top of page

זיכרון עולם 

החזן והפייטן ר' יעקב בן רחל ושלמה מזרחי ע"ה

תרצ"ו - תשפ"ג 1936-2022

100.jpg
בלפור.jpg

משפחת מזרחי אורפלי עלתה לארץ מתורכיה (חבל אורפא) בשנת 1934, הורים וארבעה ילדים, אליהו, אפרים, משה ומרים הקטנה והתגוררו בירושלים ולפרנסתו סחר אביו ומכר פיצוחים למיניהם. לאחר תקופה קצרה עקרה המשפחה והתגוררה בכפר-סבא. בשנת 1936 נולד יעקב בביה"ח הדסה ששכן בשעתו ברחוב בלפור. המשפחה עברה להתגורר בתל אביב בשכונת שבזי ברחוב שלוש. ילדותו של יעקב עברה עליו בשכונה קסומה זו בין מאפיות פיתות ולחמים שהפיצו ריח משכר וכן בין חנויות קטנות לממכר פיצוחים של פעם. השכונה הייתה מעורבת, ערבים ויהודים והתושבים היהודים סבלו לא פעם מפיגועים והצקות חוזרות ונשנות משכניהם עובדו שהובילו את יעקב בהתבגרותו לתנועת בית"ר. יעקב הפך לבית"רי אדוק.

יעקב למד בביה"ס תחכמוני כשאביו מקפיד לשגרו למוסד לימודים בעל מסורת ישראל סבא העשירה תפילות, ניגונים ופיוטים אותם אהב יעקב מאוד.

שבזי.jpg
רחוב שלוש.jpg
לימודים1.jpg
בשמים.jpg

עם פרוץ מלחמת העצמאות דאגה ממשלת ישראל לציבור שהתגורר על גבול תל-אביב יפו והעבירם לשכונות  השוכנות צפונה יותר אשר נבנו במיוחד למטרה זו ואף איפשר להם לרכוש את הנכסים בהם התגוררו. בתחילה התגוררה המשפחה ברחוב ניר עם בדירת חדר על שטח אדמה קטן. בתקופה זו נולדו למשפחת מזרחי עוד אחים ליעקב.

אביו של יעקב עסק בצדקה, במתן בסתר ואף זכה להקים בית כנסת באותה השכונה, בית כנסת הקיים עד ימים אלה ממש. האזור בו התגוררו היו אזור בעל אופי כפרי, בלב פרדסים בסמוך לבית הספר מקווה ישראל וכתלמיד, יעקב גדל באווירה חקלאית ואהב את תחום החקלאות דבר שהתבטא בגן ירק אותו גידל במרפסת ביתו ברחוב ישעיהו, מרפסת שניחוח בשמים נדף ממנה תדיר וכך גם בפינת המבואה במשכננו הישן ברחוב יורדי הסירה, פינה שהייתה עשירה במיני פרחים ובשמים המדיפים ניחוח גן עדן.

פרחים3.jpg

פינת החמד המבושמת שטופלה וטופחה על ידי יעקב

תמונות מתקופת לימודיו בבית הספר

יעקב קצין.jpg
צ0002.jpg

בשנת 1954 התגייס יעקב לצה"ל ושירת בחטיבת החי"ר גבעתי, "פייטר מורעל על הצבא". גישתו החיובית והאנושית לחיילים בעייתיים הביאו אותו לטפל בחיילים אלה במחנה השלישות ברמת גן והיה אהוב ומקובל על חיילים אלה וכך גם על שאר החיילים והקצינים במחנה זה. יעקב ארגן ערבי שירה, ניגונים ופיוטים וניצל את כישרונו בנגינה על מפוחית דבר שהיה מושא להערצה על החיילים והחיילות במחנה ובנוסף דאג למיני פיצוחים אותם דאג לספק לחיילים. לימים התקדם יעקב והגיע לדרגת סרן במילואים.

צ0003.jpg
צ0001.jpg
תמונה1.jpg

לימים, התייצבה חיילת צעירה ויפה אשר לא התייחסה ליעקב כשאר הבנות במחנה ואף הפגינה "אדישות לכאורה" כלפיו. שם החיילת – גלילה. לימים, נוצר הקשר בין יעקב לגלילה וכך היא מספרת:" יעקב תמיד דאג שגם אני אגיע למפגשי השירה והפיוטים בחדרו וכך, אט אט הכרנו יותר טוב האחד את השנייה, יעקב היה מאושר ממפגשים אלה ותמיד אמר לי – את תהיי אשתי. אני צחקתי על כך והמשכתי בחיי". אבל הגורל הביא את השניים לחברות צמודה ובהמשך לחופה וקידושין.

