מבוא
לצד העדויות החיצוניות נמצאו הדים לדיון במועצת המלחמה של טיטוס גם בספרות חז"ל כפי שדורש מדרש איכה רבה א' ה' וכן. בפסיקתא רבתי בה תיאור גרסה אחרת לגמרי של פרשת מועצת המלחמה של טיטוס. מבט השוואתי מצביע על כך ששני מקורות אלה מקבילים לדיווחו של יוספוס , המתאר את המועצה שכינס טיטוס לדון בחורבן המקדש . וכך התאורים באיכה רבה ("הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ" זה אספסיאנוס. "אֹיְבֶיהָ שָׁלוּ", זה טיטוס) וכן בפסיקתא רבתי :
נדון במדרש נוסף בספרות חז"ל (איכה זוטא) בו ניתן למצוא בו הדים למועצת המלחמה של טיטוס. יש לציין שמדרש איכה זוטא הוא חיבור מאוחר והמסורת אגדית שלפנינו קדומה שנשתמרה בחיבור מאוחר זה.
א. אגדת המועצה בשמיים של הקב"ה עם מיכאל וגבריאל
ב. פרשנות על מועצת טיטוס במדרש איכה זוטא על מיכאל וגבריאל
(1) הויכוח התיאולוגי בין הקב"ה, ישראל והעמים
(2) נחמה – הקב"ה אוהב את עמו ישראל.
הדרשה מציגה את שרפת המקדש כביטוי לאהבת ה' את עם ישראל. הקב"ה העדיף להעניש את עם ישראל בחורבן המקדש, עצים ואבנים , ולא בחורבן גמור של עמו. נמצא כי ההחלטה להחריב את המקדש יש בה ביטוי לאהבת ה' לישראל ובכך ניתן למצוא נחמה. מבחינה רעיונית מדרש זה משיק יפה למדרש באיכה זוטא: המועצה של הקב"ה עם מיכאל וגבריאל המתוארת באיכה זוטא ניהלה את הדיון שבו הוכרע – ליתר דיוק הקב"ה הכריע – כי חמתו תושלך על עצים ואבנים ולא על עם ישראל: "אמר להם הקב"ה, מי חביב עליכם, אמרו לפניו ישראל, ואחר ישראל מי חביב עליכם אמרו לו בית המקדש, אמר להם, נשבע אני בשמי הגדול שאתם בעצמיכם מציתין בו את האור, מיד נטלו מיכאל וגבריאל לפידי אש והציתו אש והציתו". מדרש 'מזמור לאסף' הוא ביטוי לנחמה גדולה לעם ישראל בעקבות ההכרעה שנתקבלה בבית דין של מעלה היינו, בשריפת המקדש יש צער ושמחה, צער מצד המקדש עצמו שהדום בית אלקינו חרב, ושמחה שמראה כמה חבב הקדוש ברוך הוא לישראל שאפילו בשעה שחטאו לפניו לא הסיר אהבתו מהם, ונתן הדום רגליו לשריפת אש למען הציל את שארית הפלטה.
ג. היחס בין מדרש איכה זוטא לדברי יוספוס.
את הדמיון בין יוספוס לאיכה זוטא ניתן לסכם בטבלה הבאה:
בין יוספוס, לסולפיקיוס סוורוס ומדרש איכה רבה
יוסף בן מתתיהו מתאר לפרטי פרטים את הדרמה הגדולה בלחימה ובשריפת המקדש. לפי תאור זה, טיטוס שלא רצה בשרפת המקדש, יצא מאהלו ורץ אל חייליו בכדי לנסות לכבות את השריפה ולהניע את חייליו מביצוע החורבן. המנגד, בספרות חז"ל מתואר טיטוס כרשע מרושע שחירב את המקדש וגידף את אלוהי ישראל וכך גם בכתביו של הסטוריון סולפיקיוס סוורוס, כרוניקן נוצרי איטלקי שחי בסוף המאה הרביעית ראשית המאה החמישית וכתב בלטינית.
תולדות ספר שישי ה-ח'
ה. וטיטוס שב אל הבירה והחליט להסתער ממחרת היום כעלות השחר על ההיכל בראש כל חילו ולכבשו. אולם האלהים כבר גזר מימים ראשונים לתת את היכלו למאכֹלת־אש והנה בא יום־הדין לקץ העתּים, הוא היום העשירי לחודש לוֹאוֹס (אב), אשר בו נשרף גם בית־המקדש הראשון בידי מלך בבל. ומידי היהודים יצאה האש לראשונה ומעמם היתה הסבּה. כי אחרי שוב טיטוס ממקום המלחמה, שאפו המורדים רוח מעט ויצאו עוד הפעם להלחם ברומאים. שומרי ההיכל התנגחו עם השונאים המכבּים את הבערה (בחצר בית ה' הפנימית), ואלה הניסו את היהודים ורדפו אחריהם עד ההיכל. ואחד אנשי־הצבא לא חכה לפקדת המצביא ולא נבהל מהמעשה הנורא אשר אמר לעשות, כאלו צֻוָה למלא את הדבר מפי הגבורה, ותפש בידו לפיד בוער מתוך האש, ואחד מחברי האיש הרים אותו למעלה, והוא שלח את האש אל חלון־הזהב, אשר בקרבתו היה המבוא מצד צפון אל הלשכות הסובבות את ההיכל. וכאשר התלקחה הלהבה, הרימו היהודים קול צעקה נוראה, בהכּירם את גֹדל האסון, ומהרו מכל עברים לעצור בעד האש ולא חסו על חייהם ולא חמלו על כֹּחותיהם, בראות עינם באבדון מקדשם ובית־חייהם, אשר למענו שמרו את נפשותיהם.
