top of page

הנבואה לאספסיאנוס בכתבי חז"ל וכתבי ויוספוס - ראיה השוואתית

03099600.jpg

הקדמה

בדף זה נאספו מקבילות בין דברי יוסף בן מתתיהו על המרד ברומאים בשנים 66-70 לספירה לבין דברים דומים שסיפרו חז"ל על אותן מאורעות. מלחמת היהודים ברומאים ארעה בימיו של יוספוס (הלא הוא יוסף בן מתתיהו) והוא היה עד להם ואף נטל חלק במרד זה ולפיכך כתביו בהקשר הזה הן עדות ממקור ראשון ולא עדות שמיעה אם כי יש טענה במחקר שכתביו אינן משקפים את הראליה כפי שהייתה באותה העת משום שהוא נשבה בידי הרומאים ובשלהי חייו כתב את כתביו בשבי מרומא.

מסורות חז"ל בהקשר המרד והחורבן לא היו לנגד עיניו בשעה שכתב את כתביו משום שהוא קדם למסורות אלה. יחד אם זאת ניתן להניח שחלק מתיאורי המרד והחורבן של יוספוס וחז"ל נשענים על אותו מקור שקדם לשניהם.

ללא ספק שיש דמיון רב בין תיאורי יוספוס לבין תיאורי חז"ל על אותם המאורעות ואביא כאן את הדמיון בכל הקשור לנבואה לאספסיאנוס אשר ניבאה שיתמנה לקיסר רומי לאחר התאבדותו של נירון קיסר וכן בקשתו של רבי יוחנן בן זכאי שלפי מקורות חז"ל הוא אשר ניבא נבואה זו, לחוס על יבנה וחכמיה על מנת ללמוד תורה ולשקם את העם היהודי מבחינה רוחנית.

נפתח בתיאור הדמויות המרכזיות בסיפור זה, לאחר מכן אתאר  את הרקע ההיסטורי של אותה התקופה ולאחר מכן נצלול להשוואה ונקנח בניתוח ההשוואה.

רבי יוחנן בן זכאי

רבן יוחנן בן זכאי חי ופעל בתקופת החורבן במאה הראשונה לספירה (30 - 90 לספירה).  היה תלמידו של הלל הזקן, כל חייו התמסר ללימוד ולהפצת התורה ניכר הדבר גם בהליכותיו כפי שמספר הבבלי במסכת סוכה [כח' ע"א]:

 

 "אמרו עליו על רבן יוחנן בן זכאי: מימיו לא שח שיחת חולין, ולא הלך ארבע אמות בלא תורה ובלא תפילין, ולא קדמו אדם בבית המדרש ולא ישן בבית המדרש לא שנת קבע ולא שנת עראי, ולא הרהר במבואות המטונפות, ולא הניח אדם בבית המדרש ויצא, ולא מצאו אדם יושב ודומם אלא יושב ושונה, ולא פתח אדם דלת לתלמידיו אלא הוא בעצמו, ולא אמר דבר שלא שמע מפי רבו מעולם, ולא אמר הגיע עת לעמוד מבית המדרש חוץ מערבי פסחים וערבי יום הכפורים..... תנו רבנן: שמונים תלמידים היו לו להלל הזקן, שלשים מהם ראוים שתשרה עליהם שכינה כמשה רבינו, ושלשים מהן ראוים שתעמוד להם חמה כיהושע בן נון, עשרים בינונים, גדול שבכולן - יונתן בן עוזיאל, קטן שבכולן - רבן יוחנן בן זכאי.....אמרו עליו על רבן יוחנן בן זכאי שלא הניח מקרא ומשנה, תלמוד, הלכות ואגדות, דקדוקי תורה ודקדוקי סופרים, קלים וחמורים וגזרות שוות, תקופות וגימטריאות, שיחת מלאכי השרת ושיחת שדים ושיחת דקלים, משלות כובסין, משלות שועלים, דבר גדול ודבר קטן".

 תיאורים אתה אלה מתארים היטב את דמותו של הריב"ז [להלן, רבי יוחנן בן זכאי].

 

 

הריב"ז שהיה מנהיג בולט בירושלים של המצור, חזה בהתדרדרות הרוחנית של העם לפיכך ביטל ריטואלים דתיים שהיו נהוגים במקדש כפי שמספרת המשנה [סוטה ט' ט'] על ריטואל המים המאררים:

 

"משרבו המנאפים, פסקו המים המרים, ורבן יוחנן בן זכאי הפסיקן" .

 

משבר רוחני זה הביא למחשבה שחורבן הבית הוא בלתי נמנע.

ריבז.jpg

יוסף בן מתתיהו – יוספוס פלאביוס

יוסף בן מתתיהו, המוכר בשמו הרומי יוספוס פלביוס, חי ופעל בין השנים 100-37 לספירה.

היה נצר לבית החשמונאים, היה כהן  מצד אמו וכן היה כהן במשמרת יהויריב, אחת מעשרים וארבעה משמרות הכהונה ששימשו במקדש, ואביו זקנו היה שמעון "הכבד פה". את חינוכו הוא קיבל בבית מדרשם של הפרושים, הצדוקים והאסיים ובגיל 19 התחבר סופית לפרושים. הוא יצא לרומא על מנת להשתדל בפני הקטיגור פעליקס על מנת לשחרר כוהנים שהובאו אסורים בכבלי ברזל, והמלכה פופיאה סבינה קבלה את בקשתו.

 

בשובו לירושלים פרץ המרד הגדול והוא מונה על ידי הסנהדרין לפקד המרד בגליל ( "חיי יוסף" סי' 7; מלחמות ס"ב פ"כ סי' 4). הוא עמד בראש מחנה צבאי שמנה כ 100 אלף לוחמים, חמשת אלפים פרשים ומצבת שומריו עמד על חמש מאות שומרי ראש. הוא ביצר ערים רבות בגליל ודאג למלא את מחסניהם במזון.

 

בשנת 67 כבשו צבאותיו של אספסיאנוס את הגליל ויוסף בן-מתתיהו התבצר ביודפת. עם נפילת העיר נס יוסף בן מתתיהו יחד עם 40 מחייליו למערה ומשהתגלו החלו להתאבד. יוסף וחייל נוסף נותרו אחרונים ומסרו עצמם בידי הרומאים.

 

הוא הובא בפני המפקד הרומי והצליח לשכנעו לחוס על חייו והיה עד לכיבוש ירושלים על ידי הרומאים ולחורבן המקדש.

בתום הקרבות השתקע ברומא, קיבל אזרחות רומית, והקדיש את זמנו לכתיבת ספריו ובהם שהבולטים ביניהם, תולדות מלחמת היהודים ברומאים, Περί τού Ίουδαίκοΰ πολέμου, קדמוניות היהודים,Ἰουδαϊκῆς ἀρχαιολογίας, חיי יוסף,'Ἰωσήπου βίος  ונגד אפיון,Κατά Απίωνος.

יוסף בן מתתיהו היה למאורעות המכוננים של תקופה זו והיה גם  בן למשפחת חשמונאים ומצד שני היה מקורב לקיסרים הרומאים ובכך זכה בחיים.