בצבא, עשה יעקב חייל, הוא נמנה על קבוצת הכדורגל של היחידה, עסק בספורט ואף זכה במדליות על הישגיו הספורטיביים והכול, מבלי שנטש את אהבתו לשירה, פיוטים ונגינות מסורת ישראל.

D0001.jpg
D0003.jpg
D0004.jpg
D0002.jpg
D0005.jpg
ע.jpg

בשנת 1957 השתחרר יעקב מהצבא והחל לעבוד עם אחיו במאפיית אביו בכרם התימנים. בשנת 1958 נישאו יעקב וגלילה והתגורר בשכונת נווה צדק ולימים עברו להתגורר ברחוב הירקון 120 כזוג צעיר ללא אמצעים והריהוט בבית היה ממש דל וכשמה שהחזיקם יחד הייתה האהבה ששררה בין השניים.

לזוג נולדו שלושה ילדים, שני בנים ובת. יעקב היה אבא טוב, אוהב ודואג למשפחתו והחל להיות מוכר בשכונה כפייטן וזמר בתחום התפילות ומסורות ישראל. יעקב היה בקיא בתפילות, בניגונים במקאמות וביתו היה עמוס בשכיות חמדה בתחום זה.

בשנת 1964 עקרה המשפחה והתגוררה ברחוב ישעיהו 62, מקום מגוריו על יום פטירתו. אט אט התקדם יעקב מבחינה כלכלית והחל לעבוד במאפיית אחדות  בחלוקת מני לחמים כשאשתו גלילה מסייעת בידו בכל הנדרש. החיים של המשפחה התנהלו על מי מנוחות כשברקע חייהם, הפיוטים, השירה והתפילות. לימים, עבד כמסעדן וכן בפיצרייה שהייתה שייכת לאחות וששכנה בצמוד למשכנו הישן של בית הכנסת ברחוב יורדי הסירה 6.   השכנות לבית הכנסת הביאה אותו להיות בין באי המשכן הקבועים ואט אט תפס את מקומו כזמר ופייטן וכבעל תפילה. יעקב אהב מאוד אוירה זו ומימש ויישם את אשר למד בילדותו ובנעוריו.

ע2.jpg

יעקב כעובד במאפיה

תמונה2.jpg
מ2.jpg
מ1.jpg
מ3.jpg
d6ba6c1c-105d-41e2-99db-2515cc84506d.jpg
מ4.jpg

יעקב עם ב"ב ועם חברים

תמונה3.jpg
תמונה4.jpg
G0004.jpg
M0002.jpg
I0001.jpg

במרוצת השנים הצטרף לביה"ס לחזנות "רננים" והחל ללמד ילדים ונערים חזנות, פיוטים ומקאמות שונות בנוסחים ספרדים שונים. במסגרת ביה"ס דאג כאמור להעביר את הידע העצום שלו לדורות הבאים ואף נסע עם מורים נוספים למקסיקו על מנת להתפלל ולהשמיע נעימות ופיוטים לציבור בגולה וכך בהתאם לבקשת ציבור זה נסע מס' פעמים וכך גם לארה"ב.

I0002.jpg
אילן דיין 1.jpg
G0003.jpg
G0001.jpg

פעילותו במקסיקו ובביה"ס רננים להעברת הידע המוסיקלי שלו

אוירה זו שרתה גם בביתו כשהחל ללמד ילדים לקראת טקס הבר מצווה. בביה"כ, הדהד קולו ומתפללים ומתפללות מספרים שלעיתים הגיעו ממרחק רב לביה"כ על מנת להתענג על קולו הרם ונישא. יעקב העביר את מורשתו גם לילדיו ונכדיו שערכו את השמחות שלהם בביה"כ, כך 3 דורות, הבן, הנכד והנין.

יעקב עסק רבות בהנחיה ולימוד הנחת תפילין וקריאת התורה לתלמידים לקראת בר מצווה

יעקב, שימש כחזן בבית הכנסת וקורא בתורה כבר משנות השבעים המוקדמות.  בזכות פייטנותו והמאקמות שהיו שזורות בפיו ובטעמי המקרא, הוא הכשיר תלמידי בר-מצוה רבים לקרוא בתורה וכפי שכבר נכתב, ורבים היו מגיעים לבית הכנסת ממרחקים על מנת לשמוע ולהנות מחזנות ופייטנות ראויה ומעולה.

מוגשים לפניכם מקבץ סרטונים וקטעי חזנות של יעקב מזרחי ע"ה וכן תמונות מפעילותו המגוונת והעשירה רבת השנים.

די בשיטוט קצר באתר בלשוניות השונות בכדי להבין שמזרחי הטביע חותמו בבית הכנסת, בשמחות השונות, בר מצוה, הכנסת ספר תורה ועד. 