ו. ואיש אחד רץ לבשׂר את הדבר לטיטוס, אשר נח באהלו מעמל המלחמה. הקיסר קפץ כמו־שהוא מעל משכבו ומהר במרוצה אל ההיכל לעצור את האש, ואחריו הלכו כל שרי־הצבא, ואחריהם הלגיונות, אשר חרדו מרבצם. וצעקה נוראה וקול שאון גדול עלו למרום, כאשר התנועע החיל הרב והעצום הזה בלא סדרים. והקיסר נשא את קולו והרים את יד־ימינו לתת אות לנלחמים, כי יכבּו את האש, אולם שומע לא היה לו, כי לצעקה הנוראה צללו אזני אנשי־הצבא ולא שׂמו לב לאות, אשר נתן להם בידו, כי תקפה על אלה סערת המלחמה ועל אלה – קנאת הנקמה. וגם דברי־תוכחה, וגם דברי־אימים לא יכלו לעצור בעד רוח הלגיונות בהרסם אל ההיכל, כי זעמם ועברתם הלכו לפניהם, והם נדחקו במבואי בית־המקדש, ורבים נרמסו ברגלי חבריהם, ורבים נפלו בתוך חרבות האולמים הלוהטות והעשנות, ותלאות המנֻצחים מצאו גם אותם. וכאשר קרבו אנשי־הצבא אל ההיכל, הכבידו אזניהם משמוע את מצוות הקיסר וקראו אל העומדים לפניהם להוסיף עוד אש על המוקד. והמורדים נואשו מתקותם להציל את המקדש, בראותם את חרב המות מקיפה אותם מעברים, ופנו עֹרף לפני האויב. ומרבית הנמצאים בהיכל היו בני העם, אנשים רפי כֹח, בלי נשק בידם, והרומאים שחטו מהם את כל הבא לידם. ומסביב למזבח נערם המון חללים ועל מעלות ההיכל נגרו נחלי דם, וגויות הנשחטים למעלה התגלגלו מהן.
ז. וכראות הקיסר, כי אין לאל־ידו לכבוש את כעס אנשי־צבאו המתהוללים והאש מוסיפה לאכול סביב, בא עם שרי צבאותיו אל הבית לפני ולפנים והביט אל דביר ההיכל ואל כל אשר בו וראה, כי גדול הרבה הדר בית־המקדש מן השמועה אשר בפי הנכרים, ובצדק מתגאים בו היהודים ומרבים בשבחו. בראותו, כי לא נגעה עוד הלהבה עד ההיכל לפנים, רק אכלה את הלשכות הסובבות אותו לבד, עלתה בלבו מחשבה נכונה, כי עוד יוכל להציל את הבנין, ומהר החוצה ונסה בעצמו לדבּר על לב אנשי־הצבא, כי יכבּו את האש, וצוה את לִבֵּרַליוּס שר־המאה, מנושאי־הרמחים השומרים לראשו, לחבוט במקלות את הממרים לקולו ולגרשם. אולם חמת אנשי־הצבא ושנאתם ליהודים גברו על הכבוד, אשר כבדו את הקיסר, וגם על יראת העֹנש מידו, ורוח קנאתם במלחמה לא ידעה מעצור. רבים נמשכו אחרי תאות בצעם, באמרם בלבם, כי היכל הבית מלא אוצרות מפה אל פה, אחרי ראותם אותו מחוץ, והנה הוא מצפּה זהב כּלו מסביב. וכאשר יצא הקיסר לבצור את רוח אנשי־הצבא, מהר איש אחד מאחריו להניח אש במחשך בין צירי השער. ובהראות הלהבה פתאֹם גם בבית מבפנים, נסוגו הקיסר ושרי־הצבא, ואיש לא עצר עוד את העומדים מחוץ להוסיף אש על הלהבה. ככה היה בית־המקדש למאכֹלת אש על אף הקיסר ועל חמתו.
ח. מי האיש אשר לא ירבּה להָמֵר על חרבן הבית הזה, הוא הנפלא מכל הבנינים, אשר ראו עינינו ואשר שמעו מהם אזנינו, והנעלה מכּלם בגדלו ובהדרו ובתפארתו לכל חלקיו וגם במהלל כבוד קדשתו? אך דבר אחד יהיה לו לנחמה גדולה, בשומו אל לבו, כי מקרה אחד לכל אשר בו רוח־חיים וגם לבנינים [הנהדרים] ולמקומות [הקדושים], וכלם לא ימלטו מפּני הגזרה אשר יצאה עליהם. ומי לא ישתומם על מועד החרבן הנכון לתקופת הזמנים? כי הגזרה על הבית השני חכתה – כאשר אמרתי למעלה – לחודש וליום, אשר בהם נשׂרף הבית הראשון בידי הבבלים. ולמן בנין הבית הראשון – הוא הבית, אשר הקים המלך שלֹמה – עד חרבן הבית בימינו, אשר היה בשנה השנית למלכות אספסינוס, מלאו אלף ומאה ושלשים שנה ושבעה ירחים וחמשה־עשר יום. ומבנין הבית השני, הוא מעשה ידי הנביא חגי בשנה השניה למלכות כֹּרש, עד חרבנו בידי אספסינוס נשלמו שש מאות ותשע ושלשים שנה וארבעים וחמשה יום.
כמו חז"ל גם סולוויקיוס מספר עובדות הפוכות המתארות את טיטוס כאחד שתמך בחורבן הבית:
בין איכה רבה ליוספוס
מדרש איכה רבה מתאר את אספת הקצינים אותה כינס טיטוס ובשונה ממדרש איכה זוטא התאר מקבילה לאספה בשמים בין הקב"ה למלאכיו, התיאור באיכה רבה מתאר דיון מעניין בו מושלים משל בו מככבים נחש וחבית יין כשהנמשל הוא המקדש (חבית היין) והביריונים (הנחש) כשרבי יוחנן בן זכאי מנסה להציל באמצעות המשל את המקדש.
במדרש זה יש דמיון מסוים לעדותם של סולפיקיוס ויוספוס ואולם בניגוד לתיאורו של יוספוס את הדיון במועצה ערב כיבוש המקדש והמשמרת את הדיון, המופיע במדרש איכה רבה הוא פולמוס שנון המתקיים בין רבי יוחנן בן זכאי למפקדיו של אספסיאנוס כשזמן המפגש אינו ידוע אם כי בודאי הוא מתרחש לפני החורבן.ניתן לראות בתאורים הללו השתקפות של אותו אירוע משום ששני העדויות דנות בשאלה, האם להרוס את המקדש או להשאירו על כנו.
לדיון באיכה רבה יש אופי של משל כפול - פעם על מגדל ופעם על חבית ובשניהם מקנן נחש. השאלה הנשאלת היא, האם בכדי להיפטר מהנחש יש להשמיד את החבית/מגדל או לשמרו כשהנמשל לחבית/מגדל הוא המקדש. רבי יוחנן בן זכאי לא התנגד לנגד המשלת הביריונים לנחש אבל הוא טען שדי בהסרת הנחש והשארת החבית/מגדל ואילו הקצין פנגר קבע שיש להרוס את שניהם. בסוף המסורת מנמק פנגר את דבריו בטענה הלקוחה ככל הנראה מהראליה של מלחמת החורבן, "את טובתכם אני דורש שכן כל זמן שהבית הזה קיים המלכות מתגרה בכם".
את הדמיון בין יוספוס לאיכה רבה נסכם בטבלה הבאה:
סיכום המסורות
הטענה העיקרית, שהסיפור באיכה זוטא הוא אגדה המתארת מקבילה בשמים למועצת הקצינים של טיטוס כפי שמופיע בכתבי יוספוס וכפי שמופיע באיכה רבה. כל המסורות עוסקות באותו נושא, האם להחריב את המקדש או להשאירו על כנו אלא שנוסע ממדרש איכה זוטא שלא היתה רלוונאיות למועצת הקצינים משום שבישיבה בשמים גזר הקב"ה על חורבן הבית בכדי לא להמית חורבן על עם ישראל. נראה שמפגש הקצינים אירע ערב החורבן ואירוע נורא זה גרר מסורות שונות ובינהם תיאור המפגש והמשל שנמשל במפגש זה והדגש במשרד איכה זוטא שהחורבן הוא גזרת הקב"ה שביקש להשמיד עצים ואבנים ובכך להציל את עם ישראל.
המאמר מתבסס על הספר בין יוספוס לחז"ל (מבואות ומחקרים בספרות הקדומה של ארץ ישראל 2017) אותו חיברו טל אילן ופרופ' ורד נעם שהיתה מורתי באוניברסיטה שבצילה ישבתי וחימדתי וכן על המאמר מועצת הקצינים של טיטוס מאת משה פנצ'וק בתוך ציון - רבעון לחקר תולדות ישראל החברה ההיסטורית הישראלית ירושלים תשע"ט.