זיכרון עולם
חיים ארוך בן משה ומזל ז"ל
יליד סלוניקי שנת 1912, ניצול שואה מס' 115871, שכל את רעייתו וארבעת ילדיהם במחנה אושוויץ-בירקנאו
היה ממייסדי ארגון ניצולי מחנות ההשמדה יוצאי יוון בישראל
החל להתפלל בבית הכנסת בשנות החמישים.
בנו, אהרון ארוך, היה מתלמידיו של אהרון יחזקאל ממייסדי בית הכנסת.
עבד כל השנים בשוק הסיטונאי בת"א
הלך לעולמו, ט' באדר תשמ"ח
חיים ארוך בשמחת הבר-מצוה של בנו אהרון. מימין אברהם ארינוס ע"ה
עם חברים. יושב בראש השולחן מימין, שמואל קפון ע"ה
סביב שולחן באירוע של ארגון יוצאי יוון, עם רעייתו פרלה ע"ה.
סביב שולחן עם חבריו ונשותיהם. משמאלו, חברו ליאון גביוס ע"ה ומימינו אברהם ארינוס ע"ה.
עם רעייתו פרלה ע"ה ובנו אהרון יבל"א אשר היה מבאי בית הכנסת הקבועים ונמנה עם מתפלליו במשך שנים רבות
באירוע משפחתי. סוף שנות השישים
סיפורה של תמונה - הכלות העצובות
כפי שמספר נכדו של חיים ארוך ע"ה, עידו יבל"א.
"התמונה המצולמת, צולמה בסלוניקי בשנת 46 מיד לאחר המלחמה. התמונה כונתה, חתונת הכלות העצובות, לפי זכרוני, היות וצולמה די קרוב למועד שהם חזרו מהמחנות.
שם המקום נקרא: "מתנות לאביונים", היה זה ארגון יהודי מקומי שדאג ליהודי העיר החל מהתקופה שלאחר השרפה הגדולה ב-1917 וממש עד מרץ 43, מועד התחלת השילוחים למחנות ולאחר המלחמה.
הארגון דאג לניצולים שחזרו מכבשני האש. כיום המבנה בו צולמה התמונה, הינו בית הספר של הקהילה היהודית, נדמה לי בית ספר יסודי. התמונה עצמה צולמה בחצר האחורית, כיום על רצפת החצר יש ציור גדול של המילה "מכבי" אשר היה ארגון דומיננטי בסלוניקי.
בתמונה הנדונה, כולם ניצולים וניצולות, אשר ניצלו מממחנות ההשמדה (חלק מהנשים היו בבלוק 10 באושוויץ) ונישאו בסלוניקי ולאחר מכן עלו ארצה דרך מחנה הכשרה של המוסד לעלייה בכף סוניו בדרום יוון ועלו ארצה באניה חביבה רייך. יש גם תמונה מפורסמת נוספת של זוגות שנישאו באתונה, המשיכו למחנה הכשרה וגם עלו עם החביבה רייך או אוניית המעפילים הנרייטה סולד.
סבי, חיים ארוך ע"ה, נראה בתמונה כשהוא עומד רביעי משמאל, לימים נפרדו וחיים ארוך נישא בישראל לפרלה בה הקימו משפחה אשר עד היום שומרת קשר עם בית הכנסת הסלוניקאי המשמר את זכר הנספים בשואה, קהילת יהודי יוון.
בשנה שעברה ביקרתי בסלוניקי ובארכיון היהודי וקיבלתי מהם מסמכי נישואים של סבי ופלור משנת 46.
זה חלק מסיפור חייהם".
הכלות העצובות. חיים ארוך ע"ה עומד רביעי משמאל.
עידו ארוך יבל"א, מספר סיפור הכלות העצובות
סיפורה של תמונה - הכלות העצובות
קטע מתורגם מהכתבה Οι αγέλαστες νύφες του Αουσβιτς שפורסמה ב 16/2/2017
"בתמונה, תמונה של ניצולי השואה היהודים שנאספו על ידי המוזיאון היהודי בסלוניקי והוצגו ב"קרן החינוך הלאומית לבנק "(MIET). כשחזרו הניצולים מאושוויץ לסלוניקי (רובם), 1,950 ניצולי רצח העם, הם היו צריכים לבנות את חייהם מחדש ולבנות משפחה. "נישואים בין ניצולים היו גם ליבת התחייה של הקהילה", מציין נשיא המוזיאון אוונג'לוס הקימוגלו.
המציאות שהתגלתה לאחר המלחמה הייתה טראגית. הם חיפשו את שכונותיהם שהיו מפולסות, את בתי הכנסת שלהם שנהרסו, את בית החולים שלהם, את בית הקברות שלהם שנבזז ושמות הרחובות בהם התגוררו שונו. בתיהם וחנויותיהם נבזזו ונכבשו עתה על ידי אחרים והיו גם כאלה שהוכרזו נעדרים. הייתה זו הייתה עיר שלמה חסרה.
כמאתיים זוגות יהודים התכנסו ונישאו בסלוניקי בין 1945 ל -1946, רובם בבית הכנסת, אותם השיא ידי הרב (והסופר) מיכאל מולכוס, והם היוו את הגרעין הביולוגי לשיקום הקהילה היהודית אחרי המלחמה".