ממש לפני פרוץ מגפת הקורונה בשנת 2019, תיאמנו עם יעקב סדרת הקלטות בביתו והכוונה, הקלטה בוידיאו של כל הפיוטים, הנגינות והתפילות של ימי חול, שבתות חגים ומועדי ישראל. עקב פרוץ המגפה, הסתגר עם ישראל בביתו ולצערינו הדבר לא יצא לפועל. יחד עם זאת, במועד מוקדם יותר, הקלטנו בביתו את מקבץ הפיוטים והתפילות הבאות.

bcca6b_126dd7b2964e4cd9891b59e8763b1b14_mv2.webp

מאז שמצלמת הסטילס ומצלמת הוידיאו הפכו לדבר שבשגרה, העשרנו את ארכיון ביה"כ בעשרות רבות של הקלטות אאודיו ווידיאו בבחינת שכיות חמדה של פיוטים ותפילות וחלקם מעטרים את אתר האינטרנט של ביה"כ. מובאים בפנכם מקבץ סרטונים מאירועי בר מצווה והנחת תפילין של נכדיו יעקב וגל טופלין יבל"א.

אתר ביה"כ עשיר בתמונות וסרטונים מהתפילות והחגיגות שנערכו במשכננו ובהם מופיע יעקב במגוון רחב של תפילות ופיוטים. להלן מוגדשים בפניכם עוד שני סרטונים. האחד תקציר קטן מהאירועים בבה"כ והשני מתאר את חגיגות לרגל 55 שנות חזנות של יעקב שנערכו ביט' אייר תשע"ז, 2017 ובהמשך, מקבץ תמונות מאירועים שנערכו בביה"כ.

פתיחת הטקס והענקת מגן לר' יעקב מזרחי, עדות לחמישה עשורים של חזנות ופייטנות מופלאה
df3a4259-0cec-440a-b417-918cb4a496d1.jpg
תמונה5.jpg
bcca6b_a2e1f119a466438293d3f9e18c951ca9_mv2.webp
bcca6b_70b464f4d2e6417c96c02ca794acb9ed_mv2.webp

יעקב זכה להשתתף באופן פעיל בהכנסות ספר תורה לביה"כ ואף לכתוב אותיות אחרונות בטקסים מרשימים בהם נטל חלק. להלן מקבץ תמונות וסרטון המתארים אירועים אלה.

יעקב אהב את אשר עשה ועשה את אשר אהב והכול בהרמוניה נפלאה אותה זוכרים היטב משפחתו, חבריו ומוקירי זכרו בבית הכנסת.להלן מקבץ תמונות מאירועים שונים בביה"כ בהם יעקב נטל חלק בניהולם

עם הגיעו לגבורות (80 שנים) ערכנו סרטון משעשע לכבודו בו מברכים אותו חבריו ודמויות נוספות שכל קשר בינם לבין המציאות הינו אקראי.

ברכות ליעקב לגבורות.jpg

תלמידיו אהבו אותו, את אופן הלימוד ואת החיבה והחיוך התמידי שהיה נסוך על פניו וכך כתבו לו

כשהתרגשה עלינו גזרת הפינוי התגייס יעקב למען המאבק לטובת ביה"כ. ועד ביה"כ התכנס בביתו ערב ימים נוראים תשע"ז בכדי לכלכל את הצעדים המשפטיים נגד הגזרה ותודה לאל הצליחה דרכינו. במסגרת זו התראיין יעקב לכתבה ששודרה בערוץ הראשון בטלויזיה הישראלי. ניכרה ביעקב ההתרגשות בעת הראיון עם הכתב.

ניחומים

תמונה4.jpg
תמונה7.png
תמונה3.jpg
תמונה6.jpg
חיים בן שלמה.jpg
F5.jpg
רות צוקר.jpg
תמונה2.jpg
תמונה5.jpg
סמדר.jpg
טובלי.jpg
F4.jpg

אנו נזכור את יעקב על כל הטוב אשר עשה, את אשר העניק לציבור ומורשתו תיזכר לעד.

יעקב בו רחל ושלמה מזרחי אורפלי הלך לעולמו ביום שבת כד' אדר ב'  תשפ"ב.

יהי זכרו ברוך.

 למשלוח תגובות, משובים ונחמות, שילחו בוואטאספ והדברים יועלו לאתר

תודה גלילה.jpg
תמונה6.jpg
תמונה7.jpg
תמונה8.jpg
תמונה9.jpg
תמונה11.jpg
תמונה12.jpg
תמונה13.jpg
תמונה16.jpg
תמונה17.jpg
bottom of page