תמונה3.jpg
תמונה2.jpg
תמונה1.jpg

הקיסר אספסיאנוס

טיטוס פלוויוס אספסיאנוס חי ופעל בין השנים 9-79 לספירה. בין השנים 70-79 לספה"נ היה מצביא וקיסר רומי. הוא היה בן  למשפחה לא אליטיסטית ולא מיוחסת אולם  הוא נודע כאחד החיילים המוכשרים והממושמעים בצבא הרומי. בקריירה הצבאית שלו הוא היה מפקד לגיון בבריטניה ובהמשך מושל הפרובינציה אפריקה. בשנת 66 לסה"נ הוא התמנה למפקד צבא הלגיונות הרומאים בישראל משימתו העיקרית הייתה לדכא את המרד הגדול. במהלכים צבאיים הוא כבש את יודפת, ציפורי, גמלא וגוש חלב. בשעה שהיה אספסיאנוס בדרכו לירושלים, הודח והתאבד ברומא נרון קיסר. אספסיאנוס התמנה לקיסר רומא ובנו טיטוס התמנה למפקד הלגיונות הרומאיים בארץ ישראל ובהמשך הכריע את המערכה והחריב את ביהמ"ק. בשנות כהונתו של אספסיאנוס הוא בנה את הקולוסאום ומבנים ציבוריים נוספים ברומא.

נירון וטיסוס.jpg
הקולוסיאום.jpg

רקע היסטורי – תקופת המרד הגדול ברומאים

המרד הגדול נגד הרומאים התרחש בישוב היהודי בארץ ישראל בין השנים 73-66 לספירה. המרד שהחל במצדה התפשט לגליל ולשאר חלקי הארץ אולם השיא היה במקום המקדש בירושלים. כפי שהוזכר קודם,  נירון קיסר שלח לארץ ישראל את המצביא אספסיאנוס על מנת לדכא את המרד ובסוף שנת 69 הפך אספסיאנוס עצמו לקיסר לאחר שנירון קיסר התאבד. בארץ ישראל, טיטוס, בנו של אספסייאנוס התמנה כמצביא הצבאי לדיכוי המרד. לאחר מצור ממושך על ירושלים היא הכריע אותה ושרף את ביהמ"ק.

באותה התקופה, האוכלוסיה היהודית הייתה מפורדת ומרובת כתות. חז"ל מנו 24 כתות והבולטים בהם הפרושים, הצדוקים והאסיים והמתח בין כתות אלה היה עז ביותר על רקע מחלוקות דתיות ועל רקע המצב החברתי בו  היה פער גדול בין עשירים לעניים ושחיתות וניצול העניים שהיה מצב שכיח באותה העת. הקנאים שבין הקבוצות היו הסיקריים (סיקה בלטינית= פיגיון) אשר האמינו שיש  להתנגד באלימות לכל שלטון זר וכן פעלו לפגוע ביהודים המשתפים פעולה עם השלטון הזר. אם כן, בירושלים שרר שסע חברתי וכאוס שלטוני, שבא לידי ביטוי בשחיתות, אלימות ורציחות בתוך העם והשיא היה בשריפת מחסני המזון של עשירי ירושלים, שהובילה לרעב נוראי בעיר בתקופת המצור.

אספסייאנוס כאמור, צר על ירושלים וביקש להכניעה ללא קרב. הברייתא מספרת שהיא שיגר חץ אליו היה מוצמד כתב כניעה. המורדים דחו הצעה זו שמסתמא הייתה מצילה את ביהמ"ק מחורבן והתריסו כנגדו שבאותה מידה שהצליחו להביס את מצביאי רומי הקודמים שבאו להכניעם (אחד מהם היה קסטיוס גאלוס שבשנת 66 לסה"נ הגיע לירושלים והובס בקרב) כך ילחמו גם באספסיאנוס ויהרגו אותו.

 

כאן נכנס הריב"ז לתמונה לאור ההתרחשות ועל אף הסכנה לפגיעה מצד הקנאים שיחשדו בו כמשתף פעולה עם הרומאים. הוא פונה בנועם לקנאים לקבל את הכניעה אולם מקבל מהם את אותה תשובה.

 

הבבלי מתאר במפורט את דין הדברים בן ריב"ז עם אחיינו, עם אבא סיקרא המכונה "ראש הביריונים" כאשר בסופו של דבר הבין הריב"ז שהחורבן הוא בלתי נמנע במיוחד על רקע הסימנים המקדימים לכך כפי שמספר הבבלי [יומא לט' ע"ב]:

"תנו רבנן: ארבעים שנה קודם חורבן הבית לא היה גורל עולה בימין, ולא היה לשון של זהורית מלבין, ולא היה נר מערבי דולק, והיו דלתות ההיכל נפתחות מאליהן, עד שגער בהן רבן יוחנן בן זכאי. אמר לו: היכל היכל מפני מה אתה מבעית עצמך? יודע אני בך שסופך עתיד ליחרב, וכבר נתנבא עליך זכריה בן עדוא (זכריה יא) פתח לבנון דלתיך ותאכל אש בארזיך".

ריב"ז, מחפש דרך לצאת מהעיר הנצורה ולהגיע לאספסיאנוס. אבא סיקרא מסייע לדודו ומערים על אנשיו הבריונים. אבא סיקרא מחליט שהמתים יוכלו להוציאם מהעיר וריב"ז מתחזה למת והוא מוברח אל מחוץ לעיר בתוך ארון מתים כשאחיינו מגן עליו שלא יעבור בדיקה על ידי דקירת חרב כפי שנהגו הבריונים לעשות.

ריב"ז יוצא משער העיר ומגיע לפני אספסיאנוס המצביא הצבאי וכאן אנו מגיעים לסיפור המרתק המסופר בספרות חז"ל והמתואר גם בכתביו של יוסף בן מתתיהו ולהלן ההשוואה בין הסיפורים הללו.

03099600.jpg
ההשוואה תהיה בין מדרש אבות דרבי נתן (שזמן יצירתו ועריכתו משוער לתקופת הגאונים (700-900 לספירה), מדרש איכה רבה (שזמן יצירתו ועריכתו משוער לתקופת הסבוראים (ההשערה היא 500-500 לספירה), התלמוד הבבלי מסכת גיטין והמתואר בספרו של יוסף בן מתתיהו תולדות מלחמת היהודים ברומאים . בתוכן הציטטות בארמית שובצו תרגומים בעברית להבנת הטקסטים.
לאחר הצגת ההשוואה יערך ניתוח וסיכום.
יציאת ריב"ז משער  ירושלים בארון מתים והגעתו לאספסייאנוס

מדרש אבות דרבי נתן נוסח א'

וכשבא אספסיינוס להחריב את ירושלים אמר להם: שוטים, מפני מה אתם מבקשים להחריב את העיר הזאת, ואתם מבקשים לשרוף את בית המקדש, וכי מה אני מבקש מכם, אלא שתשגרו לי קשת אחת או חץ אחת‏ [אקט סימלי שהם נכנעים ומקבלים מרותו של אספסיאנוס], ואלך לי מכם. אמרו לו: כשם שיצאנו על שנים ראשונים ‏[שני המצביאים הסלאוקים שנהרגו במרד החשמונאים] שהם לפניך והרגנום, כך נצא לפניך ונהרגך.

כיון ששמע רבן יוחנן בן זכאי, שלח וקרא לאנשי ירושלים. ואמר להם, בני, מפני מה אתם מחריבין את העיר הזאת, ואתם מבקשים לשרוף את בהמ"ק, וכי מהו מבקש מכם, הא אינו ומבקש מכם אלא קשת אחת או חץ אחת [שיביעו כניעה], וילך לו מכם. אמרו לו, כשם שיצאנו על שנים שלפניו והרגנום, כך נצא עליו ונהרגהו. היו לאספסיינוס אנשים שרויין כנגד חומותיה של ירושלים, וכל דבר ודבר שהיו שומעין, היו כותבין על החצי וזורקין חוץ לחומה. לומר שרבן יוחנן בן זכאי מאוהבי קיסר הוא [ובכך התחבב על אספסיאנוס].

וכיון שאמר להם רבי יוחנן בן זכאי יום אחד ושנים ושלשה ולא קבלו ממנו, שלח וקרא לתלמידיו: לר' אליעזר ורבי יהושע. אמר להם, בני, עמדו והוציאוני מכאן. עשו לי ארון ואישן בתוכו. ר' אליעזר אחז בראשו, ר' יהושע אחז ברגליו, והיו מוליכין אותו עד שקיעת החמה, עד שהגיעו אצל שערי ירושלים. אמרו להם השוערים: מי הוא זה, אמרו להן: מת הוא, וכי אין אתם יודעים שאין מלינים את המת בירושלים, אמרו להן: אם מת הוא, הוציאוהו. והוציאוהו. והיו מוליכין אותו עד שקיעת החמה, עד שהגיעו אצל אספסיינוס.

מדרש איכה רבה ענף א'

שלש שנים ומחצה הקיף אספסיאנוס את ירושלם והיו עמו ארבעה דוכסין [מצביאים], דוכס דערביא, דוכס דאפריקא, דוכוס דאלכסנדריא, דוכוס דפלסטיני, דוכוס דערבייא תרין אמורין חד אמר קילוס שמיה, וחד אמר פנגר שמיה, והוון בירושלם ארבעה בוליטין [אנשים עשירים] בן ציצית ובן גוריון ובן נקדימון ובן כלבא שבוע, וכל אחד ואחד יכול לספק מזונות של מדינה י' שנים, והיה שם בן בטיח [הלא הוא מיודעינו אבא סיקרא מבריוני ירושלים] בן אחותו של רבן יוחנן בן זכאי שהיה ממונה על האוצרות ואוקיד כל אוצרייא [השמיד את כל המזון], שמע רבן יוחנן בן זכאי אמר ווי, אזלין [הלכו] אמרון לבן בטיח, אמר חביבך  [הדוד שלך]  ווי, שלח ואתייה [והביאוהו] אמר לו למה אמרת ווי, אמר לו לא אמרתי ווי אלא וה אמרי, אמר לו וה אמרת, ולמה אמרת וה, אמר ליה דאוקדת כל אוצרייא [שהשמדת את כל המזון], ואמרתי דכל זמן דאוצרייא קיימין לא יהיבין נשמיהון למיעבד קרבא [ואמרתי כל זמן שיש מספיק מזון, ניתן לעמוד בפני הצרים עלינו], בין ווי לוה נמלט רבן יוחנן בן זכאי, וקרא עליו (קהלת ז, יב): "ויתרון דעת החכמה תחיה בעליה". לאחר ג' ימים, יצא רבן יוחנן בן זכאי לטייל בשוק, וראה אותם ששולקין תבן ושותין מימיו, אמר בני אדם ששולקין תבן ושותין מימיו, יכולין לעמוד בחיילותיו של אספסיאנוס?

... (בקטע זה המדרש מתאר את הרעב הנורא ששרר בירושלים באותה העת)...

....שלח ואמר לבן בטיח אפקוני מהכא [הוציאו אותי מפה-מהעיר הנצורה]. אמר ליה עבדינן בינינן דלא יפוק בר נש מהכא אלא דמית [ענה לו הבריון, לא ניתן לצאת מהעיר אלא רק מתים ניתן להוציא], אמר אפקוני בדמות דמית [אמר להם, הוציאוני מתחזה למת] טען רבי אליעזר ברישיה, ורבי יהושע ברגליה, ובן בטיח מהלך קומוי, מן דמטון בעון מודקריניה [ הכניסו את ריב"ז לארון מתים וליוו אותו אל מחוץ לעיר כשהם מגינים עליו שלא ידקרו אותו כפי שנהגו לדקור מתים בעת הוצאתם מחוץ לעיר], אמר להון בן בטיח כך אתם רוצים, שיהיו אומרין מת רבן ודקרוהו, כיון דאמר להו כך שבקוניה, מן דנפקין מן פילי, טענוניה ויהבוניה בחד בית עולם וחזרו למדינה [אמר בן סקרא לשומרים, ריב"ז מת ואתם רוצים לדקור אותו?] , נפק רבן יוחנן בן זכאי לטייל בחיילותיו של אספסיאנוס [ כשהוא זוכה להגנת הביריונים יצא רבי יוחנן בן זכאי ויצא אל אספסיאנוס].

בבלי גיטין נו' ע"א-ע"ב

שדריה עילוייהו [שלח עליהם] את אספסיינוס קיסר. אתא, צר עלה תלת שני [בא, צר עליה על ירושלים שלוש שנים]. הוו [היו] בה, בירושלים, הנהו תלתא עתירי [שלושה עשירים אלה]: נקדימון בן גוריון, ובן כלבא שבוע, ובן ציצית הכסת. .... הבבלי מסביר בקטע זה את משמעות שמותיהם.... 

ועשירים אלה התנדבו לעזור, חד [אחד] מהם אמר להו [להם]: אנא זיינא להו בחיטי ושע רי [אני אזון אותם, את בני העיר, בחיטים ושעורים], וחד [ואחד] אמר להו [להם]: אני אזון אותם בדחמרא ובדמלחא ומשחא [ביין ובמלח ובשמן], וחד [ואחד] אמר להו [להם]: בדציבי [בעצים] שאספק לכולם. ומעירים: ושבחו רבנן לדציבי [ושיבחו חכמים את זה שנתן עצים] שזו הוצאה גדולה מאד. שרב חסדא כל אקלידי הוה מסר לשמעיה [כל המפתחות של ביתו היה מוסר לשמשו], בר מדציבי [חוץ מהמפתח של מחסן העצים] שחשב שהוא חשוב ביותר. דאמר [שכן היה אומר] רב חסדא: אכלבא דחיטי בעי שיתין אכלבי דציבי [מחסן אחד של חיטים צריך ששים מחסנים של עצים] כדי לאפות אותם כראוי. הוה להו למיזן עשרים וחד שתא [היה להם במחסניהם מזון כדי לזון את הנצורים עשרים ואחת שנים].

הוו בהו הנהו בריוני [היו בהם, באנשי ירושלים, בריונים], אמרו להו רבנן [אמרו להם חכמים]: ניפוק ונעביד שלמא בהדייהו [נצא ונעשה שלום איתם, עם הרומאים]. לא שבקינהו [הניחו להם]. אמרו להו [להם] הבריונים: ניפוק ונעביד קרבא בהדייהו [נצא ונעשה מלחמה איתם], אמרו להו רבנן [להם חכמים]: לא מסתייעא מילתא [יסתייע הדבר] ומוטב שנחכה עד שיסור המצור. קמו קלנהו להנהו אמברי דחיטי ושע רי, והוה כפנא [עמדו הבריונים שרפו את המחסנים הללו של החיטים והשעורים, ונהיה רעב] ועשו זאת כדי להכריח את האנשים לצאת למלחמה.

...ועל רעב זה מסופר: אשה אחת ושמה מרתא בת בייתוס.....{נדלג על המסופר. ניתן לקרא עליה בקישור הבא – מרתא בת בייתוס} ....והתלמוד מספר בקטע זה על הרעב הנורא ששרר בעיר....

אבא סקרא ריש בריוני [ראש הבריונים] של ירושלים, בר אחתיה [בן אחותו] של רבן יוחנן בן זכאי הוה [היה], שלח ליה [לו] רבן יוחנן בן זכאי: תא בצינעא לגבאי [בוא בחשאי אלי]. אתא [בא]. אמר ליה [לו] רבן יוחנן בן זכאי: עד אימת עבדיתו הכי, וקטליתו ליה לעלמא בכפנא [עד מתי אתם עושים כך, והורגים את העולם ברעב]? אמר ליה [לו] אבא סיקרא: מאי איעביד [מה אעשה], דאי אמינא להו מידי קטלו לי [שאם אומר להם דבר יהרגו אותי]! אמר ליה [לו]: חזי לי תקנתא לדידי דאיפוק [ראה איזו תקנה בשבילי שאני אצא] מחוץ לעיר, אפשר על ידי כך דהוי [שתהא] הצלה פורתא [מעטה].

אמר ליה [לו] אבא סיקרא: כך תעשה ותצא מן העיר: נקוט נפשך בקצירי [עשה עצמך חולה], וליתי כולי עלמא ולישיילו בך לשלומך כבחולה [ויבואו הכל וישאלו לשלומך], שיתפרסם הדבר, ואחר כך אייתי מידי סריא ואגני גבך [הבא דבר מה מסריח והשכב לידך], ולימרו דנח נפשך [ושיאמרו שמתת] ומסריח כבר, וליעיילו בך תלמידך [ויכנסו אצלך, להוציאך, תלמידיך] ולא ליעול בך איניש אחרינא [יכנס אצלך איש אחר] כדי שלא לרגשן [ירגישו] בך דקליל את [שאתה קל], דאינהו ידעי דחייא קליל ממיתא [שהם, הבריונים יודעים שאדם חי קל ממת].

עביד הכי [עשה רבן יוחנן כך], נכנס בו מתחת למיטתו כדי לנושאה ר' אליעזר מצד אחד ור' יהושע מצד אחר, כי מטו לפיתחא [כאשר באו לפתח העיר] בעו למדקריה [רצו השומרים לדקור אותו] כדי לבדוק אם באמת מת הוא, שכן היו עושים. אמר להו [להם] אבא סיקרא: יאמרו הרומאים: רבן דקרו, כלומר, אפילו את רבם הם דוקרים! בעו למדחפיה [רצו לדחוף אותו] לבדוק אולי חי הוא ויצעק מחמת הדחיפה. אמר להו [להם] אבא סיקרא: יאמרו: רבן דחפו! פתחו ליה בבא, נפק [פתחו לו את השער, יצא], כלומר, הוציאו אותו.

נפילת יוסף בן מתתיהו בשבי הרומאים והגעתו לאספסייאנוס

תולדות מלחמת היהודים ברומאים

 

מהדורת אינטרנט  פרק שמיני בתרגומו של ד"ר י.נ. שמחוני הוצאת שטיבל, ורשה תרפ"ג (1923)

 

בהשוואה לתיאורים הדרמטיים של יציאת רבי יוחנן בן זכאי את ירושלים הנצורה והמוכת רעב בארון מתים והגעתו לאספסייאנוס, מספר יוסף בן מתתיהו סיפור שונה בו הוא מתאר כיצד צרו הרומאים על המערה בה התחבא יחד עם ארבעים לוחמים, את נפילתו בשבי הרומאים וכיצד הוא מתנבא לאספסייאנוס על התמנותו לקיסר רומי ובכך זכה בחיים ואף זכה לאחר כבוד לשבת ברומי ולכתוב את זכרונותיו. ארחיב מעט את היריעה ואצרף את תיאור המצור שצרו הרומאים על המערה בה התחבא, כיצד הוחלט במערה על התאבדות קולקטיבית בכדי לא ליפול בשבי  וכיצד נותר (בדרך פלא) הוא ועוד אחד בחיים, כניעתו ונפילתו בשבי.

B.jpg
A.jpg
D.jpg
C.jpg
E.jpg

ניתוח השוואתי - ההגעה לאספסיאנוס

לאחר תבוסתו ביודפת, התחבא יוספוס במערב יחד עם עוד ארבעים לוחמים מנכבדי בעיר תוך שהוא מנסה ללא הצלחה לפרוץ את טבעת הכיתור. ביום השלישי במערה, כך לפי יוספוס גילתה אישה את מקום המחבא לרומאים ומיד נשלחו למקום שני קצינים לשכנעו להיכנע אולם, רק הקצין השלישי שר האלף השלישי, ניקנור שהיה מיודעו של יוספוס, הצליח לשכנעו להיכנע ולהסגיר את עצמו וזה הרגע בו נפתחה פרשיה מכריעה ודרמטית בחיי יוספוס. בחשכת המערה גילה יוספוס לעצמו את ייעודו החדש, לנבא לאספסייאנוס שהוא עתיד להמנות לקיסר רומי ובכל להציל את חייו.

הוא שיכנע את חבריו להתאבד והטיל גורל לקביעת סדר ההתאבדות והוא ועוד אחד מחבריו נותרו אחרונים (ראו להלן חידת יוספוס)  ויוספוס שיכנעו לא להתאבד אלא למסור להתמסר לרומאים. לעומתו, הריב"ז ייזם את יציאתו מהעיר והגעתו לאספסייאנוס, עצמאית. לעומתו, כאשר הבין יוספוס שאספסייאנוס מתעתד לשלוח אותו לנירון קיסר  הוא החליט לפעול, נפגש עם אספסייאנוס וטיטוס וגילה להם את נבואתו שהוא, אספסייאנוס עתיד להתמנות לקיסר רומי ובכך, הוא הפך לבן טיפוחיו של אספסייאנוס והתקרב לטיטוס.

נירון קסר התאבד כשנה לאחר מכן והידיעה הגיע לאספסייאנוס כחודש לאחר מכן והוא הכיר וקיבל את שילטונו של סרוויוס סולפיקיוס גלבה. גם מותו של גלבה ששימש כקיסר רק שלושה חודשים והתאבד וכן עליית מרקוס פלאביוס אותו לשלטון כשישה חודשים לאחר מותו של נירון קיסר (15 ינואר 69) לא הניעו את אספסייאנוס לנקוט בצעדים לתפוס את השלטון. רק עלייתו לשלטון של אולוס ויטליוס  גרמניקוס אגוסטוס שהיה מושחת והוצא להורג, גררה את אספסייאנוס לבטא את שאיפתו  לשלטון ואכן, ב 1 יולי 69 השביע טיבריוס יוליוס אלכסנדר נציב יהודה את ליגיונותיו במצרים בשמו של אספסייאנוס. חלפו עברו להם למעלה משנתיים מאז נפל יוספוס בשבי הרומאים ועד הכרזתו של אספסייאנוס לקיסר  רומי.

סיפור יציאתו של הריב"ז מירושלים והגעתו לאספסייאנוס, שונה לחלוטין מסיפורו של יוספוס  אולם גם הוא, בדומה ליוספוס הגיע לאותה המסקנה, שאפסה תקות המרד נגד הרומאים העדיפים, לכן, הוא פונה לכן פנה לבריוני ירושלים להניח נשקם ולהיכנע. לפי אבות דרבי נתן והבבלי, הוא סבר שהמלחמה אבודה במיוחד לאחר שרפת מחסני המזון בעיר.

באבות דרבי נתן המניע לגישתו של הריב"ז הוא הכישלון הצפוי למרד ואילו באיכה רבה המניע היה מצוקת הרעב הגדולה ששררה בירושלים. יוצא שמסורת אבות דרבי נתן קרובה יותר לדברי יוספוס. השוני הוא, שיוספוס נכנע לרומאים רק על פי דרישתם ולאחר שיודפת נפלה ואילו ריב"ז יוצא מירושלים בזמן המצור בשיא המערכה.

יוספוס מערב את האל בשיקוליו ומספר לאספסייאנוס שהוא "שליח האל" לבשר לו בשורה, ואילו ריב"ז אינו מערב את האל בשיקוליו.

סיפור יציאתו של הריב"ז את שערי ירושלים בארון מתים  הוא הרגע המסוכן ביותר  משום שהוא קרוב למוות בידי השומרים שנהגו לדקור את המתים בשעה שהוציאום מחוץ לעיר. הצלחתו הייתה תלויה בהתחזותו למת ובכושר שכנוע הבריונים את השומרים לא לדקור את רבם. הסכנה הייתה בתוך העיר ולא מחוץ לעיר.

 אצל יוספוס הסכנה הייתה בתוך המערה שמא יהרג לפני שיספיק להימלט וגם מחוץ למערה שם ממתינים לו הרומאים הצרים המבקשים את מותו. בעוד שהריב"ז מצא תחבולה מקורית לצאת מהעיר, יוספוס מצא תחבולה פשוטה (תחבולה מתמטית?), ליפול בשבי ולספר לאספסייאנוס את סיפורו ובכך לזכות בחיים.

גם תיאורי המצור בין במקורות דומים אך לא נפרטם כאן אלא נתאר את רגע המפגש עם אספסייאנוס על פי ספרות חז"ל ועל פי יוספוס.

המעמד מול אספסייאנוס - שלום אדוני המלך

השוואה בין מדרשי חז"ל אדר"נ נוסח א', אדר"נ נוסח ב', איכ"ר נוסח ב', התלמוד הבבלי ומדרש משלי

איכ"ר ענף א'

אמר ליה [ריב"ז לאספסייאנוס]: "ויוה מארי אפלטור" [יחי אדוני המלך]

אדר"נ נוסח ב'

אמרו לו: "אוודי דומני פיטון"
[יחי אדוני המלך. בלטינית]

אדר"נ נוסח א'

פתחו הארון ועמד לפניו. אמר לו [אדרייאנוס לריב"ז]: אתה הוא רבי יוחנן בן זכאי?

בבלי, גיטין נו' ע"א-ע"ב

אמר [ריב"ז לאספסיאנוס]: שלמא עלך מלכא, שלמא עלך מלכא [שלום אדוני המלך]

מדרש משלי (בוברטו' ל')

הלך ושאל בשלומו של אספסיינוס כדרך ששואלים בשלומו של מלכות, אמר רבה, 'דידו מני פלטור דמלכותא'

איכ"ר ענף ב'

אתא ושרי מקלסיה: יחי מרי מלכא. [ריב"ז לאספסייאנוס: יחי אדוני המלך]

מיד עם יציאתו, התייצב ריב"ז לפני אספסייאנוס ובירך אותו לשלום. המדרשים, פרט לאדר"נ  נוסח א', מתארים מעמד זה ויש המתארים דבריו בלטינית, vive domine imperator ויש להניח שבמקור הברכה הייתה, ave domine imperator ובגרסאות שונות חל שיבוש אם כי בכולן הככונה, "שלום אדוני המלך". בגרסת אדר"נ ענף א' פונה אספסייאנוס לריב"ז והנבואה באה לאחר מכן. רואים אנו השקה ודמיון בין מקורות חז"ל הללו במעמד הראשוני לפני אספסייאנוס כשבלשון התלמוד מכונה אספסייאנוס אימפראטור. בכתבי יוספוס לא מוזכרים דברי ברכה וקילוס אלא יוספוס פונה מיד ומבשר לו את נבואתו. בהמשך כפי שנראה, גם הכינוי התלמודי דומיני נמצא אצל יוספוס ביוונית .

הנבואה לאספסייאנוס

השוואה בין מדרשי חז"ל אדר"נ נוסח א', אדר"נ נוסח ב', איכ"ר נוסח ב', התלמוד הבבלי ומדרש משלי

אבות דרבי נתן נוסח ב'

הלך ושאל בשלומו של אספסיאנוס כדרך ששואלין בשלומה של מלכות א"ל אוודי דומני פיטון. [יחי אדוני המלך] א"ל את הוא בן זכאי א"ל הן. א"ל הגיתני. א"ל [ריב"ז לאספסייאנוס] אל תירא כתוב בידינו שאין הבית הזה חרב אלא ביד מלך שנאמר והלבנון באדיר יפול (ישעי' י' ל"ד). מסרו לשני פקידים. לאחר ג' ימים באו לו אגרות מרומי. א"ל[פקיד/שליח לאספסייאנוס]  מת מלך [נירון קיסר] והמליכוך בני רומי. שלח וקרא לרבן יוחנן א"ל שאל לך שאלה. א"ל [ריב"ז לאספסייאנוס] שואל אני ממך את יבנה ואלמוד בה תורה ואעשה בה ציצית ואעשה בה שאר כל המצות. א"ל הרי היא נתונה לך במתנה

אבות דרבי נתן נוסח א'

פתחו הארון ועמד לפניו. אמר לו: אתה הוא רבי יוחנן בן זכאי, שאל מה אתן לך. אמר לו: איני מבקש ממך אלא יבנה. אלך ואשנה בה לתלמידי, ואקבע בה תפלה, ואעשה בה כל מצות האמורות בתורה. אמר לו: לך, וכל מה שאתה רוצה לעשות עשה. אמר לו: רצונך שאומר לפניך דבר אחד? אמר לו: אמור. אמר לו: הרי את עומד במלכות. - מניין אתה יודע? אמר לו: כך מסור לנו, שאין בית המקדש נמסר ביד הדיוט, אלא ביד המלך. שנאמר, (ישעיה י) "ונקף סבכי היער בברזל, והלבנון באדיר יפול". אמרו: לא היה יום אחד ושנים ושלשה ימים, עד שבא אליו דיופלא [שליח/איגרת] מעירו שמת קיסר[נירון קיסר], ונמנו עליו [הסנט ברומי] לעמוד במלכות.

מדרש איכה רבה ענף א'

אמר ליה [ריב"ז לאספסיאנוס] וביבא מארי אפלטור [יחי אדוני המלך], אמר ליה שאילא דמלך שאילת בי, ואנא לית אנא מליך [אמר אספייאנוס לריב"ז, היות וקראת לי מלך ואני איני מלך], וכדו שמע מלכא וקטיל לההוא גברא, [והיה וישמע על כך המלך ויהרוג אותי (אותך)]אמר ליה [ריב"ז לאספסייאנוס] אם לית את מלך סוף את מליך, דלית הדין ביתא חריב אלא על ידי מלך, [ענה לו ריב"ז, עכשיו אינך מלך אבל עתיד עתה למלוך, שהרי בית המקדש עתיד ליחרב על ידי מלך] שנאמר (ישעיה י, לד): "והלבנון באדיר יפול"... ... לבתר תלתא יומין אזל אספסיאנוס מסחי בהדא גפנא, מן דסחא ולבש חד מסן דידיה, אתת בשורה ובשרוהו מית נירון ואמליכוניה בני רומי [לאחר שלושה ימים קיבל אספסייאנוס מסר שנירון קיסר מת והוא הומלך במקומו לקיסר רומי] בעי למילבש חד מסן חורן ולא עליל, שלח ואתיוה לרבן יוחנן בן זכאי, וא"ל לית את אמר לי כל אילין יומיא הוינא לביש תרין מסאני, והוון עללין בלאחר שלושה ימים י, וכדו חד עליל וחד לא עליל [ביקש אספסייאנוס לנעול נעליו, הוא הצליח להכנס כף רגלו לנעל אחת ואת רגלו השניה לא הצליח להכניס לנעל' קרא לריב"ז לשאול לפשר הדבר], א"ל בשורתא טבתא איתבשרת [ענה ריב"ז לאספסייאנוס, בשורה טובה התבשרת וזו הסיבה שרגליך תפחה] דכתיב (משלי טו, ל): "ושמועה טובה תדשן עצם" אמר לו מה נעביד דאיעיל [שאל אספסייאנוס, ומה אעשה בכדי להכניס את הרגל] , אמר לו מי אית לך בר נש דסנאית ליה או דחב לך, יעברוניה קמך ובשרך שחי [אם יש לך אוייב, הכנסת אותו לפניל והרגל תיכנס לנעל], דכתיב (משלי יז, כב): "ורוח נכאה תיבש גרם" .

בבלי גיטין נו' ע"ב

כי מטא להתם [כשהגיע ריב"ז לאספסייאנוס], אמר: שלמא עלך מלכא, שלמא עלך מלכא [שלום אדוני המלך] א"ל: מיחייבת תרי קטלא, חדא, דלאו מלכא אנא וקא קרית לי מלכא ותו, אי מלכא אנא, עד האידנא אמאי לא אתית לגבאי? [פנית אלי כמלך ואיני כזה, אתה חייב מיתה]. א"ל: דקאמרת לאו מלכא אנא, איברא מלכא את, דאי לאו מלכא את לא מימסרא ירושלים בידך, [עתיד אתה להיות מלך שהרי ירושלים ובית המקדש יפלו ויחרבו על ידי מלך שהרי כתוב] דכתיב: (ישעיהו י') והלבנון באדיר יפול, ואין אדיר אלא מלך, דכתי': (ירמיהו ל') והיה אדירו ממנו וגו', ואין לבנון אלא ביהמ"ק, שנאמר: (דברים ג') ההר הטוב הזה והלבנון ודקאמרת אי מלכא אנא אמאי לא קאתית לגבאי עד האידנא? [שאל אספסייאנוס את ריב"ז, אם ידעת שאהיה מלך, מדוע לא באת אלי עד עכשיו להודיעני] בריוני דאית בן לא שבקינן [ענה ריב"ז, הביריונים לא היניחו לי].

כאן מקשה אספסייאנוס על ריב"ז בדרך משל.

אמר ליה: אילו חבית של דבש ודרקון כרוך עליה, לא היו שוברין את החבית בשביל דרקון? [אם דרקון/נחש {הנמשל -הביריונים} כרוך על חבית יין {הנמשל-ירושלים}, האם לא ראוי לשבור את החבית  בכדי להרוג את הדרקון?]. אישתיק [שתק ריב"ז ולא ענה].  קרי עליה רב יוסף, ואיתימא רבי עקיבא [קרא רב יוסף ויש אומרים רבי עקיבא] : (ישעיהו מד) משיב חכמים אחור ודעתם יסכל, איבעי ליה למימר ליה: שקלינן צבתא ושקלינן ליה לדרקון וקטלינן ליה, וחביתא שבקינן לה. [על ריב"ז היה לענות שיש לקחת צבת, ליטול את הדרקון/נחש ולהניח לחבית היין]. אדהכי אתי פריסתקא עליה מרומי, אמר ליה: קום, דמית ליה קיסר [עודם מדברים הגיע שליח עם מסר], מת הקיסר [נירון קיסר]  ואמרי הנהו חשיבי דרומי לאותיבך ברישא [והסנט מינה אותך לקיסר רומי]. הוה סיי ם חד מסאני, בעא למסיימא לאחרינא לא עייל, בעא למשלפא לאידך לא נפק, אמר: מאי האי? [ביקש אספסייאנוס לנעול נעליו, הוא הצליח להכנס כף רגלו לנעל אחת ואת רגלו השניה לא הצליח להכניס לנעל' קרא לריב"ז לשאול לפשר הדבר], אמר ליה [ריב"ז לאספסייאנוס]: לא תצטער, שמועה טובה אתיא לך, דכתיב: (משלי ט"ו) שמועה טובה תדשן עצם. אלא מאי תקנתיה? [שאל אספסייאנוס, מה התקנה לכך], ליתי איניש דלא מיתבא דעתך מיניה ולחליף קמך,[ענה ריב"ז,  אם יש לך אוייב, הכנס אותו לפניך והרגל תיכנס לנעל] דכתיב: (משלי י"ז) ורוח נכאה תיבש גרם, עבד הכי עייל. אמר ליה: ומאחר דחכמיתו כולי האי, עד האידנא אמאי לא אתיתו לגבאי? [הקשה אספסייאנוס, אם אתם כה חכמים, מדוע לא באתם לפני עד עכשיו]  אמר ליה: ולא אמרי לך? [ענה ריב"ז, וכי לא אמרתי לך?אמר ליה: אנא נמי אמרי לך אמר ליה: מיזל אזילנא ואינש אחרינא משדרנא, אלא בעי מינאי מידי דאתן לך [אני עוזב עכשיו את המקום לרומא ושולח מישהו אחר במקומי. בקש בקשה בקשה ואמלא מבוקשך] אמר ליה: תן לי יבנה וחכמיה ושושילתא דרבן גמליאל, ואסוותא דמסיין ליה לרבי צדוק [ ענה וביקש ריב"ז את יבנה וחכמי את שושלת רבן גמליאל ורופאים שירפאו את ר' צדוק]

 

" .

תולדות מלחמת היהודים ברומאים-פרק 8

009.jpg

ניתוח השוואתי - הנבואה לאספסייאנוס

נקודת ההשקה בין ספרות חז"ל לבין סיפורו של יוספוס בספרו תולדות מלחמת היהודים ברומאים היא סיפור הנבואה לאספסייאנוס. בשני המקורות, תוכן הנבואה זהה. אספסייאנוס עתיד להתמנות לקסר רומי אלא שהשונות שבין המקורות רבה.

הרטוריקה בדבריו של יוספוס רבה ותפקידה היה ככל הנראה להרשים את אספסייאנוס. כשמנקים את הרטוריקה נותרים הדברים הבאים: "אתה אספסייאנוס תהיה קיסר, הנך שליט יחיד אתה ועמך טיטוס בנך, ולא רק אדון לנפשי תהיה אתה קסר, כי אם אדוני היבשה והים וכל זרע האדם". בדברי יוספוס לאספסייאנוס אין קשר להתמנותו לקיסר לבין המלחמה ביהודים. 

לעומת זאת, ריב"ז קושר קשר ישיר בין המלחמה לבין התמנותו לקיסר. תגובת אספסייאנוס לנבואת ריב"ז היה חוסר אמון מוחלט ואף חשש שדבריו יתפרשו כמרד בקשר ויביאו למותו שלו (אדר"נ נוסח א' ואיכ"ר) ועל פי הבבלי בגיטין, אספסייאנוס גזר על ריב"ז מוות עקב נבואתו [וכדו שמע מלכא וקטיל לההוא גבראאלא שריב"ז ביסס נבואתו על מקרא מפורש ממנו משתמע שירושלים והמקדש יפלו בידי מלך ואלה על פי התרחשות הדברים עתידים היו ליפול בידי אספסייאנוס. ז"א, אין כאן נבואה כלשונה אלא מקרא מפורש ממנו משתמע שאספסייאנוס יתמנה למלך לפני שירושלים והמקדש יפלו לידיו.

האבחנה בין נבואה לדרשה בולטת במיוחד בלשון אבות דרבי נתן נוסח ב' :"כתב בידינו" וכך גם באבות דרבי נתן נוסח א': "כך מסור לנו". ז"א, ריב"ז לא ניבא אלא מסר את דבריו על פי ידיעותיו את כתבי הקודש. יתכן שגם בכתבי יוספוס רמוזה הדרשה או הנבואה במקום אחר בו מונה יוספוס את האותות שקדמו לחורבן והיהודים התעלמו מהם או פרשו אותם בניגוד למשמעות האמיתית שלהם. יוספוס חוזר על נבואתו/בשורתו לאספסייאנוס , בניסוח קיצוני עוד יותר: ״אך הדבר אשר עורר אותם יותר מכל למלחמה היתה נבואה סתומה הנמצאת גם היא בכתבי הקודש, כי בעת ההיא יקום בארצם אדם אשר ישלוט על העולם הנושב כולו. הם הבינו כי הכוונה לאחד מבני-עמם, וחכמים רבים טעו בפירוש, אלא שהיא בשׂרה למעשׂה את שלטון וספסיאנוס, אשר הוכרז כקיסר (אימפראטור) בארץ יהודה״ (תולדות מלחמת היהודים/ספר ו פרק ד/312-13). ההיסטוריון הרומי טקיטוס, בן זמנו של יוספוס, מדווח אף הוא על נבואה זו, וכמוהו גם הביוגרף סויטוניוס, שני דורות לאחר מכן. מסתבר שדבר הנבואה היה מפורסם לא רק בחוגים מצומצמים בארץ יהודה, אלא גם בחוגי משׂכילים ברומא עצמה. השונה כאן שזו נבואה/בשורה הכתובה בכתבי הקודש לפיה יקום אדם וישלוט בעולם.

מה היא אותה נבואה, המופיעה לפי יוספוס בספרי הקודש? ניתן להעלות השערות שונות. יתכן מדובר במשל הפסל שבחלום נבוכדנצר, בפרק ב בספר דניאל. בפירושו לדניאל בספר העשׂירי של חיבורו המאוחר יותר, קדמוניות היהודים, מזהה יוספוס את המלכות הזרה הגדולה האחרונה שתשלוט ביהודה עם רומא, ומתנבא על המשיח שיבוא ויתפוס את מקומה. כל זאת לאחר שטען שוב ושוב ב״תולדות מלחמת היהודים ברומאים״ שהמרד היה טעות מרה, ולאחר שחזה במו עיניו בכישלונו ובחורבן בית המקדש. יש חוקרים הסבורים שיוספוס התכוון לאותה מובאה שציטט ריב"ז לפני אספסייאנוס מספר ישעיהו י' לד' " "ונקף סבכי היער בברזל, והלבנון באדיר יפול".

המימד הנבואי לא נפקד גם בסיפור התלמודי בגיטין, ההנחה היא שריב"ז ידע שבית המקדש עתיד להיחרב, "ארבעים שנה עד שלא חרב בית המקדש היה נר מערבי כבה, ולשון של זהורית מאדים, וגורל של שם עולה בשמאל, והיו נועלין דלתות ההיכל מבערב ומשכימין ומוצאין אותן פתוחין. אמר לו רבן יוחנן בן זכאי: היכל, למה אתה מבהלנו? יודעין אנו שסופך ליחרב" (יומא לג, ב) שהרי הנביא  זכריה (520 לפניה"ס) כבר ניבא על החורבן כמה מאות שנים קודם לכן (זכריה יב',יג'). יוצא, שריב"ז גוער בדלתות ההיכל אך ורק בכדי לדרוש מהם שאין הם צריכים להבהיל את הציבור.

לסיכום, הנבואות/בשורות של יוספוס וריב"ז שונות זו מזו בתכנן ובטיבן. יוספוס אכן מתנבא לאספסייאנוס שעתיד הוא להתמנות לקיסר רומי ואין הוא מנסה בדבריו לנמק בפני אספסייאנוס את נבואתו שכן זו טיבה של נבואה, שנאמרת על ידי נביא. לעומת זאת, אין בדברי ריב"ז שום רמז על יכולת נבואית כלשהי כי אם מסורת או כתובים ויכולתו לחזות את העתיד המתבססת כדרכם של חכמים בני זמנו, על ידיעותיו ובקיאותו בכתבי הקודש.

ניתוח השוואתי - המעצר של רבי יוחנן בן זכאי / יוסף בן מתתיהו

בנבואתו לאספסייאנוס זכה יוספוס בחייו שכן דינו היה מוות או להילחם בחיות טרף כגלדיאטור ברומא. יחד עם זאת, אין הוא שוחרר ממעצר במיידי. אספסייאנוס הקשה עליו, כיצד זה לא חזה לאנשי יודפת את נפילת  עירם וכן את נפילתו בשבי (מלחמת ג' 405). יוספוס מנמק זאת שהוא כן ניבא לאשני יודפת את נפילת העיר ודבריו אומתו כנכונים בחקירת שבויים אחרים (מלחמת ג' 406). גישתו של אספסייאנוס ליוספוס החלה משתנה ולכן נהג בו בדרכי נועם והאיר לו פנים מאותו היום והלאה ואף שלא התיר אותו מכבליו (מלחמת ג' 408) הוא זכה לכבוד את מפקדי הצבא הרומי (מלחמת ג' 438). למעשה, תנאי השבי שלו היו נוחים מאוד, הוא הספיק לשאת אישה שבויית מלחמה (חיי יוסף 414) ואף נולדה לו בת. יוספוס ואספסייאנוס נפגשו פעם נוספת לאחר כשנתיים מיד לאחר שלגיונות המזרח באלכסנדריה הכתירוהו כקיסר. לדברי יוספוס, נזכר אז אספסייאנוס בדברי נבואתו אשר בישרו את התמנותו לקיסר ואז החליט לשחררו ועל פי עצת בנו טיטוס, בותקו כבליו במכת גרזן סמל של "איש אשר לא היה אסור כלל" ומאז זכה למעמד נביא בקרב הסובבים אותו.

על פי חלק מגרסות הסיפור התלמודי (אדר"נ, איכ"ר), - בדומה ליוספוס, הובל ריב"ז למעצר. כדרכם של סיפורי אגדה, נמשך המעצר פרק זמן טיפולוגי - שלושה ימים ולאחריהם התבשר אספסיינוס שהוא הפך לקיסר רומא וריב"ז שוחרר ממעצרו. ככל הנראה העורך התלמודי לא הכיר כלל את הפרטים ההיסטוריים, והדבר ניכר במיוחד בקביעה שאספסיינוס קיבל איגרות מרומי 'מת מרון (נירון) המלך והמליכוך בני רומי' (אדר"נ נו"ב). משפט קצר זה מעיד על חוסר היכרות בסיסית עם ההיסטוריה הסבוכה של שנת ארבעת הקיסרים (כינוי לשנת 69 לספירה, בה התרחשה באימפריה הרומית מלחמת אזרחים. השם נובע מן העובדה שכתוצאה מאי היציבות שלטו ברומא בשנה זו ארבעה קיסרים בזה אחר זה – גלבה, אותו, ויטליוס ורק לאחריהם אספסיאנוס), אבל הוא מניח, כמו הסיפור כולו, שאספסיינוס לא היה המועמד ה'טבעי' להחליף את נירון.

על אף השוני הרב בין דברי יוספוס לסיפור התלמודי, מעניין לראות שבשני הסיפורים יש את אותו המבנה: נבואה - מעצר - הכתרת הקיסר - שחרור ממעצר. באדר"נ לא נאמר דבר על מעשי ריב"ז במהלך המעצר. באיכ"ר מסופר שהרומאים ניסו לבדוק את סגולותיו הנבואיות. הם הכניסוהו לחדר נטול חלונות שדלק בו אור קבוע ושאלוהו מה השעה, וריב"ז  המדרש מסביר שריב"ז ידע זאת מפני שהוא המשיך כל העת בלימודו הסדיר ועל     ידע לומר את השעה. כן ידע לחשב את הזמן שעבר (לא ציטטתי מדרשים אלה). יש כאן אפוא הקבלה מבנית נוספת בין דברי יוספוס וחז"ל. הרומאים בודקים שוב את ריב"ז ואת יוספוס לאחר מעצרם. יכולותיו הנבואיות של יוספוס, שנגלו בראשונה בנבואת ההכתרה, מאומתות בחקירת השבויים; ריב"ז, שחשף את העתיד בכוח בקיאותו בכתבי הקודש, הוכיח את יכולותיו העל־טבעיות פעם נוספת הודות לכוח שינונו. וכן כשם שאימות נבואתו של יוספוס לא סייעה לו להשתחרר ממעצר, כך גם יכולתו של ריב"ז לא חילצה אותו מהמעצר. שני האישים השתחררו רק לאחר שנבואתם לאספסיינוס התגשמה.

לאחר שחרורם זכו שנהם במתנות מאספסייאנוס, ריב"ז זכה ביבנה וחכמיה ויוספוס זכה במלבושים ובמלא הזכויות כאזרח רומי, נשא אישה, הוליד בת ואף זכה לכתוב זכרונותיו בשקט ובשלווה.

סוף דבר

במרוצת מאות השנים שלאחר החורבן הילכו סיפורים שונים על אירועי הימים ההם בקרב קבוצות שונות. סיפורים אלו נאגדו, נאספו ונערכו באוספים שונים. הגרסות השונות של סיפורי החורבן בקורפוסים של חז"ל הם ביטוי הן למגוון הסיפורים והן ליכולתם של העורכים לדלות חוליות שונות מתוך מאגר המסורות ולצרפן זו לזו. הושפעו סיפורים אלו מחייו ומספריו של פלאוויוס יוספוס אך טבעי הוא, שהואיל וחכמים ויוספוס מספרים על החורבן, נמצא נקודות קרבה וזיקה ביניהם, לא מפני שהכירו זה את זה, אלא מפני שהן זה והן זה היו עדים לאותו האירוע וכל אחד מנקודת מבטו.

אם אצל יוספוס הנבואה היא רגע מפנה אישי וספרותי, ואילו במרבית הגרסות ליציאת ריב"ז הנבואה אינה במוקד העלילה אם כי בתלמוד הבבלי תופסת הנבואה לאספסיינוס מקום מרכזי יותר,אלא בקשותיו של ריב"ז , תן לי יבנה וחכמיה שהרי לא הנבואה היא שעניינה את הבבלי, אלא מתנותיו של אספסיינוס-יבנה וחכמיה. הביקורת משמו של ר' עקיבא או רב יוסף באה לאחר מכן, שיכל ריב"ז לבקש לחוס על העיר והמקדש, אך התלמוד מסביר כי אלה היו ה'הצלה פורתא' שלשמה יצא ריב"ז מירושלים, וכך נוצר הקשר בין ראשית הסיפור לסופו. אם כן, גם בתלמוד הבבלי הנבואה אינה באה לשמה, אלא היא משועבדת למתנותיו של אספסיינוס. לא כן יוספוס. לדידו הנבואה היא נקודת השיא של חייו ולאורה הוא ימשיך לפעול, להטיף    את סיפורו ולכתוב. אבל בעבור חכמים השמועות על מפקד הגליל היו רק חוט נוסף שאותו ארגו מספרים שונים בזמנים שונים בעלי נטיות אידאולוגיות וספרותיות שונות ומגוונות לתוך סיפורם על ימיה האחרונים  של ירושלים.

דברים מן הלב

סיפור חורבן הבית השני והתיאורים על הנעשה בעיר בכל המקורות מצביעים על שסע חברתי ודתי של אוכלוסיית העיר. רבו המחלוקות בעיר והגיע הדבר עד כדי שריפת מחסני המזון על ידי אחים והרעב היה נוראי כך לפי התיאורים בספרות חז"ל ובכתבי יוספוס. הבית השני חרב משום שנאת חינם. המובא בדף זה מביא לידי ביטוי את סקרנותי ואהבתי לספרות חז"ל ובמיוחד להשוות את האמור בכתבי הקודש עם הספרות החיצונית וכן עם ממצאים ארכיאולוגים (כפי שמובא בדפים אחרים באתר אם כי לא בדף זה) אבל לא משום סיבה זו מביא אני את הדף ומפרסמו.

בימים אלו בהם המגפה מכה ללא רחמים, אנו מוצאים אצל חלק מהחברה ניצנים של שינאת חינם, משל לא למדנו כלום מההיסטוריה של עם ישראל.

ראוי אם כן, בנוסף לעניין ההיסטורי ההשוואתי הטמון בדף זה, ללמוד את הלקח העיקרי על מנת שלא יחרב לנו הבית השלישי, להרבות באהבת חינם, לחבק, לאהוב ולתמוך.

 

המקורות לדף זה הם מהספר "בין יוספוס לחז"ל " (מומלץ ביותר) וכן מקבצי הרצאות בהן נטלתי חלק בלימודי באוניברסיטה.

ולסיום הסתייגות, אין דף זה מתיימר לשאת אופי אקדמי מחקרי אלא להביא בפני הגולשים קמצוץ היסטורי של עם ישראל.

להעברת הערות/משוב
bottom of page