתי והאוניברסאלי העולה מזה הוא, עיצוב התודעה שהשלטון הוא של אל אחד על כל העולם, שהוא בעל יכולת הוא לעשות נסים ונפלאות כפי רצונו וללא כלים מאגיים. גישה אחת של המדרשים כפי שהוסבר קודם היא, שהמטה בתחילתו היה שייך למשה, הפך לכלי של אהרן והסבר אפשרי לכך הוא שהשימוש במטה הוא שימוש לצרכי כהונה, לתפקיד כוהני כיאה לאהרן, ולא לצרכי נבואה. כמו כן, למטה  תפקיד סימבולי, סמל הנהגה ואין לו תפקיד פונקציונאלי בפרקטיקת הנס, את כוחו הוא שואב מהשמות הקדושים החקוקים בו, מהכוח המוקנה לו ע"י הקב"ה.

 

תמונה12.jpg

נס המטה בארמונו של פרעה
 

"ואחר באו משה ואהרון ויאמרו אל פרעה כה אמר ה' אלוהי ישראל שלח את עמי" [שמות, ה' א'].

מספר מדרש ילקוט מעם לועז: "בשעה שמשה ואהרון התקרבו לארמון המלך, ראו והנה שני אריות גדולים מאוד קשורים בשלשלאות של ברזל, ואיש לא יכול היה להתקרב אליהם כי מיד היו משסעים אותו...וכשבא משה רבנו שם עליהם את מקלו ונעשו כמו כבשים קטנים, והם התירו את שלשלאותם ונכנסו עימם אל פרעה. ואף שאר האריות וחיות הרעות התקבצו והלכו עימהם כמו כלבים שלימדו אותם לאן ללכת" [ילקוט מעם לועז, ה' א'. ראה גם ילקוט שמעוני תורה פרשת שמות, וגם מדרש פסיקא זוטרא לקח טוב, פרשת שמות ד'].

 

מדרש זה מתאר השפעה דרמטית של המטה על חיות הטרף ששמרו על ארמון פרעה שכאשר משה שם מקלו עליהם הפכו עורם והפכו לכבשים קטנות וצייתניות.

ניתוח קריעת ים סוף

באירוע של קריעת ים סוף, מורה הקב"ה למשה: "וְאַתָּה הָרֵם אֶת מַטְּךָ וּנְטֵה אֶת יָדְךָ עַל הַיָּם וּבְקָעֵהוּ וְיָבֹאוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּתוֹךְ הַיָּם בַּיַּבָּשָׁה" [שמות, יד טז']. שתי גישות מנוגדות דורשות פסוק זה. האחת טוענת שמדובר בסילוק המטה מיד משה באופן שיראה שהנס נעשה ללא המטה.

דורש המדרש: "אמר רבי סימון: משל לבעל הזמורה שהיה מהלך בחוץ והזמורה בידו. אמרו: אילולי שהזמורה בידו לא היה מתכבד. שמע המלך ואמר לו: העבר הזמורה ממך וצא לחוץ, וכל מי שאינו שואל בשלומך אני נוטל את ראשו. כך אמרו המצריים: לא היה יכול משה לעשות כלום אלא במטה; בו הכה היאור, בו הביא כל המכות. כיון שבאו ישראל לתוך הים והמצריים עומדים מאחריהם, אמר הקדוש ברוך הוא למשה: השלך את מטך. שלא יאמרו אילולי המטה לא היה יכול לקרוע את הים שנאמר הרם את מטך" [שמות רבה, כא' ט'. ראה גם אוצר המדרשים (אייזנשטיין), פסיקתא].

נמצאנו למדים, ש"הרמת" המטה משמעותה סילוקו על מנת  שלא יאמרו אילולי המטה לא היה יכול לקרוע את הים. מכאן נובע שהמטה נתפס על ידי המצרים כאמצעי מאגי כישופי העושה את הפעולות הלא טבעיות ללא קשר לצו הקב"ה.

על כן הוצרך לומר: "ויאמינו בה' ובמשה עבדו. מה תלמוד לומר ויאמינו, והלא כבר נאמר ויאמין העם? אלא לפי שחזרו ולא האמינו הוצרך לומר"...ויאמינו בה' ובמשה עבדו" [רבינו בחיי על שמות, פרק יד פסוק לא], שאלמלא כן היינו חושבים שכוחו של משה נובע מהמטה שהוא האמצעי בעל הכוח ולא מכוח הקב"ה המוקנה למטה.

גישה זו מוצאים אנו גם במדרש ילקוט מעם לועז: "וזה שאני אומר לך שתרים מטך, הטעם הוא כדי שלא יאמרו שאי אתה יכול לעשות דבר אלא רק עם המטה. כי ראו שבו בכית את נהר הנילוס וכן בשאר המכות ויאמרו כי למטה סגולות מיוחדות שעושה ניסים מעצמו" [שם, פרשת שמות טו' יז'].

הגישה השנייה דורשת את הטענה ההפוכה."הָרֵם אֶת מַטְּךָ", הכוונה קח את המטה, כאשר הניח משה את המטה בשעת תפילה, כפי שנאמר במסכת בברכות: "לא יאחז אדם תפילין בידו וס"ת בזרועו ויתפלל" [שם, דף כג ע"ב], וכן המטה היה דבר שבקדושה שהרי נקרא "מטה האלהים" [שמות, בשלח  יז' ט'], על כן אמר לו ה': "הרם את המטה" [שמות, יד' טז'], לאמור, הציווי למשה הוא דווקא לקחת את המטה בידו, וזאת לאחר שהניח משה את המטה מידו בשעת תפילה. 

ומרחיב מדרש זה ומספר שסירב הים להיבקע וטען טענות כנגד רצון משה לחלקו ואז:

"הראה לו משה את המטה בו היה חקוק השם המפורש, וכן את ארונו של יוסף, וכן הראה לו שכולם מלו עצמם לפני שיצאו מצרים. עם כל זה לא קיבל שרו של הים ולא רצה לבקוע...ולכן פנה משה אל ה' ואמר: ריבונו של עולם: הים אינו רוצה להיבקע. ואז הסביר הקב"ה לשרו של הים כי עתידים בני ישראל לקבל התורה בהר סיני ובזכות זה ראויים הם שיעשה להם הנס...ומשראה השר את הקב"ה אחזו פחד גדול וברח ממקומו. וזה מה שאמר הכתוב : הים ראה וינס. כלומר כשראה הים את הקב"ה אחזו יראה גדולה ומימו נסו להתקבץ אל מקום אחר...אמר לו (למשה) הים מן הדין איני צריך להיקרע כי כבר אמרתי לך אני גדול ממך. אבל מאחר שפטרונו של עולם יכול כל ציווה עלי, הריני חייב לעשות כן, ומן היראה שנתייראתי מפניו ברחתי" [מדרש ילקוט מעם לועז, פרשת בשלח, יד' יז'-יט' (יא). ראה גם מדרש דברים רבה (וילנא), פרשת עקב פרשה ג' וכן גם פסיקתא זוטרא (לקח טוב), שמות פרק יד' וכן גם אוצר המדרשים (אייזנשטיין) הלל, וגם באוצר המדרשים (אייזנשטיין) ויושע].

מכאן למדים היבט נוסף, שתפיסת חז"ל את המטה עליו חקוק שם ה' שקולה לתפיסתם את ארונו של יוסף ולמילתם של בני ישראל ונס הים לא מפני מקל עץ אלא מפני "פטרונו של עולם".

באבות דרבי נתן [שם, נוסחא א פרק לג] מסופר שמשה הכה על הים במטה מס' פעמים משום שהעם סירב לעבור משום דרישותיהם השונות, שיהפוך הים נקבים נקבים, עד שיעשה הים בקעה, עד שיעשה גזרים, עד שיעשה חמר, עד שיעשה מדבר, עד שיעשה פירורים פירורים, עד שיעשה סלעים סלעים, עד שיעשה יבשה , עד שיעשה חומות,  עד שיעשה נאדות וכאמור, בכל פעם נטל משה את המטה והכה על הים ונעשה נס [ראה גם מדרש ילקוט שמעוני, שמות פרק יד' רמז רל"ג, וגם במדרש תנחומא, בשלח פרק י' וגם מדרש שכל טוב, שמות פרק י' ופרק יד' וגם מדרש ויושע, ד']

תמונה13.jpg

המדרשים המופלאים הללו מתארים עשרה ניסים שנעשו על ידי משה ובאמצעות המטה עד שעברו העם ביבשה בתוך הים. עוד עולה לכאורה שלמטה כוחות מאגיים עצמאיים אלא שהילקוט שמעוני שולל הנחה ומספר, שהים התנגד לחצייתו על ידי משה עד שעמד הקב"ה בכבודו ובעצמו ורק אז נס הים:

"ויט משה את ידו על הים, התחיל הים עומד כנגדו, אמר לו משה, תקרע בשם הקב"ה ולא קיבל עליו, הראהו את המטה ולא קיבל עליו עד שנגלה עליו הקב"ה בעצמו. כיוון שנגלה עליו הקב"ה בכבודו התחיל הים בורח שונאמר הים ראה וינס. אמר לו, כל היום הייתי אומר לך בשם הקב"ה ולא קבלת עליך ועכשיו מה לך הים כי תנוס. אמר לו לא מפניך בן עמרם אלא מלפני אדון חולי ארץ" [שם, תורה פרשת בשלח, פרק יד' רמז רלד, וגם בתהילים רמז תתעג,. ראה גם במכילתא דרבי ישמעאל, בשלח, מסכתא דויהי פרשה ד, וגם במכילתא דרבי שמעון בר יוחאי פרק יד']. 

מכאן תפיסת חז"ל את המטה, שהוא חפץ דומם חסר כל אלא שהקב"ה הקנה לו את יכולותיו לשנות סדרי הטבע. דורש הילק"ר:

"מטה משה היה חקוק משני הצצדי'' שם המיוחד מצד א' רחמים ומצד א' דינא ובקריעת ים סוף עשה שני ניסים הציל את ישראל מצד הרחמים והציף את מצרים מצד הדין" [ פרשת בשלח. ראה גם בפרשת חקת קמג עב']

וכן גם במדרש הנעלם: "ומטך אשר הכית בו את היאור קח בידך והלכת. תניא, א"ר יוסי, גליף הוה חוטרא מתרין סטרין, בשמא קדישא. חד סטרא דרחמי ודינא באתוון גליפין. וחד סטר דינא בדינא, נחש עלי צור" [שם, פרשת בשלח].

מכאן רואים את הלך חשיבת חז"ל וההיגיון העומד בבסיס חשיבה זו, שהמטה מקבל יכולותיו ועוצמותיו מכוח הקב"ה ששמו חקוק עליו משני צדדיו כשלכל צד מוגדר תפקיד פונקציונאלי, פונקצית הדין ופונקצית הרחמים.

ממשיך ומספר המדרש שציווה האל את משה שירים ידו על מנת שיבקע הים: "הים סוגר ושונא רודף ואתה עומד ומתפלל. אמר לו, מה עלי לעשות. אמר לו ועתה הרם מטך" [ילקוט שמעוני, תורה פרשת בשלח],

ובפסיקתא דרב כהנא (מנדלבוים) נאמר: "וכי מה ראה הים וברח, ר' יודה ור' נחמיה. ר' יודה א' מקלו של משה ראה וברח. ור' נחמיה א' שם המפורש היה חקוק עליו, י"י צבאות שמו, ראה אותו וברח" [שם, פיסקא יט. ראה גם ילקוט שמעוני, ישעיהו רמז תעד וכן ובאוצר המדרשים (אייזנשטיין)].

רואים אנו אם כן את תפיסת עולמם של חז"ל, שציווי הקב"ה, הוא המקנה למטה את כוחו העל-טבעי לעשות אותות ומופתים ונגזר מכך, האדרה והעצמת כוחו של משה כמנהיג כמשקל מאזן לחוסר הכריזמה שלו ככבד פה וכבד לשון.

 

המטה בסיפור מי מריבה

בשלוש פרשות במדבר אין זכר למטה, בנס השליו, פרשת המרגלים, ובפרשת קרח. לאחר מכן הוא מופיע בפעם האחרונה בפרשת מי המריבה. ה' מצווה את משה לקחת את המטה כדי לאסוף את העם לדבר אל הסלע על מנת שיוציא מים, אבל  הוא מביע ספק ביכולתו שהיא גם יכולתו של האל להוציא מים מן הסלע, ובמקום זה מכה בו עם המטה [במדבר, כ, א – יב]. חטאו של משה היה, לא רק "חוסר אמונה", כפי שמוצאים אצל חלק מהדרשנים, אלא שהוא חזר להשתמש באביזר השייך לעולם שבעולם העתיק היה שייך לעולם הכישוף והמאגיה, כלי שהשתמשו בו במצרים רק כדי לדבר אליהם "בלשונם", בשפה הקרובה לעבודה זרה, כשהרציונאל של כל אות ומופת עד כה, כפי שמופיע במקרא ובמדרשים היה: "להקדישני" [במדבר, כ' יב'], כלומר, לשדר מסר של אמונה בקב"ה שהוא שולט על כל העולם לפי רצונו, בלי צורך באביזרים וכלים כל שהן. ז"א, הבעיה אם כן שהייתה עם המטה במי מריבה, שנאמר: "וירם את ידו ויך במטהו" [במדבר, כ' יא'] שסילק את ידו כי לא עשה הפעולה בידו כי אם במטהו ועל כן החזיר דברים הראשונים, שאמרו שבכוח המטה פעל הכל ובכך גרם מיעוט האמונה בקב"ה. 

מדרש ילק"ר מסביר גם מדוע הכה משה פעמיים את הסלע: "שהיה בצד אחד של המטה שם קדוש המייבש מים ובצד האחר שם קדוש המביא מים, ומשה היה טועה והך הסלע תחילה עם הצד המייבש ולכן לא הוציא מים עד פעם שנית" [שם, פרשת חקת].

ממדרש זה עולה שוב היבט הפונקציונאליות של שמות האל החקוקים מב' צדדיו כפי שנדרש בקריעת ים סוף [מדרש ילק"ר, פרשת בשלח], אלא שבעוד שבקריעת ים סוף דורש המדרש שצד א' היה צד הדין וצד ב' צד הרחמים, בסיפור מי מריבה נדרש שהפונקציונאליות באה לידי ביטוי בהבאת מים או בייבוש המים, הסבר הנקשר במישרין למקרא לפיו משה הכה את הסלע פעמיים.

סיפור מי מריבה ברפידים חריג ביחס לשאר היות ורק בסיפור זה משה משתמש במטה להכאת הסלע על פי ציווי הקב"ה בעוד שבסיפורים הקודמים מצווה משה להשתמש במטה אבל בפועל הוא משמש בשתי ידיו.

 

תמונה14.jpg

מלחמת עמלק

"ויאמר משה אל יהושע בחר לנו אנשים וצא והלחם בעמלק, מחר אנוכי ניצב על ראש הגבעה ומטה האלוהים בידי" [שמות, בשלח  יז' ט']. משה מורה ליהושע לצאת למלחמה בעמלק בעוד שהוא יתייצב בראש הגבעה ומטה האלוהים בידו. אולם, בהמשך המלחמה, המטה אינו מוזכר כלל כי אם רק ידיו של משה: "והיה כאשר ירים משה ידו וגבר ישראל...וידי משה כבדים...ואהרון וחור תמכו בידיו מזה" [שמות, יז', יא'-יג']. אם כך, מה תפקידו של המטה במלחמת עמלק?

"ומטה האלוהים בידי: אמר משה לפני המקום רבשב"ע במטה זה תעשה להם ניסים וגבורות בשעה זאת. במטה זה קרעת להם את הים במטה זה עשית להם ניסים וגבורות, ובמטה זה תעשה להם ניסים וגבורות בשעה זו" [מכילתא דרבי ישמעאל, שמות פרק יז'].

אונקלוס מסביר "וחוטרא דא תעבידו בה ניסין מן קדם ה' בידי" [שם, יז', ט] , לאמור, המטה מהווה כלי לעשיית ניסים ולכן משה לוקח אותו עימו. עדיין נותרת השאלה על כנה, מדוע לא השתמשו במטה במלחמה עצמה. תשובה אפשרית לכך היא, להודיע ליהושע שיהא ליבו חזק במלחמה טבעית ושאם לא יהא ראוי שיתגבר ישראל ע"י מלחמה טבעית כי  אז ישתמש משה במטה שכבר הוכח שעושה הוא ניסים.

המטה בסיפור מותו של משה

תיאור מותו של משה לפי מדרשי חז"ל מרתק בקסמו הדרשני, יש בו תיאורים המאנישים את הקב"ה הקופץ, נשבע, מכריז, קורא בבהלה, מתווכח, מטפל בקבורתו של משה, יורד מהשמיים העליונים, מנשק, נוטל נשמה בנשיקת פה ולבסוף אפילו בוכה (ועל כך מעירים הדרשנים, "אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאומרו", דרש כלכשעצמו ראוי למאמר נפרד). גם מקומו של המטה לא נפקד מסיפור זה ובו אתמקד. מספר המדרש, שביקש הקב"ה ליטול את נשמתו של משה והטיל על המלאך סמאל לעשות כן. 

דורש המדרש: "אמר סמאל להקב"ה רבש"ע כל מלכי עולם אלך אצלם ואקח את נפשם ואת נשמתם ולא אחר את דבריך אבל לפני בן עמרם אין אני יכול לעמוד אצלו. קצף עליו הקב"ה ואמר' צא והביא נשמתו של משה. מה עשה סמאל מלאך המות שלף את חרבו מתערה ועמד לפני משה מיד. עמד משה בחימה גדולה ונטל את מטה האלהים בידו שחקוק שם המפורש שבו בקע הים ועשה נסין גדולים וגער בו וכעס עליו עד שנס מלפניו ואח"כ רץ אחריו בשם המפורש ותפסו והכהו ונטל קרן חדרו ועיור את עיניו ושגרו מלפניו בבושה וכלימה גדולה" [מסכתות קטנות, מסכת אבות דרבי נתן, הוספה ב לנוסחא א פרק ד.ראה גם דברים רבה (וילנא), וזאת הברכה פרשה יא, וגם בילקוט שמעוני, דברים פרק לא,רמז תתק"מ]. 

בהמשך מתאר המדרש כיצד האל ומלאכיו מטפלים בנשמתו ועומדים ומבכים את מותו. המדרש המרתק מתאר כיצד השתמש משה במטה על מנת לגרש ולהביס את שליח האל המלאך סמאל. ומיהו סמאל? סמאל, הוא מלאך המוות [מדרש דברים רבה, פרשה יא'], ובמסכת סוטה [בבלי, סדר נשים, סוטה דף י' ע"ב. ראה גם מדרש בראשית רבתי, בעריכת אלבק, ירושלים, מוסד הרב קוק תש"ע עמודים  166-167] שם מתואר הוא כ"שׂר", המלאך המייצג את אדום, המקביל לדמות המקראית עשיו ומסמל פי ספרות חז"ל ממלכת רומי, וממשיכיה אבות הכנסייה הנוצרית.

בפרקי דרבי אליעזר הוא מזוהה כמי שפיתה את חוה ואז הזדווג איתה וממנו הולידה את קין [שם, עמ' מא' מב]. נמצאנו למדים, שמשה מביס ומשפיל את שליחו של הקב"ה הבא ליטול את נשמתו, ועושה זאת באמצעות המטה שהשם המפורש היה חקוק עליו ושבו עשה את הניסים הגדולים. המטה אם כן משמש פה את משה, לא על מנת לפאר ולרומם את האל כפי שמצאנו עד כה אלא ההפך, משה משתמש במטה על מנת לצאת כנגד שליח האל, מלאך המוות ומביסו. בהקבלה למדע מדויק ניתן להבין, שעוצמת המטה היא גודל ווקטורי (עוצמה וכיוון) שכיוונו נשלט ע"י מפעילו. היות ומשה שליח האל היה בעל עוצמה כה גדולה והמטה גם הוא קיבל מהקב"ה כוחות על טבעיים חזקים מאוד מכוח השמות הקדושים החקוקים בו והפעלתו הייתה לכיוונו של מלאך המוות, לא עלה בידי המלאך ליטול נשמתו על אף שהיה הוא שליח האל. גישה אחרת להסבר אפשרי להבסת שליח האל, שצדיק גדול יכול לגזור על הקב"ה באמצעות המטה ששמותיו הקדושים של הקב"ה חקוקים בו והוא מקיים מאמרו בבחינת: "צדיק גוזר והקב"ה מקיים" [ראה תלמוד בבלי, תענית כג' א': "שלחו בני לשכת הגזית לחוני המעגל, (איוב כב') ותגזור אומר ויקם לך ועל דרכך נוגה אור. ותגזר אומר, אתה גזרת מלמטה והקדוש ברוך הוא מקיים מאמרך מלמעלה"].

המטה של משיח הצדק בגאולת ישראל לפי ספר זרובבל

מהמדרשים נמצאנו למדים שתחילתו של המטה, בששת ימי הבריאה ולפיהם, נועד לו גם תפקיד מרכזי באחרית הימים, בגאולת עם ישראל. המטה נגנז באוהל מועד, ולאחר מכן היה בידי יהושע בו עבר את הירדן וכן היה בידי דויד שלקחו במלחמתו בגולית שנאמר: "ויקח מקלו בידו" [שמואל א', יז' , מ'], והיה ביד כל מלך ומלך ועתיד להיות ביד מלך המשיח שנאמר:"מטה עוזך ישלח ה' מציון" [תהילים, קי, ב'].

אומר המדרש: "איזה מטה זה מטה של יעקב, שנאמר כי במקלי עברתי את הירדן הזה, והוא המטה שהיה ביד יהודה ומטך אשר בידך, והוא המטה שהיה ביד משה ומטה האלהים בידו, והוא המטה שהיה ביד אהרן וישלך אהרן את מטהו, והוא המטה שהיה ביד דוד, שנאמר ויקח מקלו בידו, והוא המטה שהיה ביד כל מלך ומלך עד שחרב בית המקדש ונגנז, ועתיד לימסר ביד מלך המשיח ובו עתיד לרדות את עו"א, לכך נאמר מטה עוזך ישלח ה' מציון, אמר רבי לוי כל פעולות טובות ונחמות שעתיד הקב"ה ליתן מציון" [ילקוט שמעוני, תהלים רמז תתסט וגם בפרשת בשלח, ובפרשת חקת, וכן מדרש תנחומא במדבר יז'].

ובמדרש שכל טוב נאמר: "וזה המטה...ונגנז באוהל מועד עד ימי ירמיה, ובימי ירמיה נסתר מעיני כל חי עם אוהל מועד והארון והעדות וכלי הקודש שנעשה במדבר" [ילקוט שמעוני, תהלים רמז תתסט וגם בפרשת בשלח, ובפרשת חקת, וכן מדרש תנחומא במדבר יז'] והמחבר מוסיף שם הערה: "הקב"ה יזכני לראותם בהעלותי את עיר הקודש על ראש שמחתי".

ספר זרובבל [ספר חיצוני מיסטי אפוקליפטי אודות הגאולה וביאת המשיח (מדרש גאולה)] מתייחס לאירועים היסטוריים בתולדות עם  ישראל מן המאה ה-6 וראשית המאה ה- 7. שם נכתב שמטה של משיח הוא מטה של אהרון ומשה ודוד, ואליהו בן אליעזר גנזו ברקת עיר נפתלי שהיא טבריה [מכילתא בשלח, פרשת ויסע. ראה גם בזרובבל, 64]. 

קורות אחרים מזהים את יאשיהו מלך יהודה כגונז המטה יחד עם כלי המקדש לאחר שהתברר לו שימי החורבן קרבים לבוא [תלמוד בבלי, מסכת הוריות י"ב עא'].

תמונה15.jpg

תפקידו של המטה באחרית הימים

ימי אחרית הימים בהם נדון, הם ימים אפוקליפטיים בהם התעצמו המלחמות האדירות בין רומי ופרס וכוכב האסלם החל לעלות בשמי ההיסטוריה, צצו תנועות משיחיות והחלה מתחדשת היצירה המשיחית העשירה ביותר של עם ישראל. היו אלה ימים דרמטיים בהם היו תקוות רבות לעם ישראל שרבים מבניו השתתפו במלחמות לצד פרס נגד רומי וגם כבעלי ברית עם המוסלמים. ניצחון פרס על רומי התאפשר ע"י השתתפות פעילה של יהודים בכל רחבי האימפריה הפרסית שהתייצבו לימין המצביא הפרסי וסייעו בידו להגיע עד לארץ ישראל ושם התחברו אליהם גיבורי הגליל. ירושלים נכבשה והיהודים הגיעו לעצמאות, שרידי צבאם התבצרו במבצריה ובהם נשארו אף לאחר שבגדה בהם פרס שנחלשה ומתוכם נלחמו ברומי ששבה וכבשה את ירושלים ובצבאות הרקליוס הצר המתנקם [בלטינית, Flavius Heraclius Augustus. קיסר ביזנטיון בין השנים 613-617 לספירה. בשנת 625 כבש בראש צבא הביזנטי את ארץ ישראל והשאיר את מנהיג המרד בנימין מטבריה ואנשיו בחיים כפי שהובטח בהסכם מראש שהיהודים יעברו לצד הרומי נגד הפרסים]. לא נותרה אלא תקווה לעליית גוג ומגוג [מגוג היא האומה שגוג ימלוך עליה. לפי מדרש רבה (צו'  ט' ו')  מלחמת גוג ומגוג תהיה עוד לפני ביאת המשיח:"... לכשיתעורר גוג הנתון בצפון יבוא ויפול בדרום, כמה דתימה, ושובבתיך וששאתיך והעליתיך, מירכתי צפון, מלך שנתון בצפון יבוא ויבנה..."] שקרן אורה היחידה נראתה אולי מרחוק מכוכב האיסלם שהחל לדרוך באותם הימים. שתי אפוקליפסות יהודיות גדולות נכתבו אודות תקופה זו, "ספר אליהו" הנושא עיניו למלחמת גוג ומגוג, וספר "זרובבל" הרוקם אגדת ארמילוס [מלך עריץ ורשע שימלוך באחרית הימים קרוב לזמן הגאולה. שני התלמודים והמדרשים הקדמונים אינם מכירים אגדה זו ויתכן כי המקור הקדום ביותר של ההגדה הזאת הוא התרגום לישעיה י"א ד' שמתרגם: ורוח שפתיו ימית רשע = וממליל ספוותיה יהי ממית ארמילוס רשיעא] ואשת הפלאים חפצי-בה [חפצי בה אשת פלאים, בעלת נס ואשת מלחמות. זה שמה של אשת יחזקיהו מלך יהודה, אימו של מנשה, שהייתה בית ישעיהו הנביא. לדברי בעלי האגדה האפוקליפטית הזו, גם אימו של המשיח]. אתמקד בספר השני היות ולמטה תפקיד מרכזי בסיפור האפוקליפטי בספר זה אולם אזכיר מעט בהרחבה את אגדת ארמילוס היות ויש לראות תקופה זו בפרספקטיבה משיחית כוללת ולארמילוס תפקיד מרכזי באגדות אודות תקופה דרמטית זו.

תמונה17.jpg

אגדת ארמילוס

אגדת ארמילוס מופיעה במדרש ויושע המבדיל בין מלחמת גוג ומגוג וארמילוס באומרו כי לאחר מלחמת גוג ומגוג: "יקום מלך אחד רשע ועז פנים ויעשה מלחמה עם ישראל שלושה חדשים ושמו ארמילוס ואלו הן אותותיו: יהיה קרח ועינו אחת קטנה ואחת גדולה, וזרוע של ימין טפח ושל שמאל שתי אמות וחצי, ויהיה לו צרעת במצחו, ואזנו הימנית סתומה ואחת פתוחה, וכשיבוא אדם לדבר לו טובות מטה לו אזנו הסתומה, ואם ירצה אדם לדבר לו רעה מטה לו אזנו הפתוחה. ויעלה לירושלים ויהרג משיח בן יוסף... ואח"כ יבוא משיח בן דוד וכו וימית ארמילוס הרשע שנאמר: וברוח שפתיו ימית רשע. ואח"כ יקבץ הקב"ה ישראל הפזורים לכאן ולכאן" [שם, יד'].

תיאור נורא זה של רשע שונא ישראל מביא אותנו לאגדה אודות תחילתו של ארמילוס: "יש ברומי אבן של שיש דמות נערה יפת תואר, והיא אינה עשויה ביד אדם אלא הקב"ה בראה כן בגבורתו, ובאים רשעי אומות העולם בני בליעל ומחממין אותה ושוכבים אצלה, והקב"ה משמר טפתן בתוך האבן ובורא בה בריה ויוצר בה ולד, והיא מתבקעת ויוצא ממנה דמות אדם ושמו ארמילוס השטן... אורכו שתים עשרה אמה ורוחבו שתים עשרה ובין שתי עיניו זרת והן עמוקות, אדומות ושער ראשו כצבע זהב, פעמי רגליו ירוקין ושתי קדקדין יש לו. ויבוא אצל אדום הרשעה ויאמר להם משיח אני, אני אלהיכם! מיד מאמינים בו וממליכים אותו עליהם" [בתי מדרשות וורטהיימר ח"ב, 29].

הקיסרות הרומית שהתנצרה, הקדישה את מרצה ומשאביה ליצירות אומנות בדמות פסלים ובעיקר דמות "אם האלוהים" שהיא האישה היפה והנאה בעולם ואותם רשעים לא סגדו ליופייה אלא התאוו לתאבת יצרם ובאו על פסל זה והקב"ה יצר מזרעם את הרשע "ארמילוס".

תיאור תחילתו מתואר גם בזרובבל: "ויראני אבן שיש בדמות אישה ומראה נאה ותארה יפה עד מאוד. ויען ויאמר אלי, אבן זו יבוא שטן, וישכב עימה ויצא ממנה ארמילוס" [זרובבל, 79-80].

אגדה זו על תחילתו של ארמילוס כבן למשכב השטן עם האבן מופיעה גם במדרשי חז"ל [אוצר המדרשים (אייזנשטיין), עשרת המלכים וגם באוצר המדרשים (אייזנשטיין), זרובבל וגם באוצר המדרשים (אייזנשטיין), משיח].

החזון על גאולה ומשיח לפי ספר זרובבל

הימים האפוקליפטיים אם כן, לפי חזונו של זרובבל, הם ימי הרס רב, ימי נפול מלכויות אדירות, עמי המזרח קוראים תיגר על עמי המערב, מהדרום מגיח עם הבא לרשת את כולם ועם ישראל בתווך, תוהה מתי תבוא הגאולה. חזון הקץ הושם בפי זרובבל בן שאלתיאל שעמד לישראל בימי גלות בבל, בראשית ימי הבית השני והקץ המתגלה לו מתקשר לא לחורבן הבית אלא לבניינו. זרובבל מדבר בשם קהל המחכה לבוא המשיח בשנת 638, סוף מלכות פרס ועל סף כיבוש ירושלים ע"י האיסלם וכבר ציינתי קודם שחזונו משלים את חזון גוג ומגוג כפי שמופיע ב"ספר אליהו".

זרובבל שקוע במחשבות "מה תהי צורת בית העולמים?" [זרובבל 5. בית העולמים הוא כינויו של בית המקדש בספרות התנאית. עיין תוספתא, זבחים פי"ג]. בשעה זו נגלה אליו המלאך מטטרון ומוליכו לרומא רבתי ושם הוא מודיעו נוראות ונשגבות וזרובבל רואה ויודע שאף בנין לא יעמוד לעולמים.

ואז זועק זרובבל ושואל: "מתי יבוא נר ישראל?" [זרובבל 25.  "נר ישראל", זה הכינוי שכינו תלמיד רבי יוחנן בן זכאי את רבם. במדרש תנחומא תצווה, פרשה ח' אומר הקב"ה לישראל "...בזכות אותו הנר מביא אני עליכם את המלך המשיח שהוא משול כנר שנאמר בתהילים קל"ב – שם אצמיח קרן לדוד ערכתי נר למשיחי"., ושר ישראל מודיעו סודות הגאולה, חבלי משיח, התגלות משיח בן יוסף הנקרא מנחם בן חושיאל ובואו של משיח בן דוד הנקרא כאן "נחמיה בן עמיאל" [זרובבל, 49].

זרובבל שואל את המלאך מטטרון ומבקש לדעת כיצד יהיה הקץ. המלאך מספר לזרובבל אודות אשת הפלאים "חפציבה" אשת נתן הנביא שהיא אימו של משיח בן דוד: "ויאמר אלי, מטה ישועות יתן ה' לחפצי בה, אם מנחם בן עמיאל, והמטה ההוא, שוהם, הוא הגנוז ברקת עיר נפתלי, והוא המטה אשר נתן ה' בידי האדם, נח, שם, לאברהם ליצחק וליעקב וליוסף, למשה ולאהרון, ליהושע ולדוד המלך, ומשם יוציאהו אליהו בן אליעזר, ויתנו לאדם ושמו נחמיה בן חושיאל בן אפרים בן יוסף, והוא יביאנו אל חפצי בה, אם מנחם בן עמיאל" [זרובבל, 54-69].

בהמשך, יקבץ משיח בן יוסף את ישראל בירושלים במשך ארבע שנים ואז יעלה מלך פרס על ישראל ואז לפי החזיון, תכה חפצי בה את פרס ותהרוג את מלכו באמצעות מטה הישועות שבידה: "ותצא חפצי בה, אם מנחם בן עמיאל, עם המטה אשר נתן לה נחמיה בן חושיאל למלחמה על אויבי ה' וכוכב נוגה לפניה וכל הכוכבים ממסילותיהם ילחמו מלחמותיה" [זרובל, 70].

ואז, יעלה ארמילוס ויבוא בחודש אב עם עוד עשרה מלכים ויהרוג את משיח בן יוסף עם עוד ששה עשר צדיקים:"ויספדו בני ישראל את נחמיה בן חושיאל ארבעים ואחד יום, ותהי נבלתו מושלכת לפני שערי ירושלים מדוקרת – וחיה ועוף לא יגעו בה...ויצעקו בני ישראל אל ה' מרוב דוחק ומצרה גדולה" [זרובבל, 110].

אז יגלה את ישראל למדבר אולם, חפצי בה תעמוד ותגן עליהם בעמדה בשער המזרחי בירושלים ובהמשך יתגלה משיח בן דוד בבקעת ארבאל ולא יאמינו חכמי ישראל שזה המשיח ויבוזו לו. אז ילבש משיח בן דוד בגדי נקם ויעלה ירושלים וימית את ארמילוס ואת רוב מחנהו בחודש אב ותהי שמחה גדולה לישראל.

בהמשך מסופר על תחייתו של משיח בן יוסף על ידי אליהו הנביא, משיח בן דוד וחפצי בה באמצעות המטה: "ותבוא חפצי בה אימו, ותמסור לו המטה אשר נעשו בו האותות, ויבוא עימו אליהו, ויחיו את נחמיה בן חושיאל" [זרובבל, 145].

תהיה זו המלחמה השלישית: "כי שלוש מלחמות יהיו אז בארץ ישראל, אחת שתעשה חפצי בה עם מלך פרס (שירוי), ואחת שיעשה ה' אלוהי ישראל (מנחם בן עמיאל) עם ארמילוס ועשרה מלכים אשר עימו (גוג ומגוג) והשלישית שיעשה נחמיה בן חושיאל בצלע האלף" [זרובבל, 203].

 

המטה כאמצעי בעל עוצמה

מחזיונו של זרובבל ומהמדרשים עולה שלמטה מיועד תפקיד מרכזי בישועת ישראל באחרית הימים. המטה מתגלה לפי חזיונו,  ככלי מלחמה רב עוצמה בו משתמשת חפצי בה להביס את האימפריה הפרסית. לא מצאתי בספר זרובבל ובמדרשי חז"ל פירוט באיזה אופן וכיצד תשתמש חפצי בה במטה, אלו אותות ומופתים תעשה בו וכו'. אולם, מודגש שאליהו בן אליעזר, יתנו לאדם ושמו נחמיה בן חושיאל בן אפרים בן יוסף, והוא יביאנו אל חפצי בה, אם מנחם בן עמיאל והיא תשתמש בו במלחמתה עם הפרסים. אופני השימוש נותרים אם כן לדמיונו של הקורא ובאופן טבעי הדמיון מוביל למסתורין סביב בריאתו, לכוח העל-טבעי שהקב"ה הקנה למטה, ששמו חקוק מב' צדדיו, צד אחד מידת הדין וצד שני מידת הרחמים, לאותות ולמופתים שנעשו בו במצרים וששקול הוא בכוחו העצוםי לכוח ארון הברית בו השתמשו ככלי מלחמה רב עוצמה. מעגל חיי המטה שהחל בששת ימי הבריאה בן השמשות מסתיים לפי המדרשים באפוקליפסה זו.

תמונה18.jpg

תפיסת חז"ל את המטה - דיון

הנס הוא פועל ידו של הקב"ה ואילו הכישוף או המאגיה, הם מעשה ידי אדם שאומנותו בכך שיש בכוחו לכפות על הבריאה והברואים את רצונו.

מתייחס לכך התלמוד באומרו:"למה נקרא שמן כשפים, שמכחישין פמליא של מעלה" [תלמוד בבלי, סנהדרין סז' ע"ב] ואמר על כך רבנו בחיי: עניין הכישוף הוא חיבור דברים חלוקים זה מזה, וכאשר יחבר אותם הדברים למטה זה עם זה כן יתחברו ויתערבו הכוחות אשר למעלה זה עם זה ותצא מביניהם פעולה נפלאה נכרית. ואיסור כלאים נוטה לזה קצת, כי הוא מערבב הכוחות למעלה אשר הפירוד והרחוק ראוי בהם והחיבור בהם מזיק מאד וכו'...ואם תתעסק בכשפים יש בזה צד הכחשה...ולמה חייבה מיתה למכשף, והטעם מפני שעבר על גזרתו של הקב"ה לעשות מה שמנע ממנו" [פירוש רבינו בחיי, עה"ת, שמות פכ"ב פס' י"ז]. המאגיה ממקדת את העוצמה באדם ולא בקב"ה ומעצימה אותו לדרגתו באופן שעובר הוא על גזרת הקב"ה על ידי כך שמחברת היא דברים בעולמות העליונים שאין זה ייעודם ולמטה מתקבלת עבודה מזיקה המחברת דברים שייעודם הוא פירוד ומתקבלת עברה על גזרת הקב"ה. מאידך, הנס הוא ביטוי לשלטון הצדק של ה' בעולם, לעומת הכישוף או המאגיה שכאמור נתונה לשרירות לב האדם העושה בו שימוש, לאו דווקא מוסרי. מהמקרא עולה אמונת הגויים בממשות המאגיה והכישוף וראיה לכך נמצאת לנו בעיצוב המפגש בין משה ואהרן לבין חכמי פרעה ולפיכך, טבעית הייתה תגובתו של מלך מצרים: "ויחזק לב פרעה ולא שמע אלהם" [שמות, ז'  יג']  משום שעלה בידי החרטומים לעשות בדיוק מה שעשה אהרון במטהו ומבחינתו, הייתה זו תחרות בין מכשפים עד מכת כינים, אז החרטומים לא יכלו לחקות את אהרון משום שאין הכישוף יכול לברוא ברייה קטנה ככינים [סנהדרין, סז ע"ב].

המקרא מצביע על המטה כמכשיר בעל ניחוח ניסי מובהק והמדרשים מעצימים על המקרא סיפורים בעלי ניחוח דומה, בריאתו בין השמשות בששת ימי הבריאה, השמות הקדושים שהיו חקוקים בו, כינויו "מטה האלוהים", שהיה עשוי מאותו החומר שעשוי היה ארון הברית ולפי חלק מהמדרשים מהעץ הדעת טוב ורע שהיה נטוע בגן העדן, שהיה לו כושר דיבור [מטה אדם חשוב כמדבר מופיע כבר בתלמוד הירושלמי, מסכת נדרים דף כט' עב' פרק ט' הלכה א' שם ר' שמעון בן אליעזר זוקף את בקיאותו המופלגת למורו כשהוא טוען: "מקלו של ר' מאיר היתה בידי והיא מלמדת לי דעה"] וכך גם ייעודו באחרית הימים.

במקרא ובמדרשים  מסופר בהרחבה על האותות והמופתים שנעשו על ידי המטה שהיווה אם כן אמצעי בעל כוחות שהקנה לו הקב"ה ושהופעלו על ידי בשר ודם ושיופעלו גם באחרית הימים על ידי אישה. אלא שבשונה ממאגיה המשיקה לכישוף, המקרא מדגיש את הסיבה לתפעולו של המטה על ידי בשר ודם: בְּזֹאת תֵּדַע כִּי אֲנִי ה'" [שמות, ז,יז], "לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי ה' בְּקֶרֶב הָאָרֶץ [שמות ח,יח]. "בַּעֲבוּר תֵּדַע כִּי אֵין כָּמֹנִי בְּכָל הָאָרֶץ (שמות ט,יד), בַּעֲבוּר הַרְאֹתְךָ אֶת  כֹּחִי וּלְמַעַן סַפֵּר שְׁמִי בְּכָל הָאָרֶץ" [שם טז], ו"להקדישני [שמות, כ' יב'], והמדרשים מספרים שהקב"ה רצה לזכות את משה בניסים [ילקוט שמעוני, תורה פרשת שמות ] ולתת לו מתנות [פסיקא זוטרא (לקח טוב), שמות פרק יב'] ולפיכך ציווהו להשתמש במטה. זה השוני העיקרי הבולט בין המטה ככלי מאגי בשרות המכשפים לבין  המטה ככלי בשרות הקב"ה ושליחיו.

לא בכל הפעמים המטה בא לדי ביטוי בפועל. הדוגמא הבולטת היא בפרשת מי המריבה שהיא אנטי תזה לתפיסה לפיה, הניסים והאותות מבוצעים אך ורק על ידי חומר דומם. פרשה זו מבקשת ליצור רושם שהמטה אינו חיוני לעשיית הנס, ונהפוך הוא, משה אמנם נצטווה ליטול עמו את המטה, אך לא נאמר לו להשתמש בו, וזאת למען יראו הכול, כי גם ללא המטה ייכון הנס. הקב"ה מצווהו  "קח את המטה..ודברתם אל הסלע" [שמות, ז' ח'] ומשה חוטא בעשותו שימוש במטה: "וירם משה את ידו ויך את הסלע במטהו" [שמות, י' יא'].  הסלע נבקע אפוא לא בעזרת המטה, אלא למרות השימוש בו ובכך מודגש שהכלי הוא כלי בידי הקב"ה לעשיית אותות על טבעיים אולם ניתן לעשות אותות אילו גם בלעדיו. 

אם כן מתבקשת השאלה, מדוע השימוש במטה לביצוע האותות אם הקב"ה יכול לבצען בלעדיו? התשובה טמונה באופני הפעלתו ובסמליות אותו הוא מייצג. למטה שני סוגי הפעלה, הפעלה פונקציונאלית והפעלה סמלית. משמעות ההפעלה הפונקציונאלית היא שהפעולה המבוצעת באמצעותו פעולה ממשית מהשראתו של כוח הקב"ה באופנים שונים תוך שינוי במציאות הטבע. הפעלה זו תומכת בסמליותו של המטה, המשמש כסימבול לאדם חשוב ומכאן, נועד המטה להאדרתם ולהעצמתם של האנשים הנושאים אותו, משה ואהרון. המטה מעצים את מנהיגותם בעמדם לפני פרעה, משה כמנהיג כבד פה וכבד לשון ואהרון ככהן דת, שניהם מנהיגים של עם המשועבד למעצמה עולמית והדורשים: "שלח את עמי ויעבדוני" [שמות, ז' כו'].

תפיסת המטה בראיית חז"ל את המטה כפי שעולה מהמקרא ומהמדרשים היא, שהמטה הוא חפץ בעל היסטוריה קדמונית ניסית שהקב"ה ייעד לו תפקידים שונים במעגל החיים ההיסטוריים של עם ישראל, החל משימושו ככלי לעשיית אותות ומופתים לקדש שם שמים, האדרת עוצמתם של הנהגת העם ושסגירת המעגל מבחינתו תהיה באחרית הימים לפי חזונו של זרובבל ובכך יבוא לידי ביטוי שלטון הצדק בעולם שיכה ויביס את כוחות הרשע, הכישוף והמאגיה השרירותית הנשלטת על ידי בשר ודם.

 

סיכום

סקרתי במאמר זה (משנת תשע"א) תולדות  המטה בסיפורי המקרא ובמדרשי חז"ל, את מקורותיו, גלגולו, ייחודו ומהותו. בראיית חז"ל, כפי שעולה מהמקרא ומהמדרשים, המטה הוא חפץ על טבעי ועושה נס מכוח רצון הקב"ה ובמטרה מוגדרת ומוצהרת, לקדש שמו להעצים את כוח הנהגת שליחיו ולפיכך, הפלאים בקורותיו בבית יתרו, האותות מופלאים נעשו באמצעות המטה, שהתגלה כפלא במדבר, במכות מצרים בקריעת ים סוף, במלחמת עמלק, בסיפור מותו של משה ובעתיד לבוא ככלי מלחמה באחרית הימים.

המדרשים הדנים במטה, מוסיפים על המקרא דרשות המבטאות את קדמוניותו, את המיסתורין סביב החומר ממנו הוא עשוי, את מעורבותו של הקב"ה בכל צעד ושעל בו המטה היה מעורב ומביאים לידי ביטוי כמיהה לכוחו ועוצמתו, האדרתו של ה' והצדק האוניברסאלי שיושלט באחרית הימים באמצעות הכלי הקדמוני המשרת אותו במטרה לקדש שם שמיים ולהעצים דימויים של מנהיגי ישראל בעיני הגויים ובעיני העם עצמו, הרואה מולו את האמצעי המשמש את מנהיגי העם בשרות הקב"ה – המטה.

תמונה19.jpg
תמונה20.jpg

 מקורות

 

 
ספרות המקרא:

 ספר בראשית.

 ספר שמות.

 ספר במדבר.

ספר זרובבל.

              

מדרשי חז"ל  :

אבות דרבי נתן.

אוצר המדרשים.

במדבר רבה.

בראשית רבה.

בתי מדרשות.

דברים רבה.

החת"ם סופר להגדה לפסח.

ילקוט מעם לועז.

ילקוט שמעוני.

לקח טוב, פסיקא זוטרא.

מדרש אגדה.

מדרש אבכי"ר.

מדרש ויושע.

מדרש ילק"ר (ילקוט ראובני).

מדרש שכל טוב.

מדרש תנחומא.

מכילתא דרבי ישמעאל.

מכילתא דרבי שמעון בר-יוחאי.

ספר הזוהר, כרך ב', וארא.

פדר"א (פרקי דרבי אליעזר).

רבנו בחיי על שמות.

שמות רבה.

תנא דבי אליהו, פרקי הירידות (איש שלום).

 

תלמוד          :

תלמוד בבלי מסכת הוריות.

תלמוד בבלי מסכת סנהדרין.

תלמוד בבלי סדר נשים מסכת סוטה.

תלמוד בבלי, פסחים.

תלמוד ירושלמי מסכת נדרים.

להעברת הערות/משוב
bottom